Tuoksufriikin parhaat vinkit – ja oma hajuvesihistoria

Tuoksut, olen rakastanut niitä niin kauan kuin muistan. Jo silloin, kun niitä vielä kutsuttiin rahvaanomaisesti hajuvesiksi!

Tuoksu on nopea tapa kohottaa mielialaa tai rauhoittaa sitä – ja tehdä arjesta parempaa. Hyvä tuoksu nostaa tunnelmaa ja tuo itsevarmuutta. Nautin tuoksuista myös julkisissa tiloissa, joissa osataan käyttää laadukkaita huonetuoksuja tai tuoksukynttilöitä oikein. Käykääpä nuuskaisemassa vaikkapa ravintola Noch and Chow’n aulaa Tukholmassa, ah! Toivon, että Suomessakin olisi hyväksytympää tuoksua hyvältä kuin haista pahalta. Hajusteallergiat ovat toki asia erikseen.

Sain ensimmäisen tuoksuni isältäni, kun olin noin 6-vuotias. Se ostettiin yhdessä lentokentältä, ja sain valita sen itse. Ihme kyllä muistan yhä elävästi näyn, jota ihastelin lasi-vitriinin läpi. Mikä ihana, ylellinen hajuvesipullomeri! Valintani oli Lanvinin Arpège. Ei mikään perus pikkutytön tuoksu! Se oli selvästi enne tulevasta urastani.

Sittemmin tuoksuja on tullut paljon lisää. Ja mennyt. Kuten moni tietää, tuoksumuisti on häkellyttävän vahva ja pitkä. Siksi moni hajuvesi onkin poistunut elämästäni miehen mukana. Kyseisisissä tuoksuissa ei sinänsä ole ollut mitään vikaa, mutta miehissä tai ainakin parisuhteissa jonkin verran enemmän. Vielä nyt, kymmeniä vuosia myöhemmin, muistan näistä tuoksuista kyseisen elämänvaiheen tunteet hämmentävän elävästi enkä voisi kuvitellakaan palaavani kyseisten hajuvesien käyttäjäksi.

Nuorena minulla oli varsin tavanomainen tuoksumaku. Oli vahva CK One -vaihe, Tommy Girl -vaihe, Ralph Laurenin Polo Sport -vaihe, Jean Paul Gaultierin Femme -vaihe ja tietenkin Diorin Poison- sekä Lancômen Miracle- ja Hypnôse-vaiheet. Ihania tuoksuja kaikki, niihin elämänvaiheisiin. Ja siihen tuoksutarjontaan.

Nykyisin tuoksumakuni on paljon erikoisempi ja tarjonta laajempi ja monipuolisempi. Monen mielestä pidän suorastaan oudoista tuoksuista. En ole makeiden hedelmä- ja kukkaisaromien ystävä vaan viehätyn tuoksuissa esimerkiksi tupakasta, nahasta ja pippurista. Toisaalta tuoksu ei saa olla väärällä tavalla itämainen eikä mitäänsanomaton. Usein ihastun myös miesten tuoksuihin, siis siinäkin mielessä, että kokeilen niitä omalle iholleni.

Ilman tätä ammattia olisin tietenkin aivan erilainen tuoksujen käyttäjä. Kun nuuskii vuosikausia ison määrän erilaisia tuoksuja, hieman yllättäenkin nenä kehittyy ja laadun kirjaimellisesti haistaa. Ikävä kyllä se tarkoittaa sitä, että minun on vaikea käyttää halpoja tuoksuja ja tuoksujen ostaminen käy kalliiksi. Työn sivuvaikutuksena olen myös saanut taidon tunnistaa naisten ja miesten tuoksut kadulla, julkisissa kulkuneuvoissa ja tapahtumissa. Harmi, etten vielä ole keksinyt, miten tätä taitoa voisi hyödyntää!

Tuoksu on minulle ihan naurettavan henkilökohtainen asia. En halua tuoksua kollegoiltani, ystäviltäni enkä äidiltäni. Suositut, helpot massatuoksut eivät siis ole minun juttuni. Ehkä sen jopa näkee minusta? Kun tapasin Guerlain-suvun tuoksunenän Jean-Paul Guerlainin Pariisissa 2000-luvun alussa, kysyin häneltä haastattelun lopuksi, minkä tuoksun hän valitsisi minulle. Hän vastasi epäröimättä ”Nahema”. Myöhemmin hankin tuon Guerlainin vuonna 1979 lanseeratun tuoksun ja se tuntui ihme kyllä heti omalta. Tuoksussa on muun muassa ruusua ja vetiveriä.

Kun hankin uutta tuoksua, saatan kysyä sarjan myyjältä, mikä on vaikein tai vähiten myyty tuoksunne. Jos se miellyttää, valitsen sen. Näin suosikikseni valikoitui muun muassa Atelier Colognen Jasmin Angelique. Olen myös hankkinut hajuvesiä ulkomailta sarjoilta, joita ei myydä Suomessa. Pitkään kannoin lentokentiltä erityisesti Hermèsiä, jota saa nyt Suomestakin. Suosikkejani sarjalta ovat etenkin Un Jardin Sur Le Nil ja Eau des Merveilles Bleue.

Kyse ei ole ylimielisyydestä tai erikoisuudentavoittelusta. Haluan yksinkertaisesti, että tuoksuni on persoonallinen ja ettei ainakaan kovin moni tunnista sitä heti. Trendikäs sana kuvaamaan tuoksumakuani olisi varmasti niche.

Enole vielä innostunut sekoittamaan tuoksujani itse, vaikka siihen olisi nyt helposti mahdollisuus esimerkiksi Frantsilan liikkeessä Helsingin Pohjois-Esplanadilla. Ajatus on kyllä hyvä ja kiinnostava. Frantsilalla on muuten aivan ihana uusi tuoksuöljy Aura Perfume Oil.

Käytän tuoksua joka päivä, mitä nyt sunnuntaisin saatan joskus jättää sen väliin. Klisee tai ei, ilman hajuvettä oloni tuntuu kirjaimellisesti alastomalta. Aktiivisessa käytössä minulla on 5-6 tuoksua, joista valitsen sopivan aamuisin.

Säilytän käytössä olevia tuoksujani kampauspöydällä lasisen kakkukuvun alla, jotta ne eivät kärsisi auringosta. En tosin ole vielä täysin varma, toimiiko kikka, koska lasi on väritön.

En erottele arki- tai juhlatuoksuja, vaan valitsen hajuveden vähän tylsästikin fiilispohjalta. Kesä- ja talvituoksuja minulla sen sijaan on, koska tietyt tuoksut nyt vain tuoksuvat ihollani paremmalta lämpimällä tai viileällä säällä. Iltamenoihin valitsen usein vähän topakamman hajuveden, ihan jo siksi, etten halua lisätä sitä illan mittaan.

Minulla on myös niin sanotut turva- ja lohtutuoksut, joita käytän silloin, kun haluan päästä helpolla tai tarvitsen erityisen paljon itsevarmuutta tai tukea arkeen. Tällä hetkellä ne ovat Yves Saint Laurentin Le Vestiaire des parfums -kokoelman Trench ja Chanelin Gabrielle. Parhaimmillaan omantuntuisesta tuoksusta saa voimaa vaikeisiin elämänvaiheisiin tai jopa pelottaviin tilanteisiin.

Tilannetaju on tärkeää. En laita voimakasta tuoksua, jos matkustan julkisilla tai lentokoneella tai menen lääkäriin, neuvolaan tai sairaalaan. En myöskään käytä vahvaa hajuvettä, jos menen allergikon kotiin tai haastattelemaan jotakuta tuntematonta tai hänen kotiinsa. Kevyet luottotuoksuni ovat Diptyquen Fleur de Peau ja Sabé Massonin Les Petites Filles Modèles -voideparfyymi.

Sitten niihin erikoisiin. Rakastan vihreitä tuoksuja, jopa miestentuoksuiksi laskettavia, kuten Guerlainin Vetiveriä. Myös Pradan Infusion de Vetiver ja Sisleyn Eau de Campagne ovat ihania. Aqcua di Parman colognet ovat huumaavan hyviä. Uusin suosikkini on Atelier Colognen vehreä Trefle Pur.

Roseepippurinen ikisuosikkini on Byredon Rose of No Man’s Land. Saman valmistajan ihka uusi Eleventh Hour on myös ihanan kummallinen! Siinä on muun muassa porkkanaa – ja tietenkin pippuria, nepalilaista versiota.

Kun haistoin Eleventh Hour -tuoksua, tiesin välittömästi, että siinä on sitä oikeanlaista jotain. Rakkautta ensi nuuhkaisulla, kuten Chanelin Gabriellen ja Diorin uuden Joy By Diorin kanssa. Jälkimmäinen on muuten makuuni poikkeuksellisen makea – mutta koska se on todella onnistunut ja laadukas, se saa jopa tuon ominaisuuden anteeksi. Arvostan myös sitä, että Dior tuo täysin uusia tuoksuja myyntiin varsin harvoin. Se pitää ostajan kiinnostusta yllä ja on yksi tae laadusta. Kannattaa nuuhkaista kaupassa!

Minun ei tee tiukkaa luopua tuoksusta, jos sen aika on niin sanotusti ohi. Silloin se ei enää herätä minussa oikein minkäänlaista tunnetta tai sen käyttöön liittyy jopa ikäviä muistoja. Harmi, että hajuvedet on yhtä vaikea kierrättää ympäristöystävällisesti kuin kynsilakat.

Uusin oivallukseni on yötuoksu. Se ei kuitenkaan ole klassinen Chanel No 5 vaan pieneen roll-on-pulloon pakattu, luonnonkosmetiikkasarja Tata Harperin Bedtime Treatment. Rullaan rauhoittavaa aromaterapeuttista öljyä ranteisiin, ohimoille ja dekolteelle. Lisäksi hengittelen sitä kämmenistäni ennen nukkumaanmenoa toiveena nukahtaa helpommin. Joskus laitan sitä jo, kun alan nukuttaa lasta: toiveena, että äiti pysyy rauhallisena ja lapsi nukahtaisi edes vähän nopeammin…

 

 

5 vinkkiä tuoksun ostoon…

  1. Nuuski monenlaisia tuoksuja ja useampaan kertaan. Vain siten voit oppia, mistä oikeasti pidät. Tuoksu on vaarallinen heräteostos. Jos haluat välttää hutihankinnat, kysy myyjältä testeriä ja mene sen kanssa kotiin. Palaa asiaan ostomielessä vasta, kun olet aivan varma.
  2. Kokeile iholle ja fiilistele. Muista, ettei alkoholipitoista tuoksua kannata haistella iholta heti. Anna alkoholin haihtua ja nuuski vasta muutaman minuutin päästä. Nuuski tuoksua myös muutamia kertoja minuutteja myöhemmin, jotta saat todellisen käsityksen siitä. Älä tuijota liikaa kategorioihin: nainen voi hyvin käyttää miestentuoksua, jos se tuntuu omalta ja päinvastoin.
  3. Luota intuitioon ja ole rehellinen itsellesi! Usein ensivaikutelma (ellei tuoksun alkoholi sotke sitä) on oikea.
  4. Punnitse hinta-laatusuhdetta. Hajuvesissä hinta ja laatu kulkevat pitkälti käsi kädessä. Laadukkaat, puhtaat tuoksuraaka-aineet nostavat hintaa. Kallis tuoksu ei silti välttämättä olekaan lopulta kallis: jos käytät sitä joka päivä tai ainakin usein, se maksaa itsensä takaisin paremmin kuin tuoksu, joka jää ihan kivana käyttämättömäksi.
  5. Jos ostat tuoksua lahjaksi, mieti, miten hyvin tunnet käyttäjän. Jos mahdollista, tutki hänen käytössään olevia tuoksuja ja kirjoita nimet ylös tai nappaa kuva pulloista puhelimella. Voit kysyä kaupassa myyjältä, mikä tuoksu muistuttaisi niitä. Toinen hyvä vaihtoehto on viedä lahjan saaja tuoksuosastolle jo hyvissä ajoin ennen h-hetkeä ja tarkkailla, mistä hän oikeasti pitää.

5 vinkkiä tuoksun käyttöön…

  1. Hanki uusi tuoksu ihanaan tilaisuuteen, lomalle, uuteen elämänvaiheeseen, työhön tai vaikka parisuhteeseen. Tuoksumuisti on vahva, ja tuoksuihin voi myös liittää hyviä muistoja ihan tarkoituksella. Kun tilanne vaatii, kivoihin muistoihin voi palata muutamalla suihkauksella.
  2. Jos tuoksun voimakkuus arveluttaa, suihkauta sitä maltillinen määrä polvitaipeisiin tai vaikka neuleeseen. Tee se riittävän kaukaa, jotta vältyt rumilta läikiltä sukkahousuissa tai vaatteessa. Varo silti arkoja vaatemateriaaleja, kuten silkkiä. Ilmaan suihkutettu tuoksupilvi taas tartuttaa tuoksun tasaisesti hiuksiin ja vaatteisiin: muutama suihkaus ilmaan ja kävelet sen läpi.
  3. Pehmeämmän tuoksun tarjoaa hajustettu vartalovoide, etenkin, jos levität sen jo edellisenä iltana. Se on muuten tehokas tapa saada tuoksua myös lakanoihin!
  4. Hanki tuoksulle pieni, tyhjä matkapullo, johon voit annostella suosikkituoksuasi sen suuttimen kautta. Moni hajuvesipullo on kaunis mutta todella painava ja suuri kantaa mukana reissussa.
  5. Pakkaa talviset tuoksut kesäksi omiin laatikkoihinsa pois silmistä. Ne säilyvät paremmin, kun eivät altistu auringolle. Älä säilytä kesätuoksujakaan suorassa auringonvalossa. Vältä myös hajuvesien pitämistä kylpyhuoneessa tai saunan läheisyydessä. Kosteus, kuumuus ja UV-säteily eivät tee hyvää suosikeillesi.

 

Kuvat Pia Inberg, Hanna Pesonen ja valmistajat

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *