Vähähiilarista pikkupurtavaa illanistujaisiin
Pienet lohileipäset on helppo valmistaa ja lopputulos on aina onnistunut. Varasin palan kotimaista savustettua lohta. Myös vakuumipakattu kylmäsavulohi käy hyvin. Leikkasin lohen saksilla pieniksi ja sekoitin creme fraicheen. Sitten leikkasin pieniksi ruukullisen tilliä ja sekoitin seokseen. Annoin sen vetäytyä jääkaapissa puolisen tuntia ja levittelin tahnan ruissipseille. Ne ovat ihan ohuita ja kuppimaisia ja sopivat tähän tarkoitukseen täydellisesti muotonsa ja vähäisen hiilaripitoiduutensa ansiosta.
Laitoin cocktail-tikkuihin minimozzarellat, kirsikkatomaatit ja basilikan lehdet. Mozzarellat kannattaa valuttaa ensin lävikössä kunnolla, muuten niistä tulee märkä lätäkkö lautaselle.
Laitoin esille erilaisia juustoja; sini- ja valkohome, pippurigouda ja parmesaani, joka oli illan suosikki. Pieniin kuppeihin saksan-, ja cashewpähkinöitä. Kaikki pähkinät käyvät hyvin. Samoin mansikoita ja loput hunajamelonikuutioista.
Laitoin joka lajia useampaan kulhoon eri puolille pöytää, jonka ympärillä kaikki istuivat. Kenenkään ei tarvinut kurkotella eikä astioita tarvinut kierrättää. Vieraat olivat 1-70-vuotiaita ja kaikille, ihan pienimmällekin, maistui hyvin. Pikkupurtavat voivat ihan yhtä hyvin – tai melkein paremminkin – olla vähähiilarisia. Silloin ne käyvät kunnon ateriasta eikä ähkytä ja turvota, vaan päivastoin tulee hyvä olo. Syötävää kannattaa varata reilusti ; ) Meillä ainakin oli hirmuisen mukava ilta. Pikkubileitä on kiva järjestää syksylläkin. Iloista lauantai-iltaa ja viikonloppua!