Tuija Pehkonen
Tuija Pehkonen

Katse on nyt tulevassa

Tänään on finaalijakson aika. Huippujengin kahdeksas ja viimeinen jakso tärähtää ruutuun klo 20.00. Matka on ollut mieletön ja niin Antti kuin Leena ansaitsevat ison hatunnoston. Sisu sai nimittäin uuden merkityksen heidän kanssaan matkatessa. Ison kiitoksen tosin ansaitsee koko meidän porukka. Muut matkaajat, käsittämättömän duunin tehnyt tuotanto, kotona kannustaneet ja hengessä eläneet. Matka on viimein tämän illan jälkeen ohi, mutta muistot seuraavat varmasti kiikkustuoliin asti.

P1030227 kopio

Mä olen istahtanut jokaisena sunnuntaina sohvalle, ottanut lököasennon ja koettanut rentoutua. Katsella matkaa kotoa käsin ja rentoutua. Ei siitä ole mitään tullut. Etukäteen jännitin sitä, miten muut mahtavat minuun suhtautua projektin edetessä, mutta suuremmaksi huoleksi on noussut oma suhtautumiseni. Yhtäkkiä minut onkin mielesäni leikattu ruutuun aina väärissä kohdissa, saatu näyttämään reppanalta, valitustani on korostettu ja hyvät hetket kadotettu. Parina sunnuntaina perkeleetkin ovat lennelleet täällä, kun olen vähän kiehahtanut.

Toivon Tiedän, että kyseessä on ennemminkin (aivan liian) kriittinen silmäni kuin totuutta tieten tahtoen vääristelevä tuotanto. Itsensä katseleminen ja oman päänsisäisen matkasuunnitelman rikkoutuminen nyt vain on tuntunut välillä aika vaikealta. Kukaan muu tuskin on ruudun ääressä keskittynyt jokaiseen sanaseeni ja poskella vieriviin kyyneleisiin yhtä kriittisesti ja tuomiten kuin minä itse. Ja jos minulta olisi kysytty, ei hurveli-vatsastani todellakaan olisi keskusteltu joka ikisessä jaksossa. Se nyt vaan oli fakta, että yli puolet reissusta olin jonkinnäköisen mahataudin kourissa. Näköjään tuotantoryhmän mielestä se oli matkanteolle myös jollakin tapaa olennaista, kun he hurvelia sen verran paljon mukaan ohjelmaan halusivat laittaa.

P1030183 kopio

P1030391 kopio

Saamani palaute, se on kuitenkin ollut ihan huimaa. Kannustusta, tsemppiä, suoranaisia kehujakin, niitä on tulvinut ovista ja ikkunoista. Ja kun eilen duunikeikalla Jyväskylässä eräs herrasmies aloitti tarinointinsa: ”Olet varmaan kuullut tästä jo ihan riittämiin, mutta Huippujengistä vain sanoisin…”, teki mieleni hypätä hänen kaulaansa. En minä ole kuullut riittämiin, mittani ei todellakaan ole täyttymässä. Matka oli minulle todella merkityksellinen, ja jos sen katsominen on saanut tunnereaktioita aikaa myös ruudun toisella puolen, ei ohjelmaa olla näytetty turhaan.  Olen ollut enemmän kuin ilahtunut, että juttelemaan ovat uskaltautuneet niin pienet tytöt kuin ronskit jörömiehetkin. Kiitos.

Ai niin. Koska poikkeus vahvistaa säännön, olen myös kuullut, miten ärsyttävä, valittava ja tyhmä akka olen. Ja palautteen tarkoitus siis oli… öööh, muuttaa mut vähän vähemmän ärsyttäväksi tai jollakin tapaa viisaammaksi? Vai sittenkin latistaa ihan pikkiriikkisen? En edes jatka tästä nyt, vaan lupaan omistaa kokonaisen tekstin näille maailmanparantajille himppasen myöhemmin.

Se ei liene kenellekään enää epäselvää, että herkkyyttä minussa tuntuu olevan vähän liiaksikin. Pehmo, mikä pehmo. Niinpä tämänkin videon nähtyäni huomasin salaa pyyhkiväni silmäkulmaa. Enää sitä ei edes tarvitse peitellä, kun ruudussa kyyneleeni on jo näytetty sadoilletuhansille ihmisille.

P1030499 kopio

Annoin viime viikolla vielä pari haastista matkaan liittyen. Toinen löytyy tämän viikon Iltalehden Ilona-osiosta ja toinen täältä. Jollakin tapaa mä olen kuitenkin myös helpottunut, että koko tämä rumba on ohi ja loppuu nyt. Kaikki matkat tulevat jossain vaiheessa päätökseensä ja antavat tilaa uusille seikkailuille. Tää on ollut mahtava matka. Mieletön. Kokemuksia ja oppeja ei voi kiteyttää kovinkaan lyhyesti. Matkan parhaan annin sen sijaan voi. Se oli ja on itsensä voittaminen. Mahtava tunne. Kiitos. Katse on nyt tulevassa!

nimmari

Kuvat Juha Marttilalta, reissussa mukana matkanneelta kiltalaiselta – vertaistaan vailla.

Kommentit (1)

  1. Janika haapala

    Olit kyllä aivan mahtava pehkonen kohti korkeuksia toivoin jaksoja katsellessa että voi kumpa sä pääsisit huipulle olisit niin ansainnu sen mahavaivojen jälkeen uskomaton suoritus olit niin sitkee sissi hatun nosto oli ilo seurata teidän kakkkien retkeä oikein mukavaa kevään jatkoa

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *