Järki käteen smoothieiden nauttimisessa

 

Palauttava smoothie

Smoothieohjeisiin törmää jatkuvasti ruokasivustoilla ja niitä on jokaisessa lehdessä ilmaisjakelua myöten. Olen harmikseni huomannut, että monet reseptit on laadittu ns. maku edellä ja unohdettu tyystin energia-ja ravintosisältö. Vaikuttaa siltä, että tavoitteena on vain ollut laatia houkutteleva ruokaohje, missä on käytetty suosittuja raaka-aineita kuten viherjauheita yms. ulkomaisia superfoodeja. Smoothie onnistuu myös kotimaisista raaka-aineista- muistathan, että marjat ovat kotimaisia superfoodeja parhaimmillaan!

Kuluttajalle olisi tärkeää kertoa millaiseksi ateriaksi smoothie on tarkoitettu,  esimerkiksi joidenkin smoothieiden energiamäärä saattaa olla huima 700 kcal sisältäen paljon rasvaa ja sokereita. Tällainen smoothie soveltuu lähinnä lounaaksi ja silloinkin runsaasti energiaa tarvitseville henkilöille kuten kehonrakentajalle tai huippu-urheilijalle – ei tavalliselle kuntoliikkujalle. Ylimääräinen energia kun tuppaa kertymään vyötärölle, oli se sitten peräisin superfoodeista tai sipseistä.

Ole siis kriittinen valitessasi smoothieohjeita ja käytä raaka-aineita vaihdellen, etenkin jos nautit smoothieta usein. Suosittelen, että smoothiella ei järjestelmällisesti korvattaisi päivän pääaterioita, vaan nautittaisiin niitä vain satunnaisesti. Runsasenergisten raaka-aineiden, kuten avocadon käytössä kannattaa olla järkevä. Päivittäinen suositus avocadon käytölle on 1/2 avocado, sen sisältämän rasvan ja korkean energiapitoisuuden vuoksi. Kokonaisessa avocadossa on noin 30 g rasvaa, mikä on noin puolet päivittäisestä rasvansaantisuosituksesta.

avocado

Avocado sisältää terveydelle hyödyllisiä tyydyttymättömiä rasvoja, kaliumia sekä B- ja E-vitamiinia.  

 

Aamupalasmoothien perusohje

Energiasisältö noin 400 kcal, 24g pro, 50 g hh, 2g rasvaa

2dl  hedelmää

1dl marjoja

1 dl tuoremehua

200 g maitorahkaa

1 rkl leseitä

rasvatonta maitoa

(halutessasi lisää jotain superfoodeja kuten viherjauhetta tms, katso annostusohje paketista)

  • Sekoita ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella korkeareunaisessa astiassa, lisää maitoa kunnes haluttu koostumus on saavutettu.

Vegaanin aamusmoothie

Energiasisältö 400 kcal, 30 g pro, 55g hh, 17g rasvaa

1/2 avocado

1 dl marjoja

1 mitallinen (30g)kasviproteiinijauhetta (kuten herneproteiinia)

1 rkl leseitä

1/2 banaani

vettä/jääpaloja

  • Sekoita ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella korkeareunaisessa astiassa, lisää vettä ja jääpaloja kunnes haluttu koostumus on saavutettu.

Vihersmoothien perusohje (noin 240 kcal) Nauti esim. osana aamupalaa aineenvaihdunnan käynnistämiseksi tai kevyenä välipalana.

1/3 kurkku

1 kourallinen salaattia, pinaattia, lehtikaalia yms

1 omena (kuorittuna)

1/2 avocado

1-2 rkl  (lime)sitruunanmehua

vettä/jääpaloja

(proteiinijauhetta, jos aterialla ei nautita mitään proteiininlähdettä)

(2 tl tuoretta inkivääriä lisäämään vastustuskykyä ja poistamaan turvotusta)

  • Sekoita ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella korkeareunaisessa astiassa, lisää vettä ja jääpaloja kunnes haluttu koostumus on saavutettu.

smoothie

(kuva lainattu Iltasanomilta)

xxxLinda

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *