Tuija Pehkonen
Tuija Pehkonen

Timo Soini

Mulla on ollut pitkin kevättä tosi ihania, toinen toistaan erilaisempia vieraita. Yritän aina suhtautua jokaiseen puhtaalta pöydältä, nollatasolta. Minusta se on vieraan kunnioittamista ja myös ohjelman tekemiselle tärkeää. Eihän tarkoitus ole, että minun ajatukseni pääsevät kuuluviin, vaan vieraan. Olen jo ohjelmaani suunnitellessa sanonut, että vastapainoksi päällekäyvälle, hyökkäävälle medialle, jossa kaivetaan klikkiotsikoita ja ollaan tyytyväisiä, kun saadaan vieras nöyrtymään tai pahimmillaan nöyryytettyä, haluan tehdä rehellistä, mutta lämminhenkistä ohjelmaa. Sellaista, jossa ei kaiveta skandaaleja, vaan kunnioitetaan vierasta ja otetaan aikaa, jolloin vaikeammistakin aiheista on turvallista jutella. Sellaista, jossa parhaimmillaan sekä kuulija että vieras jäävät ajattelemaan. (Minähän olen saanut vieraistani oppeja ja inspiraatiota pitkin kevättä. Ja sivistyskin on tainnut lisääntyä kaiken maailman aihealueisiin tutustuessa.)

thumb_DSC_8958_1024

Ensimmäistä kertaa jouduin etukäteen puremaan hammasta aika tiukasti, kun tutkailin taustoja ulkoministeri Timo Soinin haastattelua varten. Ensimmäistä kertaa minun todella piti miettiä, miten pystyn pitämään lämminhenkisen, arvostavan tunnelman haastattelussa, kun arvomaailmamme menevät niin ristiin. Soinilla on paljon ajatuksia, joita minun on vaikea hyväksyä laisin. Siitä huolimatta tulisin viettämään tunnin Soinin kanssa jutustellen ja häneen tutustuen. Ei ihan helppo tilanne. Onneksi Tarja Halosen haastattelun jäljiltä minua ei jännitä enää mikään, mitä ohjelmaan tulee.

Moni kollega on kertonut Soinin olevan leppoisa, mukava mies ja hyvää juttuseuraa, mitä hän olikin. Oikein mukava, sympaattinen ja hauska. Sellainen herra, jonka kanssa on mukava jutustella ja jonka vastauksia on mielenkiintoista kuunnella. Huomasin itsekin höristeleväni korviani ministerin tarinointia kuunnellessa. Siihen saakka, kunnes aletaan puhua arvomaailmoista. Sanottakoonkin, että Soini tuntuu suorastaan syttyvän tilanteista, joissa häntä haastetaan tai hänen kanssaan väitellään. Mutta kyllä mulla otsasuonet pullistelivat, kun Soini katsoi tiukasti silmiin ja sanoi, että hän ei vain hyväksy naisia pappeina.

thumb_DSC_8957_1024

Ristiriitaiset tunteet ovat valloillaan vielä haastattelun jälkeenkin. Me ihmiset ollaan kyllä hyvin erilaisia. Se on päällimmäinen ajatus. On myönnettävä, että arvostan Soinin tekoja ja peräänantamattomuutta. Harva suomalainen poliitikko on saavutuksiltaan pystynyt samaan kuin hän. Hänessä on paljon hyvää. Hän uskoo asiaansa. Pidin hänestä henkilönä ja haastattelusta tuli mielestäni mainio. Mutta mitä tulee arvoihin, en pysty ymmärtämään, en edes hyväksymään. Soini itse ei juuri sorru henkilökohtaisuuksiin, mitä politiikan maailmaan tulee. Arvostaa kuulemma ihmisiä, vaikka ei arvomaailmaa ymmärtäisikään. Minusta se on hyvin sanottu. Minä jään miettimään ajatuksiani ja yritän tehdä samoin.

Koko haastattelun pääset kuulemaan täältä. Varaudu ristiriitaisiin tunteisiin.

Ajatuksia tähän viikkoon!

nimmari

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *