Tuija Pehkonen
Tuija Pehkonen

Milloin kiltteydestä tuli kirosana?

Mä olen aina ollut kiltti. Ja koska olen Tuija enkä Teijo, olen kiltti tyttö. Hyi, miten pahalta se kuulostaakin. Olet takuulla kuullut puhuttavan kiltin tytön syndroomasta. Ja siitä, kuinka kiltit tytöt pääsevät taivaaseen ja tuhmat mihin vaan. Kiltteys ei sovi tehokkaisiin organisaatioihin, eivätkä kiltit ihmiset ole hyviä johtajia. Kiltit tytöt antavat kohdella itseään huonosti, miettivät liikaa muiden ihmisten ajatuksia ja mukautuvat toisten mielipiteisiin. Mulla tulee pikkasen oksennusta kurkunpäähän tuommoisista jutuista.

tuija-pehkonen-s-15

Olen aina ollut ylpeä kiltteydestäni. Olen aina ajatellut, että kiltteys on sitä, että haluaa nähdä jokaisessa ihmisessä jotain hyvää, että yrittää auttaa ja tsempata toisia tarvittaessa. Minulle kiltteys tarkoittaa sitä, että yrittää etsiä asioista mieluummin hyviä puolia, kuin keskittyä negatiivisuuksiin. Kiltteys tarkoittaa, että jakaa hyvää mieltä eteenpäin, kohtelee kivasti ihmisiä ympärillä, muistaa kehua ja tsempata jopa silloin, kuin syitä noihin tarvitsisi vähän tarkemmin etsiä. Minulle kiltteys tarkoittaa ystävällisyyttä ja sitä, että asioita tehdään mieluummin yhdessä kuin toisiamme vastaan.

Anteeksi vain, en missään vaiheessa kirjoittanut kiltteyden tarkoittavan heikkoutta, naiviutta tai kynnysmattona olemista. En kirjoittanut mitään hölmöydestä tai alistumisesta.

tuija-pehkonen-s-14

Minulle kiltteys ei tarkoita, että rakentaisi itsensä muiden mielipiteiden varaan. Se tarkoittaa, että välittää siitä, miltä muista tuntuu.
Kiltteys ei tarkoita, että antaisi itseään kohdella huonosti. Se tarkoittaa, että kohtelee itse muita hyvin.
Kiltteys ei tarkoita, etteikö osaisi sanoa EI. Senhän voi sanoa niin kovin monella tapaa.
Kiltteys ei varsinkaan tarkoita, etteikö välittäisi itsestään ja kunnioittaisi itseään. Se tarkoittaa, että välittää myös muista ja ennen kaikkea kunnioittaa kaikenlaisia ihmisiä ympärillään.

Kiltti ja ystävällinen ihminen ei ole heikompi tai alistuvampi. Se on ihan eri juttu se. Se, että jaksaa miettiä ja välittää muistakin kertoo ainoastaan siitä, että on sinut itsensä kanssa luultavasti paljon enemmän kuin se toinen, joka nostaa itseään muita polkemalla. Minusta jälkimmäisessä ei ole mitään tavoittelemisen arvoista, eikä tietoakaan vahvuudesta.

Mä olen ylpeä kiltteydestäni. Toivottavasti sinäkin olet.

nimmari

Kuvat: Karoliina Jääskeläinen
MUAH: Taru Vuonamo-Pallasvirta 

Kommentit (4)

 1. Laura

  Hei tosi hyvä kirjotus ja jotenki osasin samaistuu moniin noista jutuista! Mistä toi sun ihana vaaleenpunanen karvatakki on? <3 ihanaa päivää sulle! 🙂

  • Tuija Pehkonen

   Heip Laura,

   Ja kiitos. 🙂
   Se takki on HenkkaMaukan, mut pahoin pelkään, ettei ole enää mallistossa… Syksyllä hankittu siis. Ehkä samankaltaisia löytyy kuitenkin jostain, kun turkkitrendi on niin isosti meneillään!

   Tuija

 2. Tuija

  Huippuhyvä kirjoitus! Hyvä kasvattaa hyvää ja valitettavasti päinvastainenkin ilmiö on olemassa. Hyvän mielen kortti: Se, mihin kiinnität huomiosi, kasvaa pitää paikkansa. Aito läsnäolo ja huomaavaisuus ovat ihmisten kohtaamisessa arvokkaita asioita. Aurinkoisia kevätpäiviä kaima! Terveisin Tuija

  • Tuija Pehkonen

   Heips Kaima. Puhut asiaa! 🙂 Pidetääs nämä mielessä!
   Aurinkoa!

   Tuija

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *