Kermainen juusto chilisen kanakastikkeen kaveriksi

Oma juustorakkauteni on tullut täällä blogissa jo moneen kertaan esille. Samoja taipumuksia on tyttärelläkin. Olemme molemmat heikkoina maukkaisiin napostelu- ja illanistumisjuustoihin. Ja  molemmille juustohiirille maistuu juusto myös salaateissa, keitoissa ja lisukkeissa. Oma lounasaddiktioni on edelleen mozzarellasalaatti. Tytär taas voisi laittaa fetaa ja pestokastiketta vaikka aina salaatteihin ja vihanneksiin.
Ostin kesällä saareen Liddlesta suuren fetapurkin. Nyt mies toi kotiin samanlaisen ja tämähän on todella kätevä myös kotioloissa. Itse asiassa, vain kreikkalaista fetaahan saa kutsua nykyään fetaksi. Tämän saksalaisen vastaavan juuston kutsumanimi on täysrasvainen salaattijuusto suolaliemessä ja merkki Sofka. Se on kuitenkin maukkaan alkuperäisen fetan makuista ja rakenteista. Ja mikä ihaninta, purkin koko on niin suuri, ettei jääkapissa seilaa useita eri vaiheissa olevia pienempiä fetarasioita ja tästä todellakin riittää herkuteltavaa meillä juustohiirienkin kotona pidemmäksi aikaa. 

Purkissa on muovinen avattava ja suljettava kansi, mikä tekee siitä helpon käsiteltävän. Koko sisältö ei ole yhtenä kilon kokoisena juustotankona, vaan muutaman sentin pakuisina osina. Neljännes valmiista osasta riittää hyvin vaikka yhteen ruokaisaan fetasalaattiin. En nyt muista tarkkaan tämän purkin hintaa, mutta se on todennäköisesti kilohinnaltaan edullisempaa kuin mikään feta tai vastaava juusto. Tytär halusi tehdä mausteiselle ja chiliselle kanakastikkeelle lisukkeeksi fetasalaatin ja niistä tulikin varsin hyvä pari. Rasvainen juusto sopii hyvin laimentamaan tulista ruokaa. 
Chilin monet terveysvaikutukset
Chilin on todettu alentavan kohonnutta verensokeria – tosin rottakokeissa, mutta se toimii lievästi samalla tavalla ihmisilläkin. Mausteisten kasvien, kuten chilin, terveysvaikutukset ovat muutenkin moninaiset. Chilin polttava aine on luonnon kehittämä kemiallinen ase bakteereja, sieniä ja muita haitallisia organismeja vastaan. Syömällä chiliä siirrämme itseemme samoja vasta-aineita. Flunssan ensi oireiden iskiessä teen usein esim. mausteisen munakkaan, jossa on myös reilusti chiliä ja inkivääriä. Yleensä flunssan edistyminen loppuukin lyhyeen. Vastustuskyvyn parantamisen lisäksi chilin polttavan aineen eli kapsaisiinin on todettu alentavan kolesterolia ja helpottavan depression oieita.  
Hyvää mieltä se tuo, vaikkei varsinaista masennusta potisikaan.  Yleensäkin mausteinen ruoka VHH-ruokavaliossa on myös hyvä kilpailija mielihyvää aiheuttaville makeille aineille, kuten suklaalle. Kun oma puoustusmekanismimme ragoi chiliin, se antaa aivoille käskyn alkaa erittämään rauhoittavaa ja hyvää oloa tuottavia endorfiineja eli kehon omia mielihyvähormojneja. 
Jos ei ole tottunut syömään tulisia ruokia, chiliin kannattaa totutella pikkuhiljaa eli aloittaa ihan vähästä määrästä ja lisätä hieman aina seuraavalla kerralla. Yllättäen chiliin tottuessa käykin pian niin, että tulisuus aukeaakin kaikkia muitakin makuja korostavaksi lämmöksi. Toleranssi kuitenkin häviää muutamassa viikossa, jos ei tulista ruokaa nauti jatkossakin. 

Vähähiilarinen chilinen kanakastike, alle 20 g hh/annos

neljälle:
4 reilua broilerin fiettä 
2 isoa sipulia
vihreää paprikaa
tuoretta chiliä
hillosipuleita
suolaa, pippuria, öljyä, soijaa
2 tlk raastettua tuoretta (tai jauhettua valmista maustetta) inkivääriä
0,5 tuoretta chiliä (maista vahvuus, chilejä on todella eri vahvuisia)
2 dl kermaa

Kuullota sipulit öljyssä. Lisää desi vettä ja  luraus soijaa.
Siirrä sipulit sivuun. Leikkaa kanafileet suikaleiksi ja paista öljyssä. Mausta pippurilla ja suolalla. Lisää pannulle sipulit, paprikat, chilit, hillosipulit ja inkivääri, kääntele ja kypsytä. Lisää kerma ja anna hautua hiljalleen vartti. Tarjoa haluamiesi lisukkeen kanssa. VHH-annoksena vältä riisiä ja tarjoa sen sijaan kasviksia. 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *