Chili sin carne ja seuraavan päivän tortillat
Chili sin carne – mikä ihana klassikkoruoka. Erona chili con carneen on liha, tai oikeastaan sen puuttuminen. Suoraan suomennettuna kyse on chilistä ilman lihaa – toinen versio puolestaan on chiliä lihan kanssa. Chili sin carne on helppo valmistaa ja reseptiä voi hyvin soveltaa omien mieltymysten tai raaka-aineiden saatavuuden perusteella. Meksikolainen makumaailma toimii tässäkin ihan yhtä hyvin kuin monissa muissakin ihanissa arkiruoissa.
Perinteisenä lisukkeena chilin kanssa toimii hyvin riisi. Teimme ruokaa isomman satsin, ja chili sin carne toimi erinomaisena tortillatäytteenä seuraavana päivänä quacamolen, tuoresalsan ja miedosti maustetun creme fraichen kanssa.
Chili sin carnessa tärkeää on mausteet – etenkin chili. Muuten aika perinteiset kasvikset ovat paprika, sipuli ja tomaatti – tai tomaattimurska. Chili con carnessa jauheliha toimii proteiininlähteenä. Kasvisversiossa itse tykkään käyttää papuja, mutta esimerkiksi soijarouhe tai muut kasvisvalmisteet käyvät yhtä hyvin.
Chili sin carne
Ainekset (6 annosta)
- 2
- Sipulia
- 2
- Paprikaa
- 4
- Valkosipulinkynttä
- 2
- Punaista chiliä
- 2 rkl
- Tomaattipyreetä
- 400 g
- Tomaattimurskaa
- 230 g
- Papuja (Esim. valkoisia, mustia tai kidney-papuja)
- 100 g
- Pakastemaissia
- 2 tl
- Savupaprikajauhetta
- 1 tl
- Juustokuminaa
- Tuoreita yrttejä (Esim. korianteria, persiljaa ja timjamia)
- Oliiviöljyä paistamiseen
Tee näin:
- Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit, chilit ja paprika.
- Kuumenna öljy kattilassa ja lisää pilkotut vihannekset.
- Lisää kattilaan tomaattipyree, savupaprikajauhe ja juustokumina.
- Kuumenna ja sekoittele paistosta muutaman minuutin ajan.
- Lisää joukkoon tomaattimurska.
- Huuhtele ja siivilöi pavut ja lisää kattilaan. Lisää joukkoon myös pakastemaissit.
- Mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita.
- Anna hautua vähintään 15 minuuttia.
- Sillpua tuoreita yrttejä joukkoon.
- Tarjoa esimerkiksi riisin kanssa tai tortillatäytteenä.