Päänsäryn taltuttaja – smoothie
Sunnuntaita! Matkapostauksissa tulee nyt heti alkuunsa pieni breikki ajankohtaisemman postauksen jyrättyä tähän aamupäivään. Päänsärky on yrittänyt ottaa kunnon otetta meikäläisestä jo eilisaamusta asti. Yökin meni heräillessä ja jäykän niskan asentojen vaihtelussa. Jomotus on ollut sellaisella “keskivoimakkuudella”, että tänä aamuna ajattelin vielä välttää kahden punaisen Buranan kulautusta kurkusta alas ja kokeilla luomumenetelmiä päänsäryn taltuttamiseen. So far so good, että ajattelin raportoida siitä teillekin.
Vaikka onkin sunnuntaiaamu, ei päänsärkyni aiheuttaja ole liian monta kuplivaa lasillista – ehei, jos eilisiltaan liittyi meillä juhlintaa, tapahtui sitä vain tyttären peleissä, joissa istuskelin toimitsijana ja kuvaajana. Kyllä pääsäryn aiheuttaja tällä kertaa on puhtaasti hormonaalinen. Mutta yhtä kaikki, kunnon migreenisuvun jäsenenä olen tullut tutuksi monenlaisten päänsärkyjen kanssa. Tiedän hyvin, että osa lähtee vain lääkkeillä ja pimeään, hiljaiseen huoneeseen käpertymisellä. Suuri osa kuitenkin on ainakin yritettävissä voittaa muutenkin.
Aamulla herätessäni olo oli sellainen, että on sekä kova jano että kova nälkä ja kuitenkaan ei tee mieli oikein mitään. Päänsärkyisenä tekee yleensä mieli syödä roskaruokaa – mikä onkin sitten virhe, koska silloin juuri kuuluisi syödä ravinnerikasta, helposti sulavaa ja aineenvaihduntaa nopeuttavaa tuoretta ruokaa.
Astahdin tarjottimen kanssa kylmiöön. Juu, uudessa kodissamme on vanhanaikainen kylmiö, kokonainen huone, jonka seinillä on hyllyt ja jossa on lähes jääkaappilämpötila. Pidän sitä suurena ylellisyytenä – vihdoinkin paikka säilöä ruuat hyvässä järjestyksessä. Isojakaan hedelmiä, kuten meloneja ja ananaksia ei tarvitse survoa mihinkään nurkkiin, puhumattakaan juures- ja vihannesvarastoista ja salaateista.
Kylmiössä tarjottimelle valikoitui ensin vesimeloni, banaani, appelsiini, päärynä, kiivi ja inkivääri eli mahdollisimman värikkäitä ja raikkaita aineita. Vesimelonista leikkasin sentin siivun, inkivääristä puolen sentin siivun, muut käytin kokonaisina. Kuorin ja palastelin aineet blenderiin, lisäsin vettä niin että hedelmät peittyivät ja hurautin sekaisin. Tarkoitus oli lisätä seuraavaksi vielä proteiinia ja öljyä ja vaikka mitä, mutta juoma olikin tällaisenaan niin täydellisen raikas, että ajattelinkin lisätä raikkautta vielä hieman ja jättää muut suunnitellut aineet pois.
Inkivääri ja sitruuna ovat tunnetuimpia lääkekasveja useimmissa kulttuureissa. Vaikka sitruuna on hapan, se emäksisöi elimistöä – jota päänsärky (samoin kuin flunssa, väsymys ja stressi) taas happamoittavat. Tämä on tunnettu tosiasia suurimmassa osassa planeettaamme ja kuuluu monien väkirikkäimpien maiden lääketieteen koulutukseen vielä tänäkin päivänä, vaikka meillä Suomessa valitettavan usein eri “asiantuntijat” näitä luomukonsteja mollaavatkin.
Sitruuna siis esille. Luomusitruunan voisi hyvin käyttää kokonaankin. Nyt kuorin sen ja heitin puolikkaan blenderiin.
Mukaan vielä kourallinen jäitä extraraikastajaksi. Pidän kylmistä jääjuomista ja kylmyys korostaa entisestään raikkaita makuja.
Suosittelen lämpimästi!!
Ihana makuelämys ja päänsärky hiipui puolessa tunnissa, samassa ajassa kuin niiden punaisten pillereidenkin avulla ; ) Saa nähdä, miten päivä jatkuu, ehkä saan vielä uutta raporttia tehtyä muista luomukeinoista päänsäryn taltuttamiseen.
Tätä herkkua tulen tekemään varmati toistekin ihan ilman päänsärkyjäkin ; ) Ja samat konstit ja tuoreet aineethan auttavat myös päänsäryn ennaltaehkäisyyn ja poissa pitämiseen. Raikasta sunnuntaita!
Päänsäryn taltuttaja smoothie
1 cm paksuinen pyöreä vesimelonisiivu
1 kiivi
1 appelsiini
1 banaani
1 päärynä
0,5 cm siivu inkivääriä
0,5 sitruunaa
kourallinen jääpaloja
vettä
Kuori ja pilko aineet ja laita blenderiin. Kaada vettä niin, että hedelmät peittyvät. Laita sekaan jääpalat ja hurauta tasaiseksi.