Juhannustunnelmat 21 kuvana (ja reseptejä kalaherkkuihin)
Tähän juhannukseen mahtui monenlaisia hetkiä ja tunnelmia. Torstaina juhlittiin juhannusta perheen kesken Helsingissä ja perjantaina ajoimme mieheni kanssa saaristoon viikonlopuksi. Siellä välillä aurinko helli meitä lomailijoita ja välillä tuuli niin, että aallot tyrskysivät ylväinä rantakiviltä korkeuksiin.
Parasta oli nähdä kaikkia sukulaisia. Pelasin pienten sululaispoikien kanssa Fortunaa, samalla kun muu suku osallistui saaren perinteiseen juhannuksen lentopalloturnaukseen. Teimme yhdessä isolla porukalla hyvää ruokaa yhdessä ja tietysti istuimme puutarhassa syömässä monta tuntia. Sen jälkeen siirryimme rantaan kokolle ja vielä myöään sisälle. Juttuja ja naurua riitti, samoin ihania ruokia vielä seuraavaksikin päiväksi.
Jos etsit kestäviä viinilaseja vaikka mökkiympäristöön – niin vinkkinä nämä. Anoppillani on upeita vanhoja Arabian astiastoja, mutta hän on viime aikoina harmitellut, kun lasit rikkuvat helposti saaressa. Löysin nämä hyvän kokoiset ja erehdyttävästi lasia muistuttavat akyyliset “lasit” Etolasta. Sarjasta löytyy myös samppanjalasit sekä viinilasit korkammilla jaloilla.
Juhannustunnelmat 21 kuvana
Kuvakollaasi on ruokapainotteinen, mikä antaakin ihan oikean kuvan viikonlopusta. Juhannuksen illallinen puutarhassa alkoi anopin samettisella suppilovahverokeitolla, jatkui meidän tekemillämme kaloilla. Seuraavaksi syötiin vielä muiden sukulaisten tekemiä herkkusalaatteja (halloumimansikka oli suosikkini!) ja grillaamia lihoja. Jälkiruoaksi riitti tuore vesimeloni.
Graavilohi
Parasta graavikalaa saa tekemällä itse. Silloin sitä tulee yleensä tehtyä myös suurempi määrä. Tämä ohje sopii sekä siialle että lohelle.
- Sekoita noin 2 tl sokeria (tai steviaa) ja 2 rkl suolaa / 400 g lohta
- Leikkaa tuore lohi mahdollisimman ohuiksi siivuiksi.
- Kerrostele se laakeaan astiian ja ripottele suola-sokeriseos pinnalle.
- Peitä kannella ja laita jääkappiin.
- Tarkasta maku viimeistään 12 tunnin jälkeen. Jos se on liian suolainen, huuhtele lohi kylmällä vedellä ja laita päälle kevyt uusi suolakerros. Jos lohi on sopivan suolainen, asettele tarjoiluastiaan ja pyyhkäise ylimääräinen suola pois.
- Koristele sitruunalla ja tillillä.
Pehmeä ja mieto Ehrnrothin silli
Suosittelen kokeilemaan, tästä pitävät yleensä myös he, jotka eivät muuten välitä sillistä.
Käytä yhtä paljon ja sekoita keskenään:
- kuorittua ja pilkottua punasipulia
- keitettyä (15 -20 min.), kuorittua ja pilkottua kananmunaa
- smetanaa
- pilkottua sipulisilliä
- koristeeksi sitruunaa ja tilliä
Suomen juhannuksessa oli taas jotain maagista. Samanlaista tuskin löytyy mistään muualta. Ainakin meillä keskikesän juhla sujuu aina rennoissa, mutta silti juhlavissa tunnelmissa. Kesäpäivän valoisuus on ihan parasta, mutta ainutlaatuisinta oli taas aurigonlaskun sävyt kesäyössä juuri ennen nukkumaanmenoa.
Kamera kulki kätevästi korikassissani ympäri saarta tilanteesta toiseen, mutta kaikkein hauskin jäin kuitenkin kuvaamatta. Juuri ennen tuota auringonlaskukuvaa kävelimme mieheni kanssa polkua pitkin omalle talollemme nukkumaan, kun takaa alkoi lähestyä nauravan ja juoksevan poikalauman ääniä.
Meidän suvun pojat olivat lopettaneet pokeripelinsä ja siirymässä ala-aittoihin nukkumaan. Kolme nuorinta poikaa kuitenkin kärsivät pelisakkoansa häviöstään juoksemalla boksereillaan kesäyössä polkuja piktin parin kilomerin lenkin seurantalolle ja takaisin. Jos olisi ollut kännykkä valmiina, tästä olisi tosiaaknin tullut hauskin juhannusviedoni ikinä ja pojillekin ikimuistoinen tallennus juhannusyön fiiliksistä.
Kauniita tunnelmia ja kuvia, kiitos taas. Tästä tuli hyvälle mielelle heti maanantaiaamuna. Ja kiitokset myös graavilohen reseptistä, se tulee tarpeeseen.
Kiitokset kauniista sanoistasi. Lohen graavaaminen on tosiaan helppoa itsekin, ja paljon edullisempaa kuin valmiina ostettuna. Kesäistä viikkoa!
Ihania kuvia! Osaatko muuten sanoa, kauanko itsetehty graavilohi säilyy jääkaapissa? Voiko sen tehdä valmiiksi juhlaa varten jo etukäteen?
Voi kiitos, kiva että tykkäsit. Juhannuksena oli ihana valo ja fiilis kuvailla. Graavilohi kannattaakin tehdä jo edellisenä päivänä. Se säilyy myös parin päivän päähän. Ennen käyttöä kannattaa maistaa suolaisuus. Jos kala on liian suolaista, se huuhdellaan vedellä – ja tarvittaessa taas lisätään suolaa. Kivoja ruokailuhetkiä!