Kohti tarkoituksenmukaista elämää – peruasiat haltuun

Edellisessä postauksessa kerroin, miksi en pidä termistä minimalismi, mutta minkä vuoksi olen karsinut tavaroita ja yrittänyt löytää metodin niiden järjestyksessä pysymiseen. Siitä voit lukea tästä. Minmalismilla on yhteys mielen selkeyteen ja seesteisyyteen. Omasta kokemuksestani mielen hyvinvointi ja stressittömyys on MS-taudissa erittäin tärkeitä hyvinvoinnin kannalta. Siitä johtuu kiinnostukseni aiheeseen ja sen toteuttamiseen.

Minimalismin sijaan pidän termistä “tarkoituksenmukaisuus”. Se antaa jollain tapaa enemmän liikkumavaraa ja sen sijaan, että oman elämän täytyy mukautua termistöön, termistö mukautuu jo olemassa olevaan elämään.

En ole asiantuntija kodin järjestelemisessä. Olen kokenut harrastelija, jolla on ollut jo pitkään projektina tarkoituksenmukaisen elämän saavuttaminen. Olen yrittänyt saavuttaa minimalistista kotia siinä onnistumatta, sitten löysin toimivan ajatuksen “tarkoituksenmukaisuudesta”.  Tässä postauksessa jaan muutaman perusjutun kodin järjesteltyyn, joista voi olla hyötyä sinullekin. Päämääränä tarkoituksenmukainen koti. Vaikka vinkit on fyysiseen järjestelyyn, voi niitä soveltaa myös muilla elämän osa-alueilla. Teemmeko jotain vain sen takia, että haluaisimme olla joku toinen? Onko meillä asioita elämässämme, jotka kuormittavat sen keventämisen sijaan? Näistä myöhemmissö postauksissa lisää.

Muutama “nyrkkisääntö”

  • Pidä kodissasi vain tavarat, joita käytät. Kaikki “kaiken varalta” – tavart tulee erittäin harvoin käytettyä – useimmat ei koskaan.
  • Älä pidä mitään tavaraa sen takia, että haluaisit olla ihminen, joka käyttää kyseistä tavaraa ( esim. minulla on monta nutturavalkkia, mutta en pidä nutturoita).
  • Tiedä, mitä omistat. Tämä toteutuu helposti kun tavaraa on vähemmän. Mitä vähemmän tavaroita on, sitä paremmin olet perillä, mitä omistat. Tällöin tuplakappaleita ei tule ostettua. Tavarat kannattaa järjestää myös luokittain: samanlaiset tavarat samassa paikassa.
  • Jätä väliin alennusmyynnit, ellei tiedossa ole jo tietty tuote, mitä vailla todella on. Alennusmyynneissä on usein jäljellä tuotteet, jotka eivät ole menneet muuten kaupaksi. Halpa on hyvin harvoin hyvää (tai hyvin istuvaa).
  • Lopeta liikkeiden sähköpostitse tulevien uutiskirjeiden tilaus. Ne saavat usein ostamaan tuotteita, joita ei tarvinnut – ihan vain sen vuoksi, kun tuote oli edullinen.

Apukeinoina näiden saavuttamiseen ja ylläpitämiseen toimii erittäin hyödyllinen menetelmä on Lean- menetelmä. Minulle se tuli tutuksi jo melkein 10 vuotta sitten työpaikallani Englannissa ja sitä käytetäänkin paljon suomalaisessakin työelämässä. Saman metodin voi ottaa kodin organisointiin ja järjestelyyn. Japanista lähtöisin menetelmä sisältää 5 s-kirjaimella alkavaa askelta.

Lean – 5 S-menetelmä

  • Sorteeraus – poista kaikki tarpeettomat tavarat. Kaikki myös “kaiken varalta” tavarat.
  • Systematisoiti – järjestä tavarat luokkiin ja pyri löytämään niille hyvä säilytysjärjestelmä. Jokaisella tavaralla pitää olla oma paikka, johon se on helppo palauttaa. Näin pintojen sotku on helppo siivota. Samanlaiset tavarat kannattaa säilyttää samassa paikassa. Näin on helppo katsoa, mitä omistaa. Tuplia tulee ostettua vähemmän.
  • Siivous – pidä järjestys päivittäisellä siistimisellä. Kotona tämä tarkoittaa useita 5 minuutin siivoamissessioita. Ota ohikulkiessasi väärällä paikalla oleva tavara ja palauta se oikeaan paikkaan.
  • Standardisointi – kotona kannattaa keskustella muidenkin perheenjäsenten kanssa säännöt kodin hyvän järjestyksen ylläpitämiseksi. Lapsia kannustetaan viemään tavarat omille paikoilleen. Miehelle huomautetaan sievästi, että kaikella on nyt oma paikkansa. Ehkä standardisoinnissa tärkeintä on sopia itsensä kanssa, milloin siivoaa ja mitä siivoaa.
  • Seuranta – joskus kotona täytyy olla se “tavarapoliisi”. Pyri pitämään tavarat sovituilla paikoilla. Meillä minä joudun tsemppaamaan itseäni, että tavarat pysyy niille tarkoitetulla paikalla. Se käy koko ajan helpommaksi.

Oliko Lean 5-s menetelmä tuttu? Oletko kokeillut sitä?

Seuraavassa sarjan postauksessa tarkempia vinkkejä kodin alueiden sorteeraukseen ja systematisointiin.

Tervetuloa mukaan innostumaan.

Seuraa blogia ja pysyn ajatasalla uusimista postauksista Instagramista @mariaisstrongblog ja Facebookissa

hyvinvointi onnellisuus
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *