Tuija Pehkonen
Tuija Pehkonen

Me too

Ajattelin, että olen lomalla nyt. Että unohdan arjen ja huolet ja murheet ja tän kampanjan. Kun eilen kävelin San Fransiscon kadulla ja sain osakseni törkeyksiä, en voinut enää olla osallistumatta.

En nimittäin keksi yhtään naista, joka ei olisi kokenut seksuaalista häirintää. En taida edes uskoa, että sellaista naista löytyy. Miehistäkin varmasti aika moni nostaa käden pystyyn. Enkä puhu nyt pienestä huumoriin kätketystä irvailusta tai huolettomasta läpänheitosta. Huumori on eri juttu ja se pitää sisällään olettamuksen, että kaikilla osapuolilla olisi jokseenkin hauskaa. Ahdistelutilanteista hauskanpito on kaukana. Ne ovat ällöttäviä, likaisia, epämiellyttäviä tilanteita.

thumb_janitaautio_TUIJAPEHKONEN_IMG_0183-2_1024Esimerkkejä tulee mieleen juoksuhihnalta. Jotenkin hävettää alkaa edes miettiä niitä, saati sanoa ääneen. En taida muistaakaan kaikkia. Niin tavallista se on, että usein miettii hämmentyneenä, ylittyikö se raja nyt? Onko ok kommentoida palkkaneuvotteluissa mun hameenhelman pituutta tai työpaliksessa heitellä puoliläpällä kommentteja mun seksielämästä – tai sen puutteesta?

Pari viikkoa takaperin sain baarissa niin monta kouraisua sinne tänne, että tuli itsellenikin niljakas olo. Viimeinen kähmijä sai osakseen äkäisen karjaisun, koska vasta siinä vaiheessa olin kerännyt tarpeeksi rohkeutta ja raivoa sanoakseni vastaan. Siitä jatkoin narikkaan ja kotiin.

Viimeksi eilen, kun kävelin valkoiseen mekkoon pukeutuneena innosta piukeana San Fransiscon satamassa, sain osakseni törkeyksiä. Miksi edes mainitsin vaatetukseni? Eihän sillä ole mitään merkitystä. Miesjoukkio kulki ohitseni ja alkoi huudella asiattomuuksia. Oliko mulla pikkareita, he huusivat. Ja paljon muuta. Painoin pään alas ja jatkoin matkaa. Kunnes tää kamppis tuli mun mieleen. Käännyin ja karjaisin: ”Fuck You!”

nimmari

Kuva: Janita Autio

Kommentit (2)

  1. Marko Suomi

    Hei ? Tuija. Kaiken kokemasi jälkeen yritä nauttia mukavasta lomasta rapakon takana ?. Mukavaa lomaa?.

  2. Katariina

    Hyh!! Onneksi tästä kaikesta vihdoin puhutaan! On ahdistavaa mutta samalla voimaannuttavaa lukea näitä kokemuksia. Voimaannuttavaa siksi, että asioista ei enää vaieta vaan voimme saada toinen toisiltamme vertaistukea. Yritä nauttia lomasta Tuija! <3

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *