Hamppuöljyä salaattiin ja iholle
Niin kuin on monesta viime aikojen postauksestani on käynyt ilmi, olen aika innoissani lisäämässä erilaisia superfoodeja ravintooni. Nythän on suorastaan trendikästä ”olla välittämättä” superfoodeista ja muusta ravinnon ”terveyshifistelystä”. Minusta kyse on aivan muusta kuin trendistä, pikemminkin terveellisten, helppojen, luonnollisten ja fiksusti tuotettujen ja pakattujen ruoka-aineiden tulosta pysyvään tarjontaan.
Olin monistakin syistä (enkä vähiten läheisten terveydellisistä) kiinnostunut elävästä ravinnosta vuosia (tai vuosikymmeniä) ennen kuin superfoodeista oltiin kuultukaan. Silloin kasvatin jo itse mm. vehnänoraita ja mehustin niistä mehua. Suurella työllä ja usean päivän kasvatuksen tuloksena sain iaikaan reilun lasillisen. Ei siis kovin pakitsevaa puuhaa. Nyt samaa tuotetta saa kätevästi luomulaatuisena purkista. Eikä se tule edes kalliiksi, koska tiivis jauhe on todella riittoisaa. Vehnänorasmehu on tiedetty ja testattu huippuenergisoivaksi ja terveyttä tukevaksi tuotteeksi jo vuosikymmenten ajan, mutta vasta nyt sitä voi helposti käyttää kuka tahansa arkiruuan terveellisenä ja luontaisena lisänä.
Näin ollen vehnänorasmehu ja monet muut erittäin tiiviissä muodossa poikkeuksellisen paljon vitamiineja, mineraaleja, antioksidantteja ja muita terveysvaikutteisia aineita sisältävät tuotteet ovat ansainneet nimikkeen superfood, joka minusta on vieläpä erittäin kuvaava, trendikästä tai ei. Monet vuosikymmeniä- ja satoja suomalaiseen ruokakulttuuriin kuuluneet tuotteet mustikasta pakuriin kuuluvat samaan ryhmään, eivät suinkaan uusina keksintöinä, vaan helpommin tunnistettavaksi hyväksi, laadukkaaksi ja terveelliseksi ”kannattaa syödä”-ruokien ryhmään nostetuiksi. On hienoa, että kaiken vähemmän terveellisen valmisruuan rinnalle tuotteistetaan ja nostetaan luonnontuotteita, joilla jo monta sukupolvea on tiennyt olevan rohdosmaisiakin vaikutteita.
Tässä salaatissa käytin CocoVilta saamaani Superfood marjamixiä, jossa on Goji-, mulperi- ja inkamarjoja sekä Superfood pähkinämixiä, jossa on cashew-, hassel-, para- ja saksanpähkinöitä. Molemmat ovat juuri niitä tavallisia ja vanhoja ruoka-aineita monessa maassa, jotka nyt ovat helposti ja tunnistettavasti meidänkin saatavillamme.
Salaatin pohja koostuu tuoreista vihanneksista, mozzarella-tuorejuustosta, avokadosta, yrteistä sekä lisäksi em. pähkinöistä ja kuivamarjoista.
Kastikkeeksi lorautin salaatin päälle sitruunan mehua ja hampuöljyä. Hamppuöljy onkin noussut tämän hetken suosikkiöljyksemme salaateissa. Siinä on todella hyvä, pähkinäinen maku. Lisäksi se sisältää omega 9-, 6- ja 3- rasvahappoja ja erityistä on, että se on ainoa öljy, jossa omega 6- ja 3- rasvahapot ovat suhteessa 3:1, joka on maailman merkittävipien terveysorganisaatioiden suositus. Siinä suhteessa rasva oli ennen esim. lihassa. Nykyään kaupasta ostamamme jalostetun lihan rasvasuhde ei ole enää oikea. Riistan kohdalla tilanne on parempi.
Hamppuöljyä voi hyvin käyttää myös ulkoisesti hiusten hoidossa raitsemaan kuivia ja sähköisiä latvoja ja ihonhoidossa. Sitä levitetään ja hierotaan ihoon, annetaan vaikuttaa 10-30 minuuttia ja huuhdellaan kevyesti ylimääräinen öljy pois. Se on hieno luomukosteuttaja, joka ravitsee ihoa ja jonka terveysvaikutteet imeytyvät myös ihon kautta elimistöön.
Hamppuöljyä ei kannata lämmittää, koska sen rakenne ja ravintoaineet kärsivät kuumennuksesta. Meillä sitä käytetään sellaisenaan, salaattikastikkeissa ja smoothieissa.
Terveellistä viikon jatkoa!
VHH Superfood-salaatti
alle 20 g hh/annos
salaattia
paprikaa
kurkkua
tomaattia
avokadoa
mozzarellaa
pähkinöitä
kuivattuja marjoja
hamppuöljyä
sitruunan mehua