Atooppiset kädet, auttaako hyaluronihappopistos?

Atooppinen ihottuma vaivaa minua vain käsissä. Oikeastaan minun atopiani ei ole ihottumaa vaan ankaraa kuivuutta. Talvella tilanne on ajoittain hyvinkin huono.

Kämmenselkieni iho muistuttaa pergamenttia niin ulkonäöltään kuin rakenteeltaan. Todella ohut ihoni on täynnä pientä ryppyä kuin ikäihmisellä. Jos ikäni arvioitaisiin käsien perusteella, menisin heittämällä eläkeläisestä.

Käsieni iho hilseilee talvisin ankarasti ja menee helposti rikki. Rystyset punoittavat ja niihin tulee haavoja ihan arkisissa askareissa. Jos käsiin tulee syvä haava, se paranee hitaasti ja jättää arven. Käteni näyttävät siltä, kuin niillä olisi tehty paljon töitä, hard working hands. Se on kuitenkin vain osatotuus.

Olen kokeillut kymmenittäin käsivoiteita vuosien varrella, heikoin tuloksin. Hyvin harva voide tuo pitkäkestoista apua tämän tason kuivuuteen, vaikka rasvaisin käsiä useita kertoja päivässä. Rehellisesti sanoen olen vähän luovuttanutkin voitelun suhteen, enkä jaksa rasvata käsiä niin paljon ja usein kuin pitäisi. Pienen lapsen äitinä pesen käteni hyvin monta kertaa päivässä, joten rasvaaminen on lyhytaikainen ilo.

Yöksi levitän kyllä käsiini paksun kerroksen sheavoita tai tuhtia käsirasvaa, mutta ei sekään ole huomattavaa eroa tehnyt. Syykin on selvä: atooppisen ihon niin sanottu läpäisyeste eli suojamuuri on viallinen, eikä iho pysty suojaamaan itseään kuten terve iho. Ihosta puuttuu keramideja eli rasva-aineita, joten kosteus pääsee haihtumaan iholta nopeammin kuin terveeltä iholta. Siksi rasvaa pitäisi tarjoilla iholle oikeastaan jatkuvasti. Kuiva talvi-ilma pahentaa tyypillisesti atopiaa. Loka-huhtikuu on monelle atoopikolle vaikeinta aikaa.

Olen laiska käyttämään käsineitä sekä ulkona pakkasessa että kotitöissä, mikä pahentaa käsien kuntoa. Ajatuskin siitä, että pesisin hiukseni tai lajittelisin pyykkejä hanskat kädessä, tuntuu absurdilta. Ehkä tilanteeni ei siis ole vielä riittävä paha?

Ainoa asia, joka todella auttaa, on lämmin ja kostea ilmasto. Siis etelänloma! Kesällä käteni voivat erinomaisesti, varsinkin ulkomailla, missä ilmasto on kosteampi kuin Suomessa. Suurin osa atooppista ihottumista sairastavista hyötyykin auringon UV-säteilystä. Aurinkoloma ei kuitenkaan ole kovin realistinen ja toistuva hoitomuoto omassa elämäntilanteessani.

Häpeän käsiäni usein. Kun iho on valtaosan vuodesta todella huonossa kunnossa, en jaksa panostaa kynsiinkään. Pääsin aikoinaan eroon kynsien pureskelusta, mutta paha tapa on taas palannut ja riistäytyy kirjaimellisesti käsistä stressaantuneena. Tässä ammatissa se on aika kiusallinen pahe. Ehkä saisin lisäpuhtia laittaa pureskelun kuriin, jos käsien iho näyttäisi kauniilta?

Kuulin käsien ihoon ruiskutettavasta hyaluronihaposta eli täyteaineesta jo useita vuosia sitten. Silloin sitä kuitenkin käytettiin lähinnä häivyttämään ikämuutoksia. Siis sitä, että rasva hupenee kämmenselistä ja suonet kuultavat voimakkaasti, jolloin kädet näyttävät luisevilta ja iäkkäiltä ennen aikojaan. Joitakin vuosia sitten Suomessakin alettiin käyttää hyaluronihappoja, joita kutsutaan skin boostereiksi. Nämä täyteaineet ovat perinteisiä täyteaineita ohuempia, ja ne on tarkoitettu ihon kosteuttamiseen ja ”rakenteen parantamiseen”, kuten alan ihmiset tykkäävät sanoa. Tällaista ohutta kosteuttavaa versiota pistetään kasvoihin, mutta myös käsiin. Hoidon teho perustuu siihen, että hyaluronihappo sitoo itseensä hurjia määriä vettä ja se kosteuttaa ihoa sisältäpäin.

Atooppiset käteni tulivat puheeksi, kun tapasin helsinkiläisen Skinmed-hoitolan sairaanhoitaja-kosmetologin Anne Tuovisen alkutalvesta muissa asioissa. Hän ehdotti, että testaisin Juvedermin Volite-täyteainetta kämmenselkiini. Ohut hyaluronihappo voidaan pistää ihoon ruiskulla tai viedä neulalla tehtävien reikien kautta kanyylillä.

Pistoshoitoa varten ihon pitää olla ehjä. Se oli itselleni pieni haaste, koska olin muuttanut pari viikko aiemmin – ja arvatenkin hoitanut sen ilman hanskoja. Onneksi haavat ehtivät juuri ja juuri parantua ennen varattua aikaa.

Testasin: Mitä käsien Juvéderm Volite -hoidossa tapahtuu?

Valitsen kanyylillä tehtävän hoidon, sillä se on kivuttomampi hoitomuoto. Pistosversiossa tarvitaan Anne Tuovisen mukaan useita pistoksia. Käteni ovat pienet ja hennot, joten ajatuskin niistä tuntuu vähän ikävältä. Kanyylistä tulee myös harvemmin mustelmia, sillä tylppä kärki ei riko verisuonia vaan ne ”pakenevat” sitä.

Nyt se alkaa! Kanyyli näyttää hurjalta, mutta hoito ei onneksi satu.

Toimenpide alkaa käsien huolellisella desinfioinnilla. Erillistä puudutusta ei tehdä, mutta hyaluronihappoliuos sisältää puudutusainetta. Kumpaankin käteeni pistetään 1 millilitra Juvéderm Volitea. Vähempikin voisi riittää. Aineen määrä vaikuttaa suoraan hoidon kokonaishintaan.

Hyaluronihappo levitetään ihon alle tylpällä kanyylillä.

Ensin ihoon pistetään neulalla reikä. Sen kautta sisään työnnetään tylppäkärkinen kanyyli, jolla hyaluronihappo ruiskutetaan ja levitetään ihon alle. Molempien käsien ihoon tehdäänkaksi pientä reikää. Tuovinen liikuttaa kanyyliä ihon alla joka suuntaan, jotta aine levittyy tasaisesti koko kämmenselkien alueelle. Lopuksi hän hieroo käsiä käsin samasta syystä.

Hoito ei tunnu epämiellyttävältä, mutta toisaalta en ole piikkikammoinen. Ihon alla liikkuvan kanyylin katselu voi varmasti tuntua pahalta, mutta sitähän ei ole pakko katsoa. Käsittely ei satu missään vaiheessa – eikä saakaan sattua. Ei tämä tietysti mikään hemmotteluhoito ole, mutta kuinka moni tehokas ja tuloksia antava hoito on?

Itse hoito on nopea. Itse hyaluronihapon laittaminen vie vain noin 5-10 minuuttia per käsi. Hoidon jälkeen voi jatkaa arkea normaalisti, mutta pistoreiät erottuvat punoittavina jonkin tunnin. Kämmenselät ovat hiukan turvoksissa ja punertavat. Minulle tulee pari pientä mustelmaa.

 

Kun hyaluronihappo on levitetty sisäkautta kanyylillä, hoitaja tasoittaa sitä hieromalla ihon pintaa käsin.

Entäs ne tulokset? Hoidon tehon näkee parhaiten vasta viikkojen ja jopa kuukausien päästä hoidosta. Pistoshoidon jälkeen en muuttanut käsienhoito- tai pesutottumuksiani.

Kävin hoidossa 13. joulukuuta 2018. Heti hoidon jälkeen iho heijasti aivan eri lailla valoa kuin ennen hoitoa, jolloin iho näytti ”jauhoisen” kuivalta. Ihon pinta oli myös omaan silmään pulleampi kuin ennen hoitoa, eivätkä jänteet ja verisuonet erottuneet yhtä selvästi.

Tältä iho näyttää heti hoidon jälkeen. Pistokohdat erottuvat punoittavina.

Muutaman viikon päästä huomasin, että kädet eivät tunnu eivätkä näytä yhtä kuivilta kuin ennen hoitoa. Iho tuntui pehmeämmältä, sileämmältä ja kiinteämmältä kuin ennen – kovista pakkasista huolimatta.

Nyt, pari kuukautta myöhemmin olen yhä tyytyväinen tulokseen. Suosittelen sitä, jos käsien kuivuus on paha ongelma ja hoitoon on varaa. Vaikka hyaluronihappo ei vie atopiaa pois eikä ole mikään ihmekosteuttaja, se on parantanut käsieni ihon kuntoa. Ihoon ei tule yhtä helposti haavoja enkä muista, että ihoni olisi ollut rikki kertaakaan  hoidon jälkeen. Harmi, ettei hyaluronihapon vaikutus yllä sormiin ja kynsinauhoihin!

Heti hoidon jälkeen iho heijastaa valoa paremmin ja ihon pinta on pulleampi.

 

 

 

 

 

Käteni blogin kirjoituspäivänä helmikuussa 2019. En ole rasvannut niitä muutamaan päivään.

 

Plussat: Hoito on nopea ja kivuton eikä se vaadi toipumisaikaa. Sen voi tehdä ”salaa” muilta, koska harva katsoo käsiä niin tarkasti. Hyaluronihappoa on kehossa luonnostaan, joten kyse ei ole vierasaineesta. Vaikka muiden voi olla vaikea huomata eroa, omasta mielestäni iho on kosteutetumpi hoidon ansiosta, eli sen hyöty on merkittävä.

Miinukset: Korkea hinta ja vaikeasti ennakoitava pysyvyys. Kyseinen hyaluronihappohoito käsiin maksaa 269-800 euroa. Hinta riippuu hoitopaikasta sekä aineen merkistä ja määrästä. Tuloksen kestoa ei voi varmuudella ennakoida ja pysyvyys on yksilöllinen: Anne Tuovisen mukaan hyaluronihappo voi vaikuttaa kämmenselkien ihossa jopa 9 kuukautta tai vuoden. Saa nähdä, kuinka käy!

Hoito saatu ilmaiseksi Skinmedistä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit (4)
  1. Atooppinen iho hoidetaan kuntoon sisäisesti eli ihon kunto heijastaa aina suoliston tilaa. Suurella osalla atoopikoista vaiva on hoitunut viljattomalla ruokavaliolla sekä omega-rasvahapoilla. Kannattaa mennä funktionaaliselle lääkärille, he osaavat nämä asiat. Itse olen ollut nyt kuudetta vuotta viljattomalla ruokavaliolla enkä tarvitse enää mitään ihovoiteita/lääkkeitä. Ihana kun ei tarvitse enää hölvätä purkkitolkulla rasvoja joka talvi.

  2. Kaikilla ei viljattomuus (tai joidenkin kokeilema maidottomuus) ole vastaus, mutta rasvahapot ja monipuolinen terveellinen ruoka kylläkin yleensä auttaa tilannetta koko elimistössä..
    Hyaluronihappoa voi muuten nauttia myös sisäisesti: se vaikuttaa lähinnä nivelten kuntoon, mutta osa näkyy myös ihon kunnossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *