Hävikkitalkoot osa 1. Näin vähennät leivän hävikkiä
Osallistuin 20.2. Floran järjestämään hävikkibrunssille, jossa pääsin kokkaamaan ruokaa hävikkiravintola Loopiin. Loop on Suomen ensimmäinen ja (ainakin toistaiseksi) ainut ravintola, jonka ruoat valmistetaan pääasiassa hävikkiraaka-aineista. Raaka-aineet ravintola saa kaupoista ja osan suoraan tehtaista ns. tehdashävikkinä- upeaa ja edistyksellistä! Loopissa tarjoillaan kasvislounas aina arkipäivisin klo 11-14 sekä viikonloppuisin pöytä notkuu mahtavia brunssiherkkuja. Brunssi on supersuosittu, joten pöytävaraus on suositeltavaa.
Tässä kuvia Floran järjestämältä Kasvien voimalla -brunssilta
Liity mukaan hävikkitalkoisiin!
Suomalaisen ruokaketjun hävikki on noin 450 miljoonaa kiloa ruokaa vuodessa. Kotitaloudet heittävät ruokaa pois peräti 120- 160 miljoonaan kiloa, tämä on noin 6% kotitalouksien kotiin ostamasta ruoasta. Huomionarvoinen asia on, että kotitalouksissa heitetään syömäkelpoista ruokaa pois jopa kaksi kertaa niin paljon kuin ravintoloissa! Tähän täytyy tulla muutos! Onko meillä todellakin varaa heittää ruokaa pois tällaisia määriä? Liity mukaan hävikkitalkoisiin ja tee oma osuutesi ruoan hävikin vähentämiseksi. Tägää hävikkiruokakuvasi somessa #hävikkitalkoot ja olet mukana tekemässä hyvää.
Vinkit hävikin vähentämiseen kotona
- suunnittele ruokalista etukäteen ja osta kaupasta tuoretuotteita vain niin paljon, kuin tarvitset pariksi päiväksi
- osta suuria määriä vain sellaisia ruoka-aineita, joita voi pakastaa tai joilla on pitkä säilyvyys
- älä heitä ruokaa pois ainoastaan päiväyksen vuoksi > arvioi tuotetta aistinvaraisesti> maitotuotteet, einekset ja puolivalmisteet ovat usein jopa viikonkin käyttökelpoisia parasta ennen päiväyksen jälkeen
- pakastin on hyvä apu hävikin vähentämisessä, mutta älä pakasta jo kertaalleen pakastettua tuotetta
Parasta ennen päiväys:
- tuote on parhaimmillaan ennen tätä päivää, mutta
- tuotetta voi useimmiten käyttää vielä tämänkin jälkeen, jos se on säilytetty oikein
- tutki tuotetta aistinvaraisesta, miltä se näyttää, tuoksuu ja maistuu
Viimeinen käyttöpäivä:
- viimeistä käyttöpäivä on viimeinen päivä, kun tuotetta voi myydä kaupassa
- viimeinen käyttöpäivä löytyy herkästi pilaantuvista tuotteista, kuten lihasta, kalasta ja eineksistä
- vältä raa ´an kalan syömistä viimeisen käyttöpäivän jälkeen listeriavaaran vuoksi
- kun raa´at tuotteet kypsennetään ruoaksi, ovat ne usein turvallisia syödä vielä parikin päivää viimeisen käyttöpäivän jälkeen, huolehdi kuitenki nopeasta jäähdytyksestä
- pakastaminen pysäyttää tehokkaasti kaikki ruuan vanhenemisprosessit. Esimerkiksi jauheliha säilyy pakastimessa käyttökelpoisena 1-2 kuukautta, sian- ja siipikarjanliha ainakin 3 kuukautta ja naudanliha 8 kuukautta. Kalaa voi säilyttää 1-3 kuukautta.
- valmisruoat ja einekset ovat kypsennettyä ja teollisuuden arvattavasti huolella jäähdyttämää ruokaa, joten niissä ei pitäisi olla kovin suurta terveysvaaraa parasta ennen päiväyksenkään jälkeen.
- Lähde: yle.fi/aihe/artikkeli/2013/03/27/vanhaakin-ruokaa-voi-syoda
Vinkit leivän hävikin vähentämiseen kotona
- leipä säilyy pidempään tuoreena, kun säilytät sen jääkaapissa tiiviissä pussissa tai rasiassa.
- leipä homehtuu helposti muovipussissa huoneenlämmössä, vältä säilyttämästä leipää pitkiä aikoja näin
- jos omistat pakastimen, pakasta leipä ja ota siitä käyttöön vain sen verran mitä kerralla syöt. Leivänpaahtimessa jäinen leipäviipale sulaa hetkessä.
- kuivahtaneen leivän voi murustella keiton joukkoon
- kuivahtaneen leivän voi jauhaa jauhoiksi ja käyttää korppujauhon tapaan.
- vaaleasta kuivahtaneesta leivästä valmistat herkullisia köyhiä ritareita tai pullavanukasta (ohje alla)
- kuivahtaneesta ruisleivästä valmistuu helpot ruiskrutongit: paahda pannulla ruiskuutioita öljyssä yhdessä valkosipulin ja yrttien kanssa.
- Jäikö pullaa yli, etkä omista pakastinta? Kuivata pullat korpuiksi 100 asteisessa uunissa mieluiten kiertoilmalla, kunnes ne ovat rapeita.
Vegaaninen pullavanukas
Kyllä sitä ennen vanhaan tiedettiin miten hyödyntää kuivahtanut pulla, siitä tehtiin pullavanukasta! Perinteisesti vanukas syntyy maidosta ja kananmunista. Tässä ohjeessa käytetään nesteenä soijamaitoa ja sitovana ainesosana tofua. Lopputulos on todella herkullinen ja sopii lähes kaikkien suuhun!
4 annosta á 300 kcal, 13 g pro, 20 g hh, 16 g rasvaa
1/2 pkt (n. 200g) maustamatonta tofua
2 dl soijamaitoa
1 tl kardemummaa tai kanelia
1 tl vaniljasokeria
4 palaa (120g) kuivahtanutta pullaa, ranskanleipää tai paahtoleipää
Päälle :
1 dl mantelilastuja
Lisäksi:
2 dl marja- tai omenasosetta tai taateli-pähkinäkinuskia
Kuutioi pulla tai leipä suupaloiksi. Kasta palat soijamaitoon ja laita voideltuun uunivuokaan. Vatkaa pehmeä tofu ja soijamaito keskenään sekaisin kierrevatkaimella. Mausta seos kardemummalla ja vaniljasokerilla. Kaada seos vuokaan leipien päälle ja ripottele pinnalle mantelilastuja. Paista vanukasta uunissa 200 asteessa noin 20 min tai kunnes massa on hyytynyt ja pinta saanut hieman väriä. Tarjoile vanukas lämpimänä marja-tai omenasoseen tai taateli-pähkinäkinuskin kanssa. Vinkki! Voit valmistaa vanukkaat myös annosvuokiin esim. paistonkestäviin kahvikuppeihin.
Taateli-pähkinäkinuski
100 g kuivattuja taateleita ilman kiviä (n. 8 kpl)
2 rkl maapähkinävoita
Liota taateleita kasvimaidossa noin tunnin ajan. Soseuta sauvasekoittimella hienoksi ja lisää joukkoon maapähkinävoi, voit toki jättää pähkinävoin poiskin. Nauti pullavanukkaan kastikkeena, aamupuuron joukossa tai jälkiruokien kastikkeena terveellisempänä vaihtoehtona perinteiselle kinuskille.
Onko sinulla vielä jokin vinkki, miten leivän hävikkiä voisi vähentää?
Kerro ihmeessä vinkkisi kommetoimalla alle (:
Hävikkiterkuin, Linda
p.s. Ensi viikolla tiedossa supermaukas hävikkiohje vihanneksista.
[…] Hävikkitalkoot. Kasvikset ja hedelmät ovat leivän ohella toinen suuri hävikkiruokaryhmä kotitalouksissa. Kotitalouksissa heitetään roskiin satoja miljoonia kiloja syömäkelpoisia kasviksia ja hedelmiä vuodessa! Kääritään yhdessä hihat hävikin vähentämiseksi ja säästetään rahaa ja luontoa! Lue myös aiempi postaukseni Hävikkitalkoot osa 1. Leivän hävikin vähentäminen […]