Sushi-illassa luovaa yhdessäoloa ja ihania herkkuja
Voi nami, kuinka herkullisia sushi-iltoja meillä on vietetty tänä syksynä: Sushi-illassa luovaa yhdessäoloa ja ihania herkkuja!! Kaikki alkoi siitä, kun tytär piti minulle sushi-kurssin ja sen jälkeen kertauskurssin ja mukana oli tietysti ystäviämme näpertelemässä ja herkuttelemassa. Sushien tekeminen on hauskaa yhdessäoloa ja ihanan luovaa puuhaa, jossa työpäivän väsyttämä mieli rentoutuu kummasti. Kauniita susheja muovatessa ruokahalu vain kasvaa ja lopputulos on vielä paljon parempaa kuin valmiina hankittuina.
Mielikuvitus on rajana sushien teossa. Tässä pari yleisintä ohjetta, mutta voit itse toteuttaa erilaisia ja uudenlaisia ideoita. Myös munakaspalat ja tonnikala tuoreena ja tahnana sopivat sushiin. Tärkeintä sushien teossa on ostaa lohi tuoreena. Kerro kalatiskillä, että teet sushia, niin saat mahdollisimman tuoretta kalaa.
Sushi-illassa luovaa yhdessäoloa ja ihania herkkuja
Sushi-riisi eli sticky rise
20 rullaan
4 dl sushi-riisi
4,5 dl vettä
3 rkl riisiviinietikkaa
hieman suolaa
2 rkl sokeria tai makeutusainetta
- Keitä riisiä kuumassa vedessä kattilassa 5 min.
- Ota kattila liedeltä ja anna riisin vetäytyä.
- Kuumenna etikka ja mausta se suolalla.
- Kaada riisi matalaan astiaan ja valuta sen päälle etikka tasaisesti. Sekoita etikka riisin sekaan.
- Käsittele sushi-riisiä jäähdytettynä ja vedellä kostutetuin käsin.
Makit
(eli leväkääryleet, joiden sisällä on riisiä ja vihanneksia / rapuja ym.)
- Levitä pöydälle noriarkki eli tumma levälevy. Voit laittaa sen alle bambumaton, mutta se ei ole mitenkään välttämätöntä.
- Levitä riisi tasaisesti noriarkin päälle. Kostuta käsiä vedellä, että saat riisin muotoiltua hyvin.
- Lado keskelle riisiä valitsemasi täytteet. Ne voivat olla vaikka porkkana- tai kurkkusuikaleita. Oma lempitäytteeni makeissa on avokadosuikaleet ja ravun pyrstöt.
- Rullaa aineista tiivis pötkö. Voitele vettä reunoille, jolloin nori liimautuu tiukaksi paketiksi.
- Leikkaa terävällä veitsellä sopivan kokoisia suupaloja
Nigrit
(eli riisipuikulat, joiden päällä on kalaa / avokadoa ym.)
- Leikkaa terävällä veitsellä tuoreesta lohesta ja koritusta avokadoista viipaleita.
- Puristele vedellä kostutetuin käsin riisistä pitkulaisia palleroita ja asettele ne tarjoilualstalle.
- Asettele kala – ja avokadopalat riisipalleroiden päälle.
- Voit halutessasi leikata norista alle sentin levyisiä suikaleita ja kääriä ne nigrien ympärille. Kostuta norin päät ja saat ne liimattua yhteen.
- Jos haluat minimoida riisin syöntiä, voit vain kääräistä norisuikaleen paksumman avokadoviipaleen ympärille.
Maustaminen
Asettele pieniin kulhoihin jokaiselle omat:
- Soijakastiketta
- Inkiväärilastuja
- Wasabitahnaa