Helppo ja raikas italialalinen mascarpone-vaahto jälkiruokiin
Edelliset pari postausta tein vappuaaton vähähiilarisista pikkupurtavista alkupaloiksu sekä “pääruuasta”, eli tuoremakkarasta ja ihanan raikkaasta Aurinkosalaatista. Jälkkäreissä noudatettiin samaa rentoa, terveellistä ja vähähiilarista meininkiä. Itse tein pöytään vain italialaisen jälkkärin, Frutta con crema di mscarpone eli kulhollisen tuoreita ananaspaloja ja mansikoita ja niiden kanssa mascarpone-vaahtoa (ohje lopussa). Sen voisi asetella hedelmille kauniimminkin, mutta itse tein tämän “asetelman” noin viidessä sekunnissa ja toisaalta hedelmät ja marjathan ovat aina kauniita jo sellaisenaan.
Vieraat toivat myös herkkuja jälkkäripöytään; ihania Riitan Herkun juustoja, joita on täällä blogissakin muutamaan otteeseen ylistetty. Ne ovat aina vaan yhtä ihania. Nyt nautiskeltiin Chili-kermaa, Välimeren Goudaa ja Merisuol-yrttikermajuustoa. En ole muuten aivan varma, ovatko kaikki juuri Riitan Herkkua, mutta älyttömän hyviä ainakin ; )
Viime yönä herätessäni huomasin mittarin olevan reilusti pakkasen puolella ja kävin nostamassa kuistin kukat sisään. Muuten ne ovat viihtyneet pihalla hyvin vappuaatosta asti.
Ystävät toivat jälkkäreihin myös lisää tuoreita herkkuja ja pähkinöitä. Kevyet naposteltavat sopivat hyvin illanistujaisiin, koska niitähän voi ottaa illan mittaan aina vaan uudestaan.
Italialainen VHH jälkkäri
Frutta con crema di mascarpone eli
Hedelmiä mascarpone-vaahdon kera, alle 20 g hh/annos
1 ananas
tuoreita mansikoita
(kaikki hedelmät ja marjat käyvät, marjoissa on vähiten hiilareita, vaikapa mustikoissa ja vadelmissa)
1 luomuappelsiini
1 luomusitruuna
250 g mascarponea
2 dl kermaa
makeutusainetta maun mukaan
– Pese kuumalla vedellä harjalla appelsiini ja sitruuna ja kuivaa ne. Raasta molempien kuori. Purista mehu koko appelsiinista ja puolikkaasta sitruunaa.
– Laita kulhoon mascarpone-tuorejuusto, kerma, makeutusaine ja appelsiini- ja sitruunamehu. Sekoita vatkaimella, kunnes seos on samettimaisen sileää ja notkeaa, niin että se valuu lusikasta hitaasti.
– Pese, kuori ja pilko hedelmät ja asettele ne lautaselle.
– Asettele mascarpone-vaahtoa päällimmäiseksi.
– Voit vielä ripotella sen päälle mantelirouhetta.
Nam. Juuri söimme koko perhe ja tykkäsimme kovasti! Meillä ei vain kaupasta saanut ananasta joten pelkillä mansikoilla mentiin. Luulin, että vaahto ei niinkään maistuisi nuorisolle (kun siinä ei ollut sokeria eikä muutakaan makeuttajaa), mutta hyvin upposi ja lisääkin ottivat.
Hei! Kiva kuulla – ja myös nuorempien herkkusuiden tykkäämisestä, meillä kun oli vappuna jälkkärivaihessa enää aikuisia paikalla. Pitääkin tehdä tätä uudelleen koko perheelle. Hyvää loppuviikkoa Piisin lämpöön!