Parisuhde paranee, kun harjoittelet pyytämistä

postcards-1174178_1920.jpg

Sen pitäisi tuntea mut kaikkien näiden vuosien jälkeen.

Kyllä se huomaa musta, mitä ajattelen.

Parisuhteessa ei kuuluisi pyytää, aikuisen ihmisen pitäisi ymmärtää itse.
 

Toivomme, että kumppani ymmärtäisi meitä ilman sanoja. Joskus näin tapahtuukin. Emme kuitenkaan voi siirtää vastuuta omista tarpeistamme puolisolle.

Muutumme koko ajan. Vaikka kumppani ymmärsi tarpeesi vuosia sitten, hän ei voi tietää niitä nyt. Vuorovaikutusta tarvitaan. 

Pyytäminen on vaikeaa. Pyyntö on eri asia kuin vihjailu. Useinhan heittelemme ilmaan epämääräisiä toiveita. Välillä vihjailemme paiskomalla ovia tai kolistelemalla tavaroita.

Olishan se kiva, jos joku muukin siivois täällä…
E​​n mä olis halunnutkaan lähteä tänään minnekään…

 

Tulen näkyväksi

Kun kerron toiveistani selkeästi, tulen näkyväksi. Avoimen pyynnön esittäjä on haavoittuva. Voihan olla, että puoliso ei pysty, osaa tai halua vastata pyyntööni. Saatan tulla torjutuksi.

Ehkä ajattelet, että olenhan sanonut ja pyytänyt. Sanoillani ei ole vaikutusta puolisooni. Elämässä pitää yleensä ilmaista toiveet useampaan kertaan, ennen kuin toinen kuulee ja sisäistää ne. 

Myös toivomisen tavalla on merkitystä. Mitä viestit kehonkielelläsi ja äänenpainoillasi? Oletko kädet puuskassa valmiina taistoon? Kun pyyntö muuttuu valitukseksi tai vaatimukseksi, puoliso saattaa mennä lukkoon tai puolustusasemiin.

 

Myönteinen aggressio käyttöön

Myönteinen aggressio auttaa meitä menemään kohti sitä hyvää, mitä tarvitsemme. Aggressiolla tarkoitan rohkeutta ja positiivista voimaa. Pyytämisessä tarvitaan juuri näitä.

Kun esität toiveita, pyri olemaan rauhallinen, selkeä ja suora. Se ei ole helppoa, varsinkaan jos tarpeesi ovat pitkään jääneet täyttymättä. Jos olet liian usein pistänyt toiset ihmiset etusijalle, kiukku nousee helposti pintaan.

 

Lempeys itseä kohtaan

Tällöin ensimmäinen askel muutokseen on lempeys itseä kohtaan. Sinun ei kuulu elää vain muita varten. Sinä saat tarvita, väsyä ja toivoa itsellesi hyviä asioita. 

Istu rauhassa alas ja pysähdy miettimään:

  • Mitä toivot elämääsi?
  • Mitä haluat lisää?
  • Minkä toivot vähenevän?
  • Millaiset konkreettiset valinnat auttavat sinua voimaan paremmin?

Kirjoita vaikka näitä ajatuksia ensin paperille. On hyvä pohtia, mihin tarpeisiin voit pyrkiä vastaamaan itse ja mihin pyydät apua puolisolta.

Miten voisit kertoa kumppanille lempeästi ja jämäkästi asioista, joita toivot? Yksi vaihtoehto on tehdä se jatkamalla lauseita:

  • Minulle olisi tärkeää, että…
  • Toivon, että ymmärtäisit…
  • Pyydän sinulta, että…

 

Rohkaisevin terkuin,

Anja Nwose

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *