Menitkö kipsiin? 5 tyylivinkkiä naisille jalka paketissa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poks! Lauantaina 2. kesäkuuta tuo ääni kuultiin monessa kodissa kuohujuomapulloista valmistujaisten kunniaksi. Samana aamuna kuulin saman äänen akillesjänteestäni tenniskentällä.

Sairaalassa todettiin, että jänne on täysin poikki. Lääkäriä lainatakseni: “Yhtään ehjää säiettä ei ole tallella.” Jotenkin en yllättynyt. Kun jotain tehdään, se tehdään kunnolla!

Jalka kipsattiin. Muodista tuttu termi casting sai aivan uudenlaisen merkityksen. Seuraavat 6-8 viikkoa jalkani olisi jollain tavalla paketissa ja valtaosan ajasta kulkisin kyynärsauvoilla.

Miksikö kirjoitan aiheesta kauneusblogiin?

  • Koska kipsi ja myöhemmin ortoosi sekä kepeillä liikkuminen vaikuttavat yllättävän paljon arkeen. Pukeutumiseen, ihonhoitoon, karvanpoistoon ja ihan jo suihkussa käymiseen.
  • Koska kahdeksan viikkoa on pitkä aika kulkea epämiellyttävissä tai epäkäytännöllisissä kengissä ja vaatteissa. Vääränlaiset vaatteet ovat kepeillä kulkiessa myös tapaturmariski.
  • Koska kun jalka on kipeä, sen toipuminen huolettaa ja kömpelö liikkuminen turhauttaa, iloa ja helpotusta on revittävä edes jostakin!
  • Koska kun etsin loukkaannuttuani tietoa esimerkiksi kipsin kanssa suihkussa käymisestä, löydän heikosti hyvää tietoa.

Harva tulee miettineeksi etukäteen, millaista arki on jalka paketissa. En minäkään tullut. Nappaa vinkit talteen huonon tuurin tai kipsiin menevän kaverin varalle. Tai ota teksti kiitollisuusharjoituksena. Saat takuulla huokaista helpotuksesta: miten paljon yksinkertaisempaa elämä onkaan ehjillä raajoilla!

Umpinainen kipsi on tyylikäs mutta tukala. Viikon jälkeen se pitää halkaista, että veri kiertää.

1. Pidempi ja painavampi helma

Olen mekkoihmisiä. Kipsi jalassa huomaan hyvin pian , että helman pituudella on aivan erityisen paljon väliä. Polvimitta, joka normaalisti on täysin säädyllinen, ei tule kyseeseen. Toisaalta helma ei saa olla liian pitkä tai hulmuava, ettei siihen kompastu tai ettei se jää keppien alle.

Parhaaksi osoittautuu midimitta eli pohkeeseen ulottuva hame tai mekko. Silloin helmassa on “varaa nousta”. Kun kulkee kyynärsauvoilla, pitää nimittäin varautua muun muassa tällaisiin helmoja nostattaviin ja liikaa paljastaviin tilanteisiin:

  • Noukkimaan kyynärsauvoja maasta tai lattialta. Ne kaatuvat ja putoavat uskomattoman monta kertaa päivässä ja käsittämättömän helposti monissa tilanteissa.
  • Könyämään taksin tai auton kyytiin peffa edellä.
  • Kantamaan olkapäällä mahdollisimman litteää kangaskassia, ettei se ole kohtalokkaasti keppien tiellä. Mitä painavampi ja alemmas ulottuva kassi on, sitä helpommin helma hilautuu ylöspäin.
  • Istumaan jalka kohoasennossa työpaikalla.

Myös materiaalilla ja mallilla on väliä. Hyvästi unelmankevyet sifonkiunelmat, jotka tuuli nostaa helposti korviin. Heippa vartaloa nuolevat bodycon-mekot ja kynähameet, joita saa pysähtyä nykimään alas muutaman askelen välein!

Koska käytän vähän housuja, esimerkiksi pillifarkkujen käytön mahdottomuus ei juuri harmita. Housuilla on kuitenkin nyt aivan erityinen valttinsa. Kipsijalkaa täytyy pitää paljon kohoasennossa, ja housuissa se on helpompaa: ei tarvitse varoa jalkovälin vilkkumista.

Onnistun ujuttamaan yhdet joustavakankaiset farkkuhaalarit kipsin yli. Huomaan, että lahje kannattaa rullata. Lahje kipsin päällä kinnaa ikävästi ja pahentaa kipsin tuomaa tukalaa tunnetta.

Muodikkaat leveälahkeiset culottes-housut ovat ehdottomasti parhaat housut, kun jalassa on kipsi. Ne ovat ilmavat sekä helppo pukea ja riisua, eikä lahje kiristä.

2. Tukevat, matalat kengät

Kipsini ulottuu varpaista polveen, joten kenkää ei tarvita. Jalan suojaksi riittää ruma mutta käytännöllinen kipsikenkä. Siitä on iloa, sillä jalan saa laskea maahan, vaikkei sille saakaan varata painoa.

Terveeseen jalkaan valitsen aamuisin jonkin tukevan tennarin. Ajatuskin kompastumisesta kauniissa mutta epävakaissa sandaaleissa kylmää sydäntä: en halua päätäni tai toista raajaa pakettiin.

Koko kesä menee nyt yhden kengän taktiikalla, ja eteisen lattialla on rivi oikean jalan tennareita. Nauhallisten kenkien pukeminen on hankalaa ja vaatii istumista. Ikävä kyllä jalkaan sujautettavat, nauhattomat slip on -kengät, kuten Vansit, eivät ole yhtään helpommat. Niiden pukeminen ilman istumista ja käsiä vaatisi, että toinen jalka avustaisi.

Korkea korot joutavat kaapin perälle pitkäksi aikaa. Mutta kun akillesjänne toipuu ja jalalla saa alkaa kävellä, maltillisesta muutaman sentin korosta voi olla myös hyötyä. Täysin lättäpohjainen kenkä kun ei ole se akillesjänneystävällisin.

Aivan tällainen kesäkenkä ei ollut ostoslistallani! Laskettelumonoa tai tieteiselokuvien jalkinetta muistuttava Walker-ortoosi on painavampi kuin kipsi, mutta sen saa irrottaa esimerkiksi sohvalla pötkötellessä. Myöhemmin sillä saa myös kävellä.

3. Kestävät materiaalit

Parin viikon päästä tapaturmasta saan kipsin tilalle ortoosin eli laskettelumonoa muistuttavan järeän tuen. Aivan tällaista kesäkenkää en toivonut! Ortoosi on kipsiä paksumpi ja painavampi möhkäle, ja jo ensimmäisenä iltana tajuan, että sen tarranauhoihin takertuu kiinni aivan kaikki.

Koska vaatteet pitää alussa pukea ortoosin yli, se vaikuttaa esimerkiksi alusvaatteiden valintaan. Nyt ei ole silkkialushousujen tai muiden herkkien materiaalien aika.

4. Reppu tai crossbody & yllättäjä popsocket!

Kädet on varattu kepeille, joten tavaroiden kantaminen on hankalaa tai jopa mahdotonta. En yleensä käytä reppua, mutta nyt se on ylivoimaisesti kätevin laukku. Toinen näppärä valinta ovat crossbodyt eli olan yli puettavat laukut – jos ne pysyvät kevyinä. Aion myös hankkia 90-luvun hirvityksen eli vyölaukun, jos löydän jonkin suht tyylikkään.

Kotona kuljetan tavaroita pitkähihnaisissa kangaskasseissa. Pyykin kuljetus pesukoneesta kuivumaan ja kaappiin onnistuu kätevimmin missäpä muussakaan kuin Ikea-kasseissa.

Myös äskettäin hankkimani älypuhelimen lisävaruste popsocket osoittautuu todella hyödylliseksi. Siitä kännykkää pystyy kuljettamaan tukevasti sormien välissä kepeillä kävellessäkin.

5. Varovasti suihkussa ja sheivatessa!

Kipsin kanssa ei saa mennä suihkuun. Tai siis saa, mutta kipsi ei saa kastua. Ensimmäisellä kerralla teippaan kipsin ympärille kaksi muovipussia ja jätesäkin huolellisesti ilmastointiteipillä. Siitä huolimatta kipsin yläreuna kastuu suihkun aikana.

Päätän saman tien, että hankin kalliin kipsisuojan. Se on kestävästä muovista valmistettu “iso, väljä sukka”, jonka sisälle ujutan jalan ennen peseytymistä. Vesitiiviydestä huolehtii kuminen rengas reiden kohdalla. Hankinta osoittautuu napakympiksi. Vesi ei mene sisään, eikä suihkussa käynnistä tule joka kerta turhaa muovijätettä.

Yhden jalan varassa peseytyminen on haastavaa, mutta onnistuu, kun on varovainen. Jakkara olisi varmasti kätevä, jos kylpyhuone olisi isompi ja tuolin saisi näppärästi siirrettyä pois tieltä.

Varsinkaan säärikarvojen sheivaaminen ei kuitenkaan onnistu (lue: ole lähimainkaan turvallista) yhden jalan varassa, joten päätän tehdä sen istuen. Tarkemmin ajateltuani valitsen epilaattorin: en halua jalkoihini yhtään vammaa lisää. Erityisen tärkeää varovaisuus on vammautuneelle jalalle. Kaksi viikkoa kipsissä olleen jalan iho ei ole muutenkaan hehkeimmillään, joten siihen ei kannata hankkia haavoja enkä tulehdusta. Myös ammattilaisen tekemä sokerointi tai vahaus voisi olla tässä tilassa todella hyvä idea.

Ja vielä yksi helppo vinkki: juuri nyt varpaiden kauniista kynsilakasta on aivan erityisen paljon iloa, koska kipeää jalkaa tulee tuijoteltua kohoasennossa erittäin paljon 🙂

Turvallista, lähestyvää juhannusta! Toivon, ettet tarvitse näitä vinkkejä omakohtaisesti senkään jälkeen! Mutta jos vahinko tai urheiluvamma on jo tapahtunut, kuulen mielelläni myös sinun parhaat vinkkisi!

 

Kuvat Hanna Pesonen ja Hanna Linnamaa

Pitsimekko ja kaftaani H&M. T-paita Filippa K. Tennarit Converse. Aurinkolasit Le Specs. Kaikki itse ostettu.

 

 

 

Jalkavamma ei ole naurun asia, mutta keppien kanssa arjen komiikalta on vaikea välttyä. Ja onneksi vielä hymyilyttää, sillä asiathan voisivat olla paljon huonomminkin!
kauneus pukeutuminen muoti karvanpoisto
Kommentit (1)
  1. Hei,

    Itselläni tämä postaus osoittautui ajankohtaiseksi, kun mursin nilkkani toukokuun loppupuolella. Suihkussakäynti on hankalaa ja minua kiinnostaisikin tietää, että minkä merkkistä suihkusuojaa käytit kipsillesi? Ovat sen verran kalliita, että olisi mukava ostaa joku, josta jollakin on hyvää kokemusta. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *