Tuija Pehkonen
Tuija Pehkonen

Tarja Halonen

Mun kädet tärisivät, ei siitä pääse mihinkään. Kun Rouva Presidentti ojensi puolet leivoksestaan, että olisimme sitten molemmat haastattelussa mukavasti sokerihumalassa. Yritin mielessäni käydä kaikki maailman jännitysvinkit läpi, olla hyvinhyvin itsevarma, hengittää rauhassa. Ja voi sentään. Mun jalatkin tutisivat. En ollut hermostukseltani saanut syötyä kuin yhden leivän.

thumb_Tarja-Halonen-2_1024

Presidentti Halosen haastattelua oltiin jumpattu koko kevät ja totta kai odotin sen toteutumista kuin kuuta nousevaa. Nyt sitten presidentti itse oli paikalla ja minä käyttäydyin kuin tollero. Mutta ei hän kyllä helpottanut urakkaani, vaikka varmasti jännitys paistoi kilometrien päähän. Heti alkuun minun esitellessäni itseni, kiitellessäni kunniasta ja todetessani, miten hienoa onkaan, että hän saapui vieraaksi, Halonen katsoi mua tiukasti silmiin ja totesi tiukan ironiseen sävyynsä: ”No katsotaan, ajatteletko vielä tunnin päästä noin.” En tiennyt nauraako vai itkeä.

Onneksi studio on minun valtakuntani. Kun istuin tuttuun ja turvalliseen tuoliin, melkein kuulin, miten jännitys kaikkosi. Tunnari käyntiin ja menoksi. Tunti aikaa Tarja Halosen kanssa. Aivan liian lyhyt tunti. Minulla oli niin paljon kysyttävää, niin paljon asioita, joihin halusin vastauksen. Niin vähän ehdittiin käydä läpi. Olisin halunnut kysyä, miten se että on nainen, on vaikuttanut Halosen uraan; mistä asioista Rouva Presidentti tämän hetken kaaosyhteiskunnassa iloitsee; miten yönsä saa nukuttua, kun on päivisin tekemisissä ihan oikeasti isojen asioiden kanssa. Ja sata muuta suurta ja pientä kysymystä.

thumb_Tarja-Halonen-3_1024

Onneksi aika paljon kuitenkin ehdittiinkin. Puhuttiin asioista, jotka ovat presidentin sydäntä lähellä nyt ja joiden eteen hän edelleen tekee töitä: kestävä kehitys ja tasa-arvo. Puhuttiin epäolennaiseen keskittyvästä arvostelusta presidenttiaikoina, lapsuusmuistoista, presidenttiyden tuomasta taakasta. Oli aika vaikea keksiä mitään järkevää sanottavaa, kun Halonen totesi, että presidenttinä on lopulta aika yksin.

Olen tosi kiitollinen, että sain tehdä tämän haastattelun. Täältä se on kuunneltavissa.

Perjantaita!

nimmari

Kommentit (4)

 1. Sara┃Sara’s Fab Life

  Mä oon jostain syystä miettinyt miksi edellisistäkin presidenteistä kutsutaan edelleen presidenttinä..

  • Tuija Pehkonen

   Presidentti on presidentti lopun ikäänsä. Sen sijaan istuva presidentti on ainoa, joka on Suomen Tasavallan Presidentti. Eli Halonen on Rouva Presidentti, mutta Niinistö on Herra Tasavallan Presidentti. Tuli tutustuttua protokollaan aika huolella ennen tätä haastista. 🙂

 2. Annikki

  Yli hyvin se meni! Sinulla on ollut paljon hienoja vieraita ja kaikista haastatteluista olen pitänyt. Virkistävää kuunnella inspiroivia ihmisiä, kuinka he itse omin sanoin kertovat kokemistaan asioista eikä välissä ole toimittajan omaa tuotosta niin kuin lehdissä 🙂 Kuten Sami Hedberg sanoi, sinulla on hyviä kysymyksiä!

  Aurinkoista kesän jatkoa!

  • Tuija Pehkonen

   Kiitos Annikki! Arvaa vaan hymyilenkö täällä tuon palautteen luettuani?! 🙂

   Tuija

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *