Tuija Pehkonen
Tuija Pehkonen

Olen kiitollinen, koska…

Kreikan auringon alla makoillessa lueskelin kasapäin lehtiä, jotka olivat jääneet multa työsuman vuoksi pinoon sängyn vierelle. Matkalaukkukin painoi kuin mikäkin, kun roudasin karmean nipun mukanani. Tykkään lukea, mihin arjessa jää tietenkin aivan liian vähän aikaa. Yleensä mulla on reissuilla mukana kasapäin kirjoja, mutta nyt olin pakannut mukaan onneksi vain pari. Muuten olisin joutunut maksamaan lisäkiloista lentoon lähtiessä.

nettikoko_janitaautio_TUIJAPEHKONEN_IMG_0174-2

nettikoko_janitaautio_TUIJAPEHKONEN_IMG_0189Alati kasvavan lehtipinon uumenissa sängyn vieressä lukuvuoroaan oli jo tovin odotellut myös Jutta Gustafsbergin ja Harriet Piekkolan kirja henkistymisestä ja rauhoittumisesta. Kirja on helppo laittaa siihen höperölaariin, mutta ainakin itse kaipaan silloin tällöin muistutuksia myös pysähtymisen tärkeydestä ja elämän arvojärjestyksestä.

Monilta osin kirja oli mulle vähän diippi, mutta muhun kolahti Jutan sanat kiitollisuudesta ja siitä, miten helposti keskitymme pieniin arkisiin ongelmiin sen sijaan, että muistaisimme olla kiitollisia kaikesta siitä hyvästä, mitä meillä on. Olivatpa ne sitten isoja tai pieniä juttuja.

Olen joskus kirjoitanut kiitollisuuslistaa, siis kirjannut ylös kaikenmaailman asioita, jotka tekevät minut onnelliseksi ja kiitolliseksi. Listalla on ollut asioita lempisuklaasta läheisiin, hyvistä treeneistä lapsuusmuistoihin. Kaikkea maan ja taivaan väliltä. On niin paljon juttuja, joista saa olla kiitollinen.

Kun pitkästä aikaa ryhdyin kirjaamaan asioita, jotka tekevät mut onnelliseksi, huomasin lähinnä listaavani mulle tärkeitä ihmisiä. Ehkä se johtui siitä, että tätä listaa kirjoitin Kreikassa – pienen välimatkan päästä kun asiat näyttävät ja tuntuvat aina vähän erilaisilta. Kaukaa näkee lähelle, kuten sanotaan. Vaikka olin reissussa hyvän ystävän kanssa, totta kai kaipasin läheisiäni.

nettikoko_janitaautio_TUIJAPEHKONEN_IMG_0157-3

nettikoko_janitaautio_TUIJAPEHKONEN_IMG_0183-2Olen kiitollinen…

… Siskostani, joka asuu lähellä, mutta silti liian kaukana. Monen ulkomaanvuoden jälkeen olen onnellinen, että sain hänet takaisin Suomeen. Koska tahansa voin hurauttaa junalla puolessatoistatunnissa Tampereelle.

… Siskon pikkuisesta seitsenkuisesta Atte-pojasta, joka mullisti meidän kaikkien maailman. Mä olen ylpeä täti!

… Äiti Pehkosesta, joka on opettanut, että kävipä elämässä miten tahansa, kotiin saa aina tulla.

… Iskästä, joka osti aikanaa pikku-Tuijalle kaikista parhaimmat saunajätskit ja – herkut.

… Rytmimunan tytöistä (Juu, nimi ihan itse aivoriihen tuotoksena keksitty), jotka ovat tässä ihan vieressä, lähellä ja puhelinsoiton päässä aina. Ja tulevat aina olemaankin. He eivät koskaan kyllästy kuuntelemaan samoja juttuja ja jokaikinen on onnellinen toisen onnesta. He ovat maailman parhaat munaset.

… Possen tytöistä. Tutustuimme aikanaan adidasheimossa eli juoksuryhmässä, jossa valmistauduttiin puolimaratoniin. Käteen jäi tuosta aika paljon enemmän kuin osasi kuvitellakaan. Meidän watsupp-rinki riehuu edelleen ahkerasti päivittäin ja nauran usein ääneen näitä lukiessa. Suurimmaksi osaksi siksi, että olemme kaikki neljä niin täydellisen erilaisia ja silti niin täydellisen yhteensopivia.

… Iisalmen tytöistä. Siis niistä ihmisistä, jotka ovat olleet elämässäni jo lapsuudessa ja nurouudessa, nöhneet ja kokeneet murrosiän kolhut, ekat kännit, muutot omaan kotiin, seukkajutut ja muut. Ja että kaikki nämä vuodet, eri kaupungit ja maat, erilaiset elämät eivät ole pystyneet meitä erottamaan. Onhan se ihan huippua.

nettikoko_janitaautio_TUIJAPEHKONEN_IMG_0216

nettikoko_janitaautio_TUIJAPEHKONEN_IMG_0193

Tajuan tätä kirjoittaessani, että voisin jatka listaa vaikka kuinka. Voisin kirjoittaa niin monesta upeasta ihmisestä, josta olen kiitollinen. Osa on viipynyt elämässäni hetken, osa kauemmin ja osa on tullut jäädäkseen. Kaikki he ovat arvokkaita ja jokainen kohtaaminen omalla tavallaan tärkeä. Kiitollisuutta tyypit. On ihan hitosti juttuja, jotka pakottavat olemaan onnellinen!

nimmari

Kuvat: Superkuvaaja Autio, joka on muuten huippu tyyppi hänkin.
Pitsiunelmapaita: KappAhl

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *