Sinustako arkivege? + viikon vegeruokalista
Arkivege. Kasvisruoka on nyt kaikkien huulilla. Kauppojen hyllyt pursuavat kasviproteiinivalmisteita, ravintoloiden listoilta löytyy toinen toistaan herkullisemmilta kuulostavia kasvisvaihtoehtoja, kasvisruoalle on jo omat messunsa (VEGEmessut) ja tv:ssä kokataan kasvisruokaa huippukokkien opastuksella. Oletko sinä miettinyt, että voisit lisätä kasvisruoan osuutta ruokavaliossasi tai peräti siirtyä täysin kasvisruokavalioon?
Nyt jos koskaan on helppo olla vege!
Itse 20 vuotta lihatonta ruokavaliota noudattaneena olen todella iloinen tästä kasvavasta kiinnostuksesta kasvisruokavaliota kohtaan. Kasvava kiinnostus on tuonut päivittäistavarakauppohin laajan valikoiman kasvipohjaisia tuotteita ja puolivalmisteita. Kasviskeittokirjoja ilmestyy kuin sieniä sateella. Ainakin pääkaupunkiseudun ravintoloissa saa jo erinomaista ja terveellistä kasvisruokaa, päinvastoin kuin esimerkiksi 10 vuotta sitten. Nyt jos koskaan on hyvä aika lisätä kasvisruoan osuutta omassa ruokavaliossa!
Kasvisruokailija tekee hyvää itselle, ympäristölle ja eläimille
Kasvisruoan lisäämisellä on monia hyötyjä; kasvisruoan tuotanto kuormittaa ympäristöä selvästi vähemmän kuin esimerkiksi naudanlihan tuotanto, yksi naudanlihakilo tuottaa ympäristöön 15 kertaa enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin esimerkiksi pavut. Ympäristömyönteisestä ruoasta voit lukea lisää täältä. Ajatuksella koostettu kasvisruokavalio on myös terveydelle edullista, helpottaa painonhallintaa ja ehkäisee monilta elintasosairauksilta. Yhtenä syynä kasvisruokailulle ovat eläintenoikeudet.
Eroon vastakkainasettelusta ruokavalioissa
Vierastan sitä ajatusta, että henkilöt täytyy lokeroida ruokavalion perusteella joko vegaaneiksi tai sekaaneiksi. Voisiko olla niin, että kasvisruoka olisi lähitulevaisuudessa luonnollinen osa kaikkien hyvinvointivaltiossa elävien ihmisten arkea, koska maapallo nyt vaan ei kestä lihalla mässäilyä siinä määrin kun sitä nyt harrastetaan. Nykypäivän teknologialla ja taidolla pystytään tuottamaan lihankaltaisia elintarvikkeita, jotka täyttävät vatsan lihan tavoin, joten enää ei riitä argumentiksi se, että kasvisruoasta jää nälkä. Oletko maistanut esim. seitankebabia, härkis-makaronilaatikkoa tai kasvisnakkikastiketta? Kyllä muuten täyttyy vatsa hyvin näillä kasviproteiineillakin! Näytti maistuvan burgerimies Akseli Herlevillekin tv:ssä seitanhampurilainen ja vaikutti kylläiseltä (:
Sinustako arkivege?
Jos koet vegaaniuden liian äärimmäiseksi, niin onhan mahdollista lisätä kasvisten osuutta omassa ruokavaliossa vaikka ei täysin vegaaniksi ryhtyisikään! Olisiko esimerkiksi arkivegeily sinua varten? Arkivegeily on salliva kasvisruokailun muoto, jossa käytetään eläinperäisiä tuotteita sattumina, mutta korostetaan kasviksia. Arkivege syö arkena pääsääntöisesti kasvisruokaa, mutta voi syödä viikonloppuisin joko kalaa tai lihaa ruoaksi. Lue aiempia ajatuksiani arkivegeilystä eli fleksaamisesta täältä.
Vinkit arkivegeilyyn
- aloita vegeilyyn tutustuminen perusruoan veganisoinnilla/vegetarisoinnilla; valmista bolognesekastike soijarouheesta tai härkiksestä, vaihda jauhelihapihvit soijapihveihin, täytä tortillat papuseoksella lihan sijaan, maistele soija- ja kaurapohjaisia kasvijogurtteja- ja juomia eläinperäisten sijaan.
- ota askel kerrallaan, eihän Roomaakaan rakennettu päivässä, joten ei sinunkaan tarvitse muuttaa kaikkea kerralla!
- kerää muutama kiinnostava kasvisresepti keittokirjoista tai blogeista ja testaa niitä. Jätä käyttöösi sellaiset reseptit, joista pidit ja kasvata listaa pikkuhiljaa.
- ota vastaan vegaanihaaste (kokeile vaikka vain viikko, jos kuukausi on liian pitkä aika)
- Hanki kasviskeittokirja. Keittokirjoja on hyvä valikoima kirjastoissa, jos et halua hankkia kirjaa omaksi. Kirjaston sähköinen hakukone auttaa kirjojen etsimisessä ja varaamisessa.
- Kasvisruokablogeja on myös monia, omia suosikkejani ovat chocochili, viimeistämuruamyöten, hannansoppa, deliciouslyella soppa365.
Vegeruokaviikko
ma
aamupala: kaurapuuroa marjoilla ja maapähkinävoilla
päivällinen: Porkkana-maapähkinä-papukeitto & kauraleipä hummuksella
ti
aamupala: tofuscramble ja ruisleipää
päivällinen: soijarouhebolognese ja täysjyväspagettia
ke
aamupala: smoothiebowl
päivällinen: Tofu-shakshouka
to
aamupala: mansikkapitko-tuorepuuro
päivällinen: Bataatti-savutofuvuoka
pe
aamupala: smoothie
päivällinen: Kasvisquesadillat
la
aamupala: omena-kvinoahyve
päivällinen: pannun vegepasta vegaaniparmesanilla
su
aamupala: uunikaurapuuro
Vegetreenarin soijarouhebolognese
(4 annosta)
2 dl soijarouhetta
4 dl kiehuvaa vettä
1 rkl öljyä
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
2 tl paprikajauhetta
(1 tl chiliä)
2 porkkanaa raastettuna (200g)
1 rkl kuivattua oreganoa
1 rkl kuivattua basilikaa
1-2 tl suolaa
mustapippuria
1 rkl tomaattipyreeta
1 tlk paseerattua tomaattia (370g)
Laita soijarouhe kulhoon ja kaada päälle kiehuva vesi, anna turvota 5 min. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet ja kuullota niitä hetki öljyssä paistinpannulla. Lisää pannulle paprikajauhe, chili ja porkkanaraaste, sekoittele hetki. Lisää joukkoon turvonnut soijarouhe, yrtit ja suola, tomaattipyree ja paseerattu tomaatti. Hauduta kastiketta kannen alla noin 20 minuuttia. Tarjoile pastan keitettyjen perunoiden kera. Raasta päälle halutessasi parmesanjuustoa.
Pelkkä kastike: 1 annos 200kcal, 12g pro, 14 g hh ja 2 g rasvaa.
Ateriana 4:lle, varaa lisäksi 250 g pastaa tai 800 g perunaa.
Maistuvaa päivää!