Pitkät hiukset haaveena? Vältä näitä hiusmokia!

pitkät hiukset

Pitkät hiukset ovat monen haave, mutta kasvamisen odottaminen sekä latvojen ohentuminen pysäyttävät usein monen kutrien kasvattajan kesken projektin. Multa kysytään melkein päivittäin vinkkejä hiusten hyvinvointiin liittyen ja varsinkin siihen, miten saisi hiukset kasvamaan hyväkuntoisina paremmin ja pidemmiksi ettei niitä tarvitsisi pätkäistä ohenevien latvojen takia? Tästä voi päätellä, että on aika monia joiden haave on pitkät hiukset.

Pitkät hiukset

Tähän mulla on oikeasti niin paljon erilaisia vinkkejä ja oon niitä täällä blogissa reilusti jakanutkin, lähinnä siitä kulmasta mitä kannattaa tehdä, jotta kutrit kasvaisivat kauniimpina ja paksumpina ja mikä tärkeintä pysyisivät sellaisina koko ajan. 🙂

Tässä muuten yksi vinkki miten hiukset saat kasvamaan nopeammin ja se ei maksa mitään! <3

Nyt ajattelin kuitenkin listata vinkit mitä ehdottomasti tulisi hiustenhoidossa välttää jos mielii pitkät hiukset ja myös hyvinvoivat sellaiset. Tässäkin “älä tee näin”-listassa on monia asioita, mutta mietin mitkä olisivat ne pahimmat hiusmokat, joilla voi tehdä hallaa hiuksilleen. Nyt ei puhuta tuotteista vaan ihan niistä asioista mitä omissa hiusrutiineissa tulisi välttää.

kesäkutrit

Listaankin nyt 5 pahinta hiusmokaa kun haaveissa on nimenomaan pitkät kutrit!

Top 5 hiusmokat pitkille hiuksille tai niitä kasvattaville:

1. VAHINGOITTAVA KÄSITTELY

Tämä on varmaan aika selkeä seikka monelle.. Eli kova kemiallinen tai lämpökäsittely haurastuttaa hiuksia, jolloin latvat alkavat ohentua ja katkeilla. Siitä tulee usein tunne monelle, ettei hiukset vaan kasva pitkiksi. En tarkoita, että kaikki käsittely tulisi pistää pannaan, mutta mahdollisimman hellävarainen käsittely tulisi olla aina ainoastaan käytössä kun haaveena on pitkät hiukset (siis ihan omat). 😉

Vahvat vaalennukset tai permikset haurastuttavat hiusta ja päivittäinen lämpökäsittely varsinkin ilman suojatuotteita. Eli mielummin skippaa vahvat vaalennukset ja käsittelee hiuksiaan aina mieluusti ilman lämpöä. Itse annan hiusten kuivua aina luonnostaan ja harvoin suoristan tai kiharran niitä lämpölaitteella, yleensä teen laineet esim. leteillä. Sillon kun käsittelen käytän ehdottomasti jätettäviä hoitotuotteita hiuksissa sekä lämpösuojaa.

lettikampaus

2. SELVITYS MÄRKÄNÄ

Yksi pahimmista mokista on lähteä selvittämään pitkiä hiuksia kosteina. Kun hiukset ovat märät tai kosteat ja täynnä takkuja ei auta lähteä kiskomaan niitä harjalla tai kammalla auki. Kosteana hius venyy ja tällöin hius tietenkin haurastuu. Hiukset olisi parhain selvittää aina kuivana ennen pesua ja jos tarvetta selvittää pesun jälkeen ennen kuivumista (esim. luonnonkiharat) se olisi parhain tehdä kun hiuksista huuhtelee hoitoainetta pois ja juoksevan veden alla, jolloin hius ei pääse venymään. Kiharat hiukset saa silloin selväksi, mutta ei riko niiden muotoa, joka kävisi herkästi jos niitä harjaa kuivina.

Muiden suorempien hiusten kantajat kannattaa siis aina odottaa harjaamista kunnes hiukset ovat lähes kuivat. Ja jos teet harjaföönauksen, föönää silloinkin hiukset lähes kuiviksi ennen harjaan tarttumista. Saat kuitenkin saman lopputuloksen rasittamatta hiuksia.

vahvat-hiukset

3. PONNARI

Kasvatusvaiheessa moni pitää hiuksiaan jatkuvasti kiinni ja miksi ei nekin joilla on jo pitkät hiukset. Siinä ei ole mitään väärää, mutta kannattaa harkita millä hiukset kiinnittää ponnarille ja mistä kohtaa. Jos käytössä on perinteinen ohut hiuslenkki se itsessään jo kuluttaa hiuksen pintaa, joten ainakin sen paikkaa tulisi vaihdella säännöllisesti tai vaihtaa se pehmeämpään materiaaliin. Samassa kohtaa oleva ponnari alkaa katkoa hiuksia ja siitä luonnollisesti johtuu ohenevat latvat.

Tässä lisää ponnarin merkityksestä hiusten kuntoon!

Vaihtelua siis ponnareihin sekä niiden kohtiin niin ei kutrit katkeile. 🙂

hiukset-ponnarille

4. LEIKKAUKSEN PUUTE

Moni karttelee hiustenleikkuuta kuin ruttoa kun kasvatusprojekti on käynnissä. Se on kuitenkin virhe ja sekin, jos sitten vihdoin suostuu saksien alle ja sanoo, että leikkaa vain sentti.. 😀 Siinä kohtaa jos leikkuusta on paljon aikaa monesti pelkkä sentti ei vaan riitä.

Huonokuntoiset latvat ovat kasvattajan pahin vihollinen, koska haaroittuvina ne lähtevät haaroittumaan aina ylemmäs ja ylemmäs. Hauraina ne tietysti katkeilevat. Eli kun latvat trimmaa säännöllisesti ei latvat pääse vaurioitumaan ja sitä kautta ohentamaan hiuksia kohti tyveä.

tukka lähtee

5. TURHA KITKA

Tuossa ponnarikohdassa jo hiukan viitattiin kitkaan ja sen aiheuttamaan vaurioon, mutta kitka hiusten pinnalla eri tekstuurien kanssa saattaa aiheuttaa isoakin tuhoa pitkille hiuksille. Esimerkiksi pesun jälkeen vahva hinkkaaminen froteepyyhkeeseen ei tee hyvää kuiville latvoille ja varsinkin karheahiuksisten tulisi välttää sitä. Hiusten kieputtaminen pyyhkeeseen vielä lopuksi aiheuttaa kitkaa lisää ja tietysti myös venyttää hiuksia. Märkien hiusten puristelu ja froteepyyhe mielummin harteille, jolloin suurin “märkyys” saadaan hiuksilta valumaan pois. Voi tietysti satsata sileäpintaisempaan materiaaliin, jolloin hiukset voi hellävaraisemmin kuivua pyyhkeen sisällä.

Tarpeetonta kitkaa aiheutuu myös nukkuessa, paitsi jos nukkuu silkkityynyliinalla (itse en nuku). Eli tyynyliinaan hiusten hinkkautuminen joka yö alkaa tehdä hallaa hiuksille ja ne menevät myös herkemmin takkuun. Kitka ja pieni lämpö, jopa hikoilu yhdessä karhentavat hiuksien pintaa ja vetää ne takkuun.

Pitkät hiukset olisi siitä syystä hyvä kietoa pehmeälle nutturalle päälaelle ja huom. pehmeällä ponnarilla tai tehdä letti. Näin hiukset eivät pääse samoin tavoin hinkkautumaan yön aikana. Itse vaihtelen hiukan kiinnitystapaa jatkuvasti, sekin auttaa siitä ettei ponnarin paikka katko hiuksia ja näin saa kätevästi yön aikana hiukan muotoiltua hiuksia ilman lämpöä. 🙂

luonnolliset laineet

Tässä siis mun top5-vinkit mitä tulisi välttää pitkähiuksisten tai niistä haaveilevien. Muitakin tietysti on, mutta nämä ovat niitä, mitä omilla rutiineillaan voi ehkäistä ja ei maksa mittään! 😉

Mitä mieltä olette, oletteko huomanneet näiden tapojen rasittavan hiuksia?

SEURAA BLOGIT.FI + BLOGLOVIN´INSTAGRAM + FACEBOOK !

SNAPCHAT: idajokikunnas

 

Kommentit (6)
 1. Ihan kuin Annikki Hagroos-Kosken tekstiä vuodelta nakki ja keppi! Tyynynliinaa hän ei maininnut hiusoppaassaan, jonka sai tilata pientä maksua vastaan.
  Saunaan mennessä hiukset suojataan pyyhkeellä, eikä hoitoainetta laiteta ennen saunaa, jossei se nimenomaan ole tarkoitettu lämmössä käytettäväksi.
  Siitäkin on kaksi kuppikuntaa mennäänkö saunaan kuivien vai märkien hiusten kanssa. Märkä tukka kuumenee nopeammin ja kuivassa tukassa olevat muototuotteet “palavat ” ?? hiukseen kiinni.
  Miten itse toimit? Sulla onkin aivan mahtavan paksut ja pitkät hiukset!

  1. idajokikunnas
   13.2.2018, 18:40

   Mä käyn saunassa siinä kohtaa kun hiukset ovat hoitoaineessa. Aika moni hoitsikoista kuitenkin toimii hyvin lämmössä. 🙂 Kuivien hiusten kanssa en tuppaa menemään saunaan suojaamatta niitä.

 2. Aika vähän oon kade sun hiuksista 😉 Itselläkin on pitkät, mutta hennot ja kilpirauhassairauden haurastuttamat haituvat, haikeana haaveilen tollasista paksuista kauneista leteistä, joita mun päähän ei ikinä sais tehtyä 😛

  1. idajokikunnas
   13.2.2018, 18:44

   Erilaiset sairaudet vaikuttavat kyllä isosti hiuksiin. Toivottavasti sun kohdalla saataisiin kilpisrauhassairaudelle sopiva lääkitys, jotta elämänlaatu paranisi ja siinä ohella myös hiusten kunto. 🙂 Valtavasti tsemppiä ja kaikkea ihanaa sulle! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *