Taivaallinen vihannessosekeitto kesäkurpitsasta ja yrteistä
OLEN SUURI VIHANNESKEITTOJEN YSTÄVÄ. Rajamäen ja Green Caren järjestämässä sadonkorjuujuhlassa pääsimme yhdessä valmistamaan ja maistelemaan keittoa, joka pääsi ainakin omaan kaikkien aikojen keittojen kärkikolmikkooni.
Heti etikalla marinoitujen juuresten jälkeen seurasi lämmin keitto, joka aiheutti meissä bloggaajista koostuvassa ryhmässä hyväksyvää muminaa. Oli oikeastaan hämmästyttävää, miten simppelistä raaka-aineista saatiin todellakin taivaallisen hyvä ja pehmeä keitto. Tästä Helsinki Food Companyn Teresan ja Johannan ideoimasta keitosta (ohje alla) tehtiin myös versio, jossa ei ollut lainkaan kasvislientä. Se oli vähintään yhtä hyvää.
Molemmissa versioissa käytimme myös reilusti ohjetta enemmän yrttejä, joita ensin yhdessä keräilimme viehättävän Annalan kasvimailta. Teresa Välimäen ohje oli yleensäkin, että vaikka resepti sisältää esim. 3 rkl yrttejä, voi vapaasti käyttää koko ruukullisen. Saman olen itsekin huomannut; mitä enemmän yrttejä, sen maukkaampi keitto tai kastike. Ja tänä kesänä olen erityisesti huomannut rilun määrän tuoretta timjamia ja/tai rosmariiniä parantavan makua huomattavasti. Hyvänä bonuksena yrteistä saa reilusti terveyttä ylläpitäviä aineita. Oikeastaan jo vähän odotan syksyn ilmoja, jolloin mielelläni korvaan osan rakastamistani salaateista vihanneskeitoille. Niistä aion tehdä tänä syksynä paljon uusia kokeiluja.
Purjo-kurpitsakeitto ja paahdettuja kurpitsansiemeniä
4:lle
2 purjosipulia
300 g kurpitsaa kuorittuna (käytimme kesäkurpitsaa)
3 valkosipulinkynttä
2 rkl voita
2 rkl oliiviöljyä
3 rkl tuoretta timjamia
ripaus sokeria
1 l hyvää kasvislientä
suolaa ja mustapippuria
2 dl kuohukermaa
2 rkl Rajamäen Yrtti Valkoviinietikkaa
Viimeistelyyn:
1 rkl oliiviöljyä
ripaus currya
1 dl kurpitsansiemeniä
ripaus suolaa
1. Halkaise purjot ja huuhtele ne hyvin.
2. Paloittele purjot, kurpitsa ja valkosipulinkynnet.
3. Kuumenna voi ja oliiviöljy kattilassa ja lisää kasvikset. Kuullota hetki ja lisää timjami ja ripaus sokeria. Kaada liemi kattilaan. Kiehauta ja keitä kunnes kasvikset ovat pehmeitä.
4. Soseuta keitto tasaiseksi. Lisää kerma ja etikka sekä ripaukset suolaa ja mustapippuria. Kiehauta vielä ja tarkista maku.
5. Kuumenna oliiviöljy pannulla ja lisää curry sekä kurpitsansiemenet. Paahda niitä hetki ja mausta vielä ripauksella suolaa.
6. Annostele keitto lautasille ja ripottele pinnalle maustetut siemenet.
7. Koristele vielä halutessasi krassinkukilla.
-à la Teresa ja Johanna / Food Company