Frittata eli parempi munakas
Italialaiset vaan osaavat tehdä kaiken ruuan yksinkertaiseksi ja hyväksi. Niin kuin frittatankin. Se on helppo ja hieman parempi munakas, ihana aamupala, välipala tai pienempi pääruoka. Ja näin sadesäälläkin lämpimänä ruokana usein mieluisampi kuin vaikka kylmä salaatti.
Frittatassa pannulla paistetaan öljyssä ensin täytteitä, esim. sipulit ja kinkut. Vasta niiden päälle kaadetaan reilusti rikottua kanamunaa ja hetken päästä mukaan pehmeämmät tytteet, kuten vihannekset, juustot ja yrtit.
Frittatasta voi hyvin tehdä isonkin ruuan. Tavalliselle pannulle mahtuu yhdeksän munan frittata reiluine täytteineen, josta syö hyvin useampi henkilö. Sen hyytymiseen vain täytyy varata melkein puoli tuntia aikaa. Vielä isomman frittatan voi paistaa uunipellillä.
Ja kesän suosikkijuomaani minttuvettä tietysti taas ; )
Herkullinen frittata tulee myös palastetellusta pekonista ja Aura-juustosta. Ja ehkä vähän ananaspaloja tuomaan kasaripitsan fiilistä. Tai sitten Italian täytteistä; parmankinkkua, tuoreita ja aurinkokuivattuja tomaatteja, mozzarellaa, oliiveja ja ruccolaa. Samoista täytteistä tehdyn jauhottoman Pizza Italianon ohje löytyy muuten vanhemmasta postauksestani täältä.
Ihanaa syysherkuttelua!
VHH frittata, n. 10 g hh
yksi suuri annos tai 2 normaalia
oliiviöljyä ja voita
3 munaa
suolaa, pippuria
3 munaa
suolaa, pippuria
sipuli
reiusti pieniksi palasiksi leikattua saunapalvikinkkua
tuoretta tomaattia
juustoa, kuten Emmentalia, raasteena
Parmesaania raasteena
Parmesaania raasteena
tuoreita yrttejä, tässä ruohosipulia, persiljaa ja timjamia
Paista pannulla öljyn ja voin seoksessa kuullotettu, kuorittu ja palasteltu sipuli ja pekoni. Riko munat lasissa haarukalla ja kaada pannulle hyytymään. Nostele väillä ja mausta myllyistä pippurilla ja suolalla. Lisää hieman hyytyneen munaseoksen päälle palastellut tomaatit, raastetut juustot ja pilkotut yrtit. Anna hyytyä. Jos frittata on paksumpi, kannattaa se vielä kääntää ympäri asettamalla lautanen paistinpannun päälle ylösalaisin, kippaamalla frittata lautaselle ja liututtamalla toisin päin takaisin pannulle hetkeksi.
Paista pannulla öljyn ja voin seoksessa kuullotettu, kuorittu ja palasteltu sipuli ja pekoni. Riko munat lasissa haarukalla ja kaada pannulle hyytymään. Nostele väillä ja mausta myllyistä pippurilla ja suolalla. Lisää hieman hyytyneen munaseoksen päälle palastellut tomaatit, raastetut juustot ja pilkotut yrtit. Anna hyytyä. Jos frittata on paksumpi, kannattaa se vielä kääntää ympäri asettamalla lautanen paistinpannun päälle ylösalaisin, kippaamalla frittata lautaselle ja liututtamalla toisin päin takaisin pannulle hetkeksi.