Mätipöytä joulun aamaiselle tai alkuruoaksi
Mitä makuja sinulle tulee mieleen, jos suljet silmäsi ja ajattelet jouluaaton ruokapöytää? Minulle mätiaamiainen tai -alkupalat. Olen jouluihminen ja pidän yleensäkin jouluruoista, perinteisistä ja uusista. Aina on kiva kehitellä uusiakin joulureseptejä. Kuitenkin kalapöytä on se oma suosikkini, ja sama taitaa koskea meillä koko perhettä. Haluankin pitää mädit sellaisena ylellisyysruokana, jota nautiskellaan vain juhlaruokailussa tai erityistilanteissa, kuten jouluna. Kun jotain osaa odottaa, maistuu se entistäkin paremmalta.
Jos olemme jouluaattoaamuna kotona aamiaisella, aloitetaan jo aamu mätileivillä. Tämän vuoden aattona suunnataan aamiaiselle veljeni kotiin, varmaankin taas perinteiselle tuoksuvalle kaneliselle joulupuurolle. Sen jälkeen haetaan äitini meille ja tehdään keskipäivän kalapöytä. Mädit syödään meillä ihan perinteiseen tyyliin:
Mätipöytä joulun aamaiselle tai alkuruoaksi
Siian ja kirjolohen mätiä
Suolaa ja pippuria
Smetanaa
Punasipulia silputtuna
Tuoretta tilliä
Sitruunaa
Leipää / keitettyjä perunoita
- Nosta pakastettu mäti sulamaan jääkaappiin edellisenä iltana tai muutamaa tuntia aikaisemmin
- Lusikoi mädistä yliääräinen neste pois (mätiä ei kannata kaataa lävikköön sen pienen rakenteen vuoksi)
- Mausta mäti kevyesti suolalla ja pippurilla ja sekoita
- Kuori ja piljo tuore sipuli
- Paloittele sitruuna ja pilko tilli
- Asettele kauniisiin astioihin ja tarjoile leipäsiivujen tai keitettyjen perunoiden kanssa