Vähähiilarinen juustokakku (sekä tavis)

Parissa edellisessä postauksessa kirjoitin VHH suolaisista juhlatarjoiluista, mutta tietysti juhlissa tarjotaan myös makeaa. Sen ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa sokeria ja vehnäjauhoja eli hiilareita. Nykyään kaikkiin hiilaripitoisiin ja epäterveellisiin aineisiin löytyy hyvät vastineet vähähiilarisina, herkullisina ja terveellisinä.
Juustokakku on oma kakkusuosikkini. Taisin tutustua aikoinaan juustokakkuihin ja niiden versioihin niiden (kai?) synnyinseudulla jenkkivuosinani. Vieläkin niiden raikkaus ja kauneus voittavat minusta useimmat muut juhlakakut. Juustokakusta saisi taitava tekijä koristelemalla ja hyytelökuorrutuksilla yms. vaikka kuinka juhlavan, mihin tahansa tilaisuuteen sopivan.
Meillä tarjottiin kahta kakkua; Yksi isompi ja yksi pienempi kakku oli sopiva määrä juhlaväelle. Koska välttelen itse valkoisia jauhoja, ajattelin ensin, että molemmat kakut voisivat olla mantelijauhepohjaisia. Sitten kuitenkin ajattelin, että aika monella on pähkinäallergia – ja parilla vieraalla olikin. Suurempi kakku oli ns. tavallinen juustokakku keksipohjalla, joka sopi pähkinäallergikoille ja pienempi sokeriton (Stevialla makeutettu) ja jauhoton (mantelijauhe jauhojen sijasta) versio eli se sopii VHH-ruokailijoille ja keliaakikoille ja tietysti kenelle tahansa muullekin. Molemmat laktoosittomia. VHH-juustokakku oli todellakin vähintään yhtä hyvä kuin perinteinen versio. Koristeetkin olivat sokeritonta suklaata, tuoreita vadelmia ja limen paloja.
VHH-juustokakun voi soveltaa mistä tahansa perniteisestä reseptistä korvaamalla sokeri makeutusaineella ja jauhot mantelijauheella. Liivatteilla hyydytetty versio on näyttävä, mutta vaatii yön yli hyydytyksen. Nämä kakut juhliimme teki hyvä ystävämme, eikä ohje ole ihan 100% sama, mutta tämä ohje toimii ainakin hyvin ja on ihanan raikas:
VHH-juustokakku, max 15 g hh/annos,

kahdelletoista:

Pohja:
n. 300 g mantelijahetta
50 g voita
Stevia-makeutusainetta maun mukaan (maista)

Täyte:
4 liivatelehteä
2 limen raastettua kuorta
3 limen mehu
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1,5 dl jauhomaista makeutusainetta
4 dl laktoositonta kuohukermaa (tai tavallista)

Koristeluun:
limeä, vadelmia yms.

Laita irtopohjavuoan pohjalle sopivan kokoinen leivinpaperipala. Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään ja lisää niihin pehmennetty voi. Painele taikina vuoan pohjalle. 

Liota kylmässä vedessä liivatelehtiä n. 10 min. Raasta kahdesta hyvin pestystä limestä vihreä kuori ja sekoita se sekä makeutusaine tuorejuuston kanssa. Vatkaa kermavaahto.

Purista kolmesta limetistä mehu. Purista liivatelehdistä vesi. Liota liivatteet ruokalusikallisessa kuumaa limemehua. Lisää loppukin mehu seokseen ja seos varovasti kermavaahtoon. 

Kaada täyte vuokaan, peitä foliolla ja hyydytä jääkapissa yön yli. Irrota kakku vuoasta ja aseta tarjoiluastiaan. Koristele. Ei haittaa, vaikka kakku olisi liian suuri. Juustokakku on hyvää, tai ehkä jopa parempaakin, vielä seuraavinakin päivinä jääkaapissa säilytyksen jälkeen.

Tavallinen juustokakku:
Valmista muuten samalla tavalla, mutta laita pohjaan mantelijauheen sijasta 200 g kaurakeksejä. Niitä voi siis olla vähemmän, koska ne ovat erilaisia koostumukseltaan. Käytä täytteessä makeutusjauheen sijasta sama määrä sokeria.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *