Raikas kevyt janojuoma ja pitkä aamiainen
Hyvää vappuviikkoa!! Kevätpörriäinen on jo ilmestynyt ja aurinkopaistaa, aika kääntää ajatukset vappuun siis. Yleensä arkiaaimaiseni on smoothie tai luonnonjogurtti marjoilla tai hedelmillä. Vapaa- ja etäpäivinä on aikaa nautiskella runsaammista aamiaisista ja lounaskin usein venähtää myöhemmäksi. Tänään aamujoogan jälkeen teki mieli raikasta kylmää juomaa.
Aika paljon on viime aikoina kirjoitettu makukivennnäisvesien makuaineiden haitoista. Toisaalta meillä taas on juomakaappi pullollaan kivennäisvettä (ilman makua), jonka tarve aina nousee juiorien kovissa kesätreeneissä syntyneeseen suolojen tarpeeseen. Aika täydellinen kesäjuoma syntyi helposti sekoittamalla pieni määrä aitoa appelsiinin mehua pohjalle ja kaatamalla sen päälle koko suuri kannu täyteen kivenäisvettä ja pinnalle kolisemaan kourallinen jääpaloja.
Keltainen tekee juomasta herkullisen kesäisen värisen. Appelsiinin kevyt maku tuo juomaan miellyttävän raikkaan maun niin mietona, että juomaa voi juoda reilusti janoonsa vaikka koko suuren karahvin.
Meiltä löytyy pihalta ja kadulta monta menopeliä, mutta joka kesä tämä tyttären turkoosi Jopo nousee suosituimmaksi. Se yleensä parkkeerataankin suoraan kuistin eteen, mistä se on helppo napata lennosta matkaan.
Tiesin, että päivällä olisi tiedossa kaikkea kivaa puuhaa ja lounas venhtäisi pidemmälle iltapäivään. Paistoinkin aika tuhdin munakkaan aamiaiselle. Kuitenkin kun istuuduin ihanan autuaaseen aamiaisrauhaani, alkoi muitakin perheenjäseniä heräillä ja tipahdella paikalle ja esittää munakastoivomuksia.
Paistelin sitten samaan putkeen parit lisämunakkaat ja lasoin kuppeihin jälkkärit. Vatut ja vesimelonipalaset olivat juuri sopivan raikas jälkkäri tälle aamiaiselle.
Kevätpörriäinen oli taas täynnä hauskaa luettavaa ja katseltavaa. Esim. Toiveammattini – palsta oli ihan huippu. Paavo kirjoitti: “Isona minusta tulee kalastaja. Silloin saa syödä kalaa. Kalastaja saa perata vonkaleita. Saisin ajaa veneellä ja olla ulkona. Minä tuntisin kaikki kalat”. Hyvä, Paavo! Lasten suusta kuuluu fiksuja totuuksia. Missä vaiheessa sitä oikein alkaa monimutkaistaa monia päivänselviä asioita ja arvoja?
VHH kesäviikonlopun aamiainen, yhteensä alle 30 g hh/annos:
Yhdelle
VHH yrttifetamunakas alle 10 g hh/annos:
voita ja oliiviöljyä paistamiseen
3 munaa
suolaa ja pippuria myllystä
1 dl punaleima Emmental -juustoraastetta
1 dl fetaa kuutioina
paprikaa pieninä paloina
reilusti yrttejä ja ituja pilkkottuna pinnalle (tässä oreganoa, rakuunaa, ruohosipulia ja basilikaa)
Riko ja sekoita munat kupissa ja kaada ne sulatetun voiöljyseoksen päälle pannuun. Anna hyytyä hetki ja tee munakkaaseen koloja muovilastalla, jotta kaikki neste hyytyy. Masta suolalla ja pippurilla myllystä. Ripottele pinnalle juustoraaste ja palastele feta. Kun juusto on hieman sulanut, asettele päällimmäiseksi paprikapalat, yrtit ja idut sekä lisää juustoraastetta. Lämmitä kokonaan ja kippaa lautaselle.
Raikas kesäjuoma:
Kannullinen:
2 appelsiinin puristettu mehu tai 1 dl täysappelsiinimehua
kannu täyteen (n. 1 l) kivenäisvettä
jäitä
Hedelmäjälkkäri:
muutama siivu kuorittua hunajamelonia paloina
tuoreita vadelmia
Teetä
Voi slurps, mikä aamiainen ja juoma! Tuota pitää kokeilla, vaikka vappuna! Kiitos vinkistä.
Kiitos! Ihanat ulkoaamiaiset aloittavat aina hyvän päivän 😉 Mukavaa vappua, Saana!