Kalafileiden pakastaminen ja paistaminen

Ainakin meillä kalaa tulee kesällä syötyä paljon enemmän kuin muina aikoina. Yksinkertaisesti siksi, että saaressa mies tuo lähes joka aamu verkoilta tuoreen saaliin. Syksyllä saan usein pakkaseenkin muutaman setin valmiiksi fileerattuja ahvenia. Näiden vonkaleiden kalastuksesta tein postauksenkin
Pakastetut fileet kannattaa sulattaa pikkuhiljaa, esim. huoneenlämmössä yön yli tai jääkaapissa päivän. Kalan pakastamisella ei ole kovin hyvää mainetta ja esim. kalatiskin myyjä ei sitä koskaan suosittele. Olen kuitenkin pitkällä kokemuksella todennut, että minusta ihan tuoreena pakastetusta ja rauhassa sulatusta kalasta saa todella maukkaan ja onnistuneen aterian. Ja jos saalista tulee yli tarpeen, kannattaa sitä tietenkin hyödyntää myöhemmin.
Ensin Sulanut kala paistetaan pannulla voin ja oliiviöljyn seoksessa molemmin puolin. Jos fleet ovat suuria ja niistä haluaa ihan tasaiset, voi leivinpaperista leikata kattilan pohjan kokoisen ympyrän, asettaa sen fileiden päälle heti, kun laittee ne pannulle ja painaa kattilalla kevyesti minuutin verran. Minusta fileet ovat ihan hauskan ja luonnollisen näköisiä, kun ne ovat saaneet muotoja pannulla.

Laitoin taas kermaviilikastikkeen pieniin kuppeihin, jolloin sen voi annostella itse tai dippailla haarukallisia kupissa. Sitruuna maustaa hyvin salaatin ja siivut jätin vielä kaloille puristeltaviksi.

Kalaan maustamiseen riitti suola, pippuri ja kuivattu tilli – vaikka tuore olisi vielä parempaa.

Kalaöljyissä on tärkeitä ja terveyttä ylläpitäviä EPA- ja DHA-rasvahappoja. Terveelliset ravintohapot syntyvä kalan luontaisessa ravinnossa, panktonissa. Siksi olisi erityisen hyvä olisi syödä juuri luonnonkalaa. 

VHH-kala-ateria max 30 g hh/annos:
ahventa tai muuta tuoretta tai pakastettua kalaa fileinä(kaikki kalat ovat käytännössä hiilarittomia)
merisuolaa, pippuria, tilliä (tuoreena, kuivattuna tai pakastettuna)
öljyä ja voita
fileiden paistaminen täällä
tilliä, sitruunaa
lisukkeeksi kasviksia maun mukaan, nyt aterialla oli tuore salaatti

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *