10 askelta parempaan suhteeseen ruoan kanssa

Kevät on taas diettien trendiaikaa. Pitkän talven jälkeen painonpudotusaikakausi nousee mediassakin otsikoihin. Siksi halusin ottaa asian täälläkin puheeksi. Jos painoa on kertynyt enemmän kuin itse haluaisi, on tietenkin hyvä miettiä sen tasaamista ja tärkeää tehdä ruokavalioonsa muutoksia.

Minusta on kuitenkin harmillista, että vaikka kaikki tietävät, että tehokkaimmankin dietin jälkeen vain pysyvät muutokset johtavat pysyviin tuloksiin, ei niihin kuitenkaan usein tarjoilla keinoja ja tukea. Koska elimistömme pyrkii pitkään korjaamaan tilanteen eli palautumaan saavuttamaansa huippupainoon, ei ole oikein ohjeistaa tiukan dietin jälkeen vain, että jatka samaa rataa tai kieltäydy kaikista vanhoista herkuistasi. Ja kun epäonnistut, mitä sitten? Aloita sama tehodietti uudelleen ja oravanpyörä jatkaa kulkuaan.

Tärkeintä on arvostaa itseämme ja saada mielemme ja kroppamme yhteistyöhön, samalle aaltopituudelle, jolloin stressitekijät pienenevät ja elimistömme toimii ihanteellisesti, antaa meille energiaa, hyvää unta ja sulattaa ruokamme tehokkaasti. Se on oikeastaan ainoa tapa saada aikaan pysyvä muutos ja tyytyväisyys omaan mielentilaan  – ja samalla myös painonhallintaan, joka on vain yksi osa monimutkaista itseämme.

Nämä keinot eivät oikeastaan liity dietteihin, vaan pysyvään hyvinvointiin, mutta on minusta surullista huomata, miten ne lähes poikkeuksetta unohdetaan ruokaremonttiartikkeleista ja -ohjeista. Kun on saavuttanut toivomansa ruokavalion ja olotilan, olisi olennaista harjoitella koko elämän kestävä positiivinen suhde ruoan kanssa.

1. Lopeta itsesi rankaiseminen eilisistä syömisistäsi 

Siitä ei ole hyötyä mielellesi eikä elimistöllesi, joka kuuntelee negatiivisia itseesi kohdistuvia ajatuksiasi ja saa aikaan ei-toivotn stressireaktion. Stressihormonit ovat vain haitaksi hyvinvoinnillemme, terveydellemme ja painonhallinnallemme.

2. Keskity syömiseen kunnolla

Kata ja asettele ruoka kauniisti. Katsele, haistele ja ihaile sitä. Käytä aistejasi ja arvosta sitä, mitä sinulla on lautasellasi. Näin viestität aivoillesi, että olet tyytyväinen, eikä mielesi kehota sinua syömään liikaa.


3. Nauti vilipttömästi

Älä varjosta syömistäsi ajatuksilla kuten “Minun ei pitäisi syödä tätä”  tai “Mokasin dietissäni”. Elimistö muutaa negatiiviset ajatukset stressiksi ja kortisolihormoneiksi, mikä hankaloittaa hermostomme toimintaa, aiheuttaa ärtyneisyyttä ja haittaa ruoansulatusta. Mitä syötkin, nauti siitä.

4. Ole kiitollinen ruoastasi

Kiitollisilla  ajatuksilla on meihin valtava sisäinen voima. Pysähdy hetkeksi miettimään, miten ruoka tuli lautasellesi asti ja kuinka onnekas olet siitä. Se on lahja, joka tarjoaa elimistöllesi paljon hyvää. Sydämesi, hormonisi, aivosi ja solusi tarvitsevat ravintoa pitääkseen sinut toiminnassa.

5. Lopeta ikävä “kaikki tai ei mitään” -kierre

Jos teet huonon ruokavalinnan, älä takerru siihen jälkeenpäin, ja vapauta mielesi siitä. Elimistösi kuuntelee sinua jatkuvasti, ei vain silloin tällöin. On niin helppoa ajatella: “No, kun kerran söin jo suklaadonirsin, voin yhtä hyvin jatkaa samaa rataa.” Tämä johtaa yleensä ahmimiseen, josta ongelmat alkavat. Kroppasi ei välitä niin paljoa siitä yhdestä donitsista, mutta se alkaa reagoida sitä seuraaviin  ahmimisen tuloksiin.

6. Harjoita positiivisia mietteitä

Erilaiseen mielikuvaharjoitteluun ja ajatusten kontrollointiin on vuosituhansia käytetty positiivisia ajatuksia ja mietteitä. Ne on todettu voimakkaiksi välineiksi pitämään negatiivisuus poissa ja tasoittamaan elimistön ja mielen toiminta toivotunlaiseksi. Ne voivat muuttaa koko maailmankuvaa ja varmasti ainakin suhdetta ruokaan ja syömiseen. Kyse on vain ajatuksista, jotka ovat toivotunlaisia ja joilla viestitämme itselleme haluttuja asioita. Mietteet voivat olla vaikka. “Tämä annos tekee minulle hyvää. ” tai “Elimistöni osaa hyödyntää tämän ruoan. ” tai “Soluni saavat tästä paljon hyvää ravintoa.”



7. Lopeta pyrkiminen täydelliseen olemiseen ja syömiseen 

Kukaan ei todellakaan ole täydellinen, eikä siihen pyrkiminen ole realistista. Yritä päästä eroon liiasta liiallisesta perfektionismista ja muista, että olet tarpeeksi hyvä.

8. Älä heittäydy hankalaksi ruoalle

Pitkällä aikavälillä kannattaa sopeutua erilaisiin syömistilanteisiin, eikä jyrätä terveellisillä ruokatottumuksilla sosiaalisia tilanteita, jos se tuntuu kiusalliselta. Jos olet ystäviesi kanssa, älä stressaa ruokavaihtoehdoista, se ei ole tärkeintä juuri sillä hetkellä. Valitse itsellesi parhaitsen soveltuvat tarjoilut, muuten vain mutkistat suhdettasi ruokaan.

9. Jos himoitset ruokaa, kun et ole nälkäinen, on jotain muuta käynnissä tunnemaailmassasi 

Silloin kannattaa pysähtyä ja kysyä itseltään, mitä se on. Miksi haet tyytyväisyyttä ruoalla? Yritä nimetä ajatustesi aiheuttajat ja käsitellä ne. Jos huomaat, ettet ole tosiaankaan nälkäinen, kannattaa tehdä jotain muuta kuin syödä; Käy kävelyllä, hieronnassa, kylvyssä, lakkaa kynnet, katso lempisarjasi ja nauti kuppi teetä, soita ystävälle tai selaa vaikka terveellisiä reseptejä.

10. Muista, että elämä on tässä ja nyt. Arvosta sitä ja huolehdi siitä

Voit ajatella elimistöäsi lapsenasi, joka tarvitsee huolenpitoasi ja parasta ravintoa toimiakseen oikein. Tee sille hyvää ja huolehdi siitä, jotta se jaksaa toimia ja selvitä kaikista monimutkaisista biokemiallisista tehtävistään. Kun rakastat elimistöäsi ruokkimalla sitä oikein, se rakastaa sinua takaisin!

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *