Vähähiilarinen lohikeitto on superhyvä syysruoka
Yksi meidän perheemme syksyn ja talven ruokasuosikkeja on lohikeitto. Kun tulee ulkoilemasta posket punaisena sisälle lämpimän lohikeittolautasellisen eteen, ei paljon muuta ruokaa voisi toivoakaan.
Perinteisesti lohikeitossa käytetään tietysti perunoita. Itse käytän joskus ihan pieniä uusia perunoita kokonaisina. Usein en kuitenkaan käytä perunoita ollenkaan. Silloin saan keittoon vähemmän hiilareita ja enemmän ravintoaineita. Ja oikeasti, keitto on vähintään yhtä hyvää, eikä kukaan enää perunoita muistakaan. Tähän keittoon laitoin suuren kukkakaalin, muutaman porkkanan ja pienen lantun sekä sipulia.
Ensin kiehautin kuoritut ja palastellut kasvikset hieman pehmeiksi kalaliemellä maustamassani vedessä. Samalla irrotin lohesta terävällä veitsellä kuoren ja pilkoin sen pieniksi paloiksi. Lisäsin lohipalat ja mausteeet keittoon ja muutaman minuutin päästä lisäsin kerman. Kun keitto kuumeni ja hautui vielä hetken, se olikin valmis nautittavaksi.
Vähähiilarinen lohikeitto, max 30 g hh/annos
nejälle:
n. 1,5 vettä
1 kalaliemikuutio
1 kasvisliemikuutio
n. 800 g lohifile
1 iso kukkakaali
1 pieni lanttu
4 isoa porkkanaa
2 sipulia
2 dl kermaa
pippuria ja suolaa myllystä
Pese, kuori ja paloittele kaikki kasvikset. Kuumenna vesi kattila. Murenna siihen kala- ja kasvisliemikuutiot. Keitä ensin pilkottuja porkkana- ja lanttupaloja viitisen minuuttia tai kunnes ne hieman pehmenevät. Lisää sitten kukkakaalit ja pian sipulit ja keitä pehmeiksi. Kun kaikki kasvikset ovat pehmeitä (eivät kuitenkaan aivan valmiita), lisää mausteet ja kaada sekaan pilkotut lohipalat. Kun kalakin on kypsynyt muutaman minuutin päästä, lisää kerma ja kuumenna. Annostele lautasille ja lisää pinnalle halutessasi tilliä ja purista sitruunaa mausteeksi.