Bistro le Petit Sale on kiva pieni ravintola Pariisissa
Ihan Pariisin hotellimme kulmilla, muutaman minuutin kävelymatkan päässä Riemukaaresta ulos keskustasta, on paljon kivoja, viihtyisiä ja houkuttelevia pieniä ravintoloita. Kiertelimme eilen pitkänkin lenkin tutustuen kaupunkiin, kunnes tajusimme, että turha lähteä merta edemmäs kalaan ja päädyimme hotellin kulmalle aikaiselle päivälliselle – tai oikeastaan myöhäiselle lounaalle.
99 avenue des Ternes -osoitteessa on pieni Petit Sale -niminen bistro ja sen vieressä pari muutakin viihtyisän näköistä pientä ravintolaa. Isumapaikkoja on sisällä ja terassilla kadun varrella.
Kun olimme lähteneet Suomesta jo varhain aamuulla, ei kuuden maissa ollut meille enää lounasaika, vaikka täällä taas päivällisaika on parhaillaan vasta kahdeksasta eteenpäin. Pariisissa on kuitenkin paljon juuri pieniä bistroja, jollaiseen mekin päädyimme. Niissä ei ole aina koko menu tarjolla, vaan usein kokin suosituksesta ehdotetaan muutamia päivän annoksia. Minusta se on oikein toimiva ratkaisu. Silloin tietää, että kaikki ehdotetut ruuat tehdään hyvistä saatavilla olevista tuoreista raaka-aineista. Helsingissä usein kaikkea on saatavilla, mutta ikävän monessa paikassa annokset tehdäänkin puolivalmiista pakasteista.
Mies tilasi listalta Mixed Grill – annoksen, joka sisälsi hiiligrillissä kypsennetyn possun kyljyksen, kanan fileen ja pari lihamakkaraa. Kaikki olivat todella maukkaita. Ja annos oli muuten hyvä esimerkki siitä, että on ihan sopivaa tarjoilaa sekalaisia lihoja samalla ruokailulla ja jopa samassa annoksesskin.
Itse tilasin päivän kalan, joka oli kiinteää valkolihaista ja pehmeää kalaa. Se tarjoiltiin suussa sulavassa hieman pippurisessa kermakastikkeessa kasvisten kanssa. Juuri sopivan kokoinen annos taiunnutti hyvin nälän, muttei kuitenkaan saanut ihan liian ähkyä oloa aikaan. Jos suosii vähähiilarista ruokavalioa, ei sen eteen useimmissa matkakohteissa tarvitse nähdä vaivaa, vaan suurin osa annoksista onkin tehty ilman isoja lasteja nopeita hiilareita.
Kuvaavaa Ranskan rvintolakulttuurissa on myös se, että lasillinen hyvää viiniä ruuan kanssa maksoi viitisen euroa ja vesi kuusi. Tuli myös mieleen kevään kohu Suomen mediassa siitä, kun Linnanmäen ravintolassa asiakasta veloitettiin pöytään tuodusta vesikannusta kaksi euroa ja tilaaja koki sen kohtuuttomaksi.
Yleisesti ottaen Pariisin hintataso on aika Helsingin kaltaista. Kuitenkin vanhassa ruokakulttuurin maassa on ravintoloita tarjolla joka lähtöön, palvelu ja ruuan laatu aivan omaa luokkaansa – mikä ei suinkaan muuten nyt tarkoita sitä, etteikö kotikaupungistammekin löytyisi nykyään paljon huippuhyviä ravintoloita – toki löytyy ; )