Syksyinen kasvismenu: Kanttarellikeittoa ja minimustikkakukkoa
Metsä rauhoittaa
Mustikkakukko. Kanttarelleja ja mustikoita löytyy elokuun alussa lähes joka kuusen alta, kannattaa lähteä poimimaan! Metsässä samoilu tekee myös hyvää mielelle. Vihreän värin on tutkittu rauhoittavan mieltä ja ympäröivä metsä laskee stressitasoja kokonaisvaltaisesti. Hengitä muutaman kerran sisään raikasta ilmaa ja puhalla ulos huolet ja murheet, huomaat sykkeen laskevan kuin itsestään..
Mustikkakukko on herkullinen perinneherkku mustikasta
Loppukesän ja alkusyksyn ehdottomiin herkkuihin kuuluu mustikkapiirakka sekä kanttarelliruoat. Ylivoimaisesti paras mustikkapiirakka on mielestäni ruisjauhoista ja mustikoista leivottu perinneleivonnainen mustikkakukko eli rättänä, minkä juuret ovat Itä-Suomessa. Mustikan ja rukiin liitossa on jotain maagista..
Tässä mustikkakukko-ohjeessa sokerinmäärää on vähennetty perinteiseen verrattuna, sillä pidän itse vähemmän makeasta mustikkakukosta, jos haluat täysin sokerittoman leivonnaisen, voit korvata sokerin esim. stevialla tai koivusokerilla. Ruisjauhot ja mustikat sisältävät muuten runsaasti suolistolle hyvää tekevää kuitua. Mustikka on metsiemme oma superfood ja se on myös kevyt herkku, jota kannattaa sisällyttää ruokavalioon viikottain. Mustikka sisältää paljon C-, ja E-vitamiinia sekä mm. omega3 ja omega6 -rasvahappoja. Ei muuta kuin suut mustikalle!
Monipuolinen kanttarelli
Sienet ovat metsän arvostetuimpia aarteita ja täällä Suomessa ihan meidän kaikkien ulottuvilla. Kanttarelli eli keltavahvero on turvallinen sieni poimia, sillä sen ulkomuodosta ei voi erehtyä! Kanttarellit ovat miedon makunsa puolesta monikäyttöisiä sieniä ruoanlaitossa. Kokeile kanttarelleja keiton lisäksi risotossa, muhennoksena, piirakassa, munakasrullassa ja vaikka pizzassa. Tässä sinulle kokeiltavaksi helppo ja herkullinen kanttarellikeitto, minkä valmistat vaivatta ilman maitoa ja gluteenia.
Minimustikkakukot ovat juhlava päätös aterialle
Perinteisesti mustikkakukko valmistetaan syvään uunivuokaan taputtelemalla ruiskuoritaikinaa vuoan pohjalle ja mustikkatäytteen päälle. Tällä kertaa mustikkakukko valmistetaan kauniiksi annosjälkiruoiksi uuninkestäviin pannacotta-vuokiin ja lopputulos yllättää varmasti syöjät positiivisesti. Koristeiden valmistuksessa voi käyttää apuna piparimuotteja tai leikata koristeet itse kaulitusta taikinasta voiveitsen avulla. Jokatapauksessa tuloksena on juhlava jälkiruoka perinteisistä suomalaisista raaka-aineista. Mustikkakukko kannattaa tarjota lämpimänä vaahdotetun kerman, vaniljajäätelön tai vaikka sorbetin kanssa. Tästä ei ainakaan minun mielestäni jälkiruoka enää parane!
Maistuvaa syksyä!
Kanttarellikeitto (V)
Ainekset (6 annosta)
- 1 litra
- tuoreita kanttarelleja (400g)
- 2 rkl
- öljyä
- 1
- keltasipuli
- 5 +3 dl
- vettä
- 3 rkl
- maizenaa (vehnäjauhoja)
- 2,5 dl
- kasvikermaa (esim. Aito kaurakerma)
- 1
- kasvisliemikuutio
- 1 tl
- suolaa
- rouhaisu mustapippuria
- (persiljaa)
Tee näin:
Pilko kanttarellit pieniksi paloiksi. Laita kanttarellit kuumaan kattilaan ja pyörittele niistä lastalla, kunnes neste on haihtunut. Lisää joukkoon öljy ja hienonnettu sipuli. Kuullota sipuleita ja sieniä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää 5 dl vettä ja kasvisliemikuutio, sekoita. Sekoita maizena ja 3 dl vettä keskenään ja kaada suurus kattilaaan, koko ajan sekoitellen. Kuumenna keitto kiehuvaksi ja anna hautua miedolla lämmöllä noin 3 min. Lisää joukkoon kauraruokavalmiste (tai sulatejuusto) ja kiehauta. Mausta lopuksi keitto suolalla ja mustapippurilla. Tarjoile tuoreen leivän kanssa.
Minimustikkakukot
Ainekset (4 annosta)
- 100 g
- voita (tai margariinia)
- 0,5 dl
- sokeria (steviaa, koivusokeria)
- 0,5 tl
- leivinjauhetta
- 2 dl
- ruisjauhoja
- Mustikkatäyte
- 4 dl
- mustikoita
- 1 rkl
- perunajauhoja
- 2 rkl
- sokeria (tai maun mukaan)
Tee näin:
Valmista ensin kuoritaikina. Vatkaa huoneenlämpöinen voi (tai margariini) ja sokeri keskenään sekaisin esim. puulastalla. Sekoita toisessa astiassa leivinjauhe ruisjauhojen kanssa ja lisää rasva-sokeriseokseen. Sekoita taikina tasaiseksi. Jaa taikina viiteen osaan. Voitele annosvuoat öljyllä. Taputtele taikinapalat neljään annosvuokaan, siten että niihin muodostuu noin 1 cm korkuiset reunat.
Täytteen valmistus: Sekoita perunajauho ja sokeri mustikoiden joukkoon. Jaa täyte vuokiin.
Tee jäljellä olevasta taikinapalasta vuokiin koristeet esimerkiksi pieniä piparimuotteja apuna käyttäen. Paista minimustikkakukkoja 200 asteessa noin 20 min. Tarjoile suoraan uunista vaahdotetun kasvikerman, vadelmasorbetin tai jäätelön kanssa. Kiireinen leipuri? Valmista rättänä yhteen isoon vuokaan (halkaisijaltaan 20 cm).