Kun kipu on jokaisessa päivässä

Olen ollut jollain tapaa kipeä jo yli vuoden. Aiemmin minulla oli kolotuksia silloin tällöin, mutta nyt kipu on jossain muodossa mukana jokainen päivä. Joko se on raajojen jäykkyydestä johtuvaa kolotusta tai sitten hermokivut tuikkivat vartalossa. Alaraajojen väsyminen aiheuttaa kipua, koska joudun tietyllä tavalla kompensoimaan niiden heikkoutta, että pystyn vielä kävelemään.

Lue myös: Kuinka paljon minun pitää vielä kestää?

Aika monta kipeää

Syyskuu on kansainvälinen kipukuukausi. Suomen Kipu RY:n mukaan ” Kipu on osa jopa miljoonan suomalaisen päivittäistä elämää. Krooninen kipu on asia, joka liian usein estää siitä kärsivää työskentelemästä, nauttimasta elämästä ja jopa nukkumasta”. Kipu ei usein näy ulospäin ja se on todella subjektiivinen kokemus, johon vaikuttaa oma eletty elämä, kulttuuri, uskomukset ja elämäntilanne.

Minä esimerkiksi huomaan kokevani saman kivun hyvin eri tavalla kotona ja kodin ulkopuolella. Kotona pystyn hengittelemään usein sen läpi luottavaisin mielin. Olen turvalliseksi koetussa ympäristössä. Muualla tunnen kipuun liittyvän pienen paniikin – mitä jos en pystykään hengittelemään tämän läpi. Kuka minua auttaa? Mihin voin mennä lepäämään? Kipu tietenkin usein voimistuu näissä tilanteissa.

Lue myös: Perjantain paari-ilta

Hirveät hermokivut

Ikävimmät ja useimmiten kokemani kivut ovat hermokivut. Ne johtuvat hermojen viestivaurioista – kiitos MS-taudin. Käytän säännöllistä lääkitystä, mutta eroon niistä en ole kuitenkaan täysin päässyt. Toisaalta en jaksa alkaa enää kokeilemaan eri lääkityksiä ja syödä turhaan pillereitä. Pärjään kipujen kanssa – ja se usein on kivunhoidon tavoite. Kipua ei välttämättä saada pois, mutta sitä voidaan lievittää. Toisaalta tiedän, että kivut voisivat olla vielä pahempia ja sen vuoksi annan näiden kipujen olla. Säästetään lääkekokeilut kun kivut häiritsevät elämääni enemmän.

Kivut ovat olleet pitkään vain satunnainen tuikkaus raajassa, mutta ne alkoivat riehaantumaan taas viime viikolla miltei toukokuun kipujakson  tapaan. Oikea puoli kasvoista tuntui olevan tulessa ja kivut juhlivat raivokkaasti koko oikealla puolella kroppaa. En ole aivan varma, mikä kipuja lisäsi. Ehkä stressaantuminen. Ehkä kiire. Ehkä se oli vain kropan varoitus minulle ja käsky hidastaa tahtia. Ehkä tämän viikon räkätauti. Ehkä kaikki yhteensä.

Kunhan sen kanssa vain pärjää…

Tiedän omasta kokemuksestani hoitotyöntekijänäkin, että kipua ei osata edelleenkään lääkitä tarpeeksi. Sekä kivun hoitajilla ja itse kivusta kärsivillä on usein pelko lääkkeenkäyttäjän lääkeriippuvuudesta. Kivun hoidossa valitettavan usein unohdetaan myom juuri se kivun kokemuksen subjektiivisuus. Toiset ovat tämän vuoksi kivulle herkempi kuin joku toinen. Hermokipu on usein aika kinkkinen kipu sen lääkitsemisen suhteen. Onneksi senkin hoidossa ollaan edistytty, mutta juttutuokiosta muiden hermokipulaisten kanssa olen huomannut, että monella kipu on aina jollain tapaa läsnä. Sitä ei saada lääkkeilläkään pois. Sen kanssa on vain pärjättävä tavalla tai toisella.

Lue myös: Lemmikin terapeuttinen vaikutus – totta vai tarua?

Maria (is) Strong Blog

Hengittely helpottaa

Kivun itsehoidossa kivun läpi hengittely on omasta kokemuksesta se kaikkein tehokkain. Vartalo rentoutuu aina uloshengityksellä ja hengittäminen keskittää huomion muuhun. Mukavalla tekemisellä on sama vaikutus.

Kipu ry on haastanut kipukuukauden muistamiseksi kiputalkoisiin, jolloin jonakin syyskuun päivänä puetaan jokin vaatekappale väärin päin. Siksi kuvien nurinkurinen vaatetus. Lisää Suomen Kipu ry:stä voit lukea TÄÄLTÄ.

#suomenkipury #nakymatonkipu #kipukuukausi #nuttunurin

Onko lukijoissa kivun kanssa eläviä?

Seuraa blogia myös Instagramista @mariaisstrongblog ja Facebookissa

**********

Blogin suosituimpia postauksia:

Puolison ajatuksia sairastumisestani

7 asiaa, mitä ei kannata sanoa kroonisesti sairaalle

Onneksi sairastuin MS-tautiin

sairaudet ms-tauti
Kommentit (4)
  1. Lisäksi välillä apteekissa olen saanut joskus huonoa kohtelua kipulääkkeiden vuoksi, jotka on kuitenkin määrännyt kipuklinikan lääkäri. (tyyliin, että : no, uusi tämä resepti sitten, jos sinusta tuntuu edelleen siltä että tarvitset niitä) kyse oli kipulaastareista, joita olin käyttänyt useamman vuoden.
    Täällä on tosiaan todella vahva käsitys siitä, että kaikki kipulääkkeet on turhaa ja olet heti niihin koukussa jos niitä käytät. Raivostu-ta-vaaaa!! Eri asia, jos niistä tulisi edes hieman euforinen olo, mutta kun ei, tulee ihan vaan normaali olo, ilman sitä kamalaa kalvavaa hermokipua.

    1. mariaisstrong
      17.9.2018, 09:57

      Kiitos kommentista. Paljon tarvitaan vielä tietoisuutta hoitohenkilökunnan taholta kivun hoitoon. Valitettavasti sitä ei ymmärrä kunnolla, ennen kuin itse elää sen Kivun kanssa.

  2. Susanna maalta
    16.9.2018, 15:23

    Minä popsin spastisuuteen kahta eri lääkettä. Onneksi olen saanut muuten olla suhteellisen kivuton. Pääni on todella herkkä särkemään. Kiire, stressi ja liian tiukka aikataulu saa pääni särkemään. Päänsärkyä on hankala saada kokonaan loppumaan oikein millään konstilla. Usein päänsärky jatkuu monta päivää. Käyn säännöllisesti hierojalla jokatoinen viikko. Se on välttämätöntä, jotta pysyn edes jotenkin toimintakuntoisena.

    1. mariaisstrong
      17.9.2018, 09:56

      Paljon pitää kyllä tehdä itse, että kivut pysyy jotenkin hallinnassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *