Vuodenvaihteen kevyempiä jälkiruokia
Vuodenvaihteen kevyempiä jälkiruokia: Joulun ajan perinteiset suomalaiset jälkiruoat, kuten rusinakeitot ja erilaiset kakut ja leivonnaiset eivät oikein uppoa meillä, kun muutenkin ruokatarjonta on niin runsasta. Ja toisaalta, kun nuo perinteet aikoinaan kehiteltiin, oli elämä kovin erilaista, eikä pyhinäkään lepäilty samaan tahtiin kuin nykyään. Minusta parhaita jälkkäreitä jouluna ja vuodenvaihteen aikoihinkin (kuten aina) ovat raikkaat ja kevyet, hedelmäiset tai marjaisat pienet herkut.
Jouluaattona tein kylmiöön vadillisen suklaavaahtoa, josta sitten ruokailujen jälkeen nostelin pienet annokset jälkkärilautasille erilaisten marjojen, hedelmäpalojen ja pähkinöiden kanssa:
Suklaavaahto
2 dl kermaa vaahdotettuna
hippusen Supermakeaa (luonnon stevia)
2 dl luonnonjogurttia
n. 3 rkl raakakaakaojauhetta
(Vaahtoon voi sulattaa sekaan myös lempijoulukonvehtejaan.)
Minulle uusi tuttavuus olivat aattona veljen perheen kotona aamupuurolla tarjotut pienet herkkupalat, Täytetyt taatelit. Pienistä, uunissa paistetuista pekoninyyteistä löytyi kivetön taateli ja parmesaanipala <3 Netistä löytyy paljon erilaisia ohjeita: stuffed dates.
Tuhdimpi joulun ajan jälkkäri syntyi, kun tein aikaisemmin postaamastani ihanasta Aura-hyydykkeestä pikaversion jättämällä hyydytysvaiheen pois eli sekoitin vain täytteen. Asettelin astioiden pohjalle viinirypäleitä ja ripottelin pinnalle hiemaan joulupiparia tuomaan jouluista makua.
2 pussia Auraa muruina
2 dl kermaa
100 g rahkaa
100 g creme fraichea
4 rkl Verso härkäpapurouheseosta
0,5 sitruunan mehu