Tuija Pehkonen
Tuija Pehkonen

Irja Askola

Rakastan työpestiäni Yle Puheella siksikin, että vieraskaarti ohjelmassani on ollut niin värikäs ja mahtava! Kalle Palanderista Martinaan, Samu Haberista Antti Kaikkoseen. Ja kevään mittaan on tulossa vielä ihan huimia nimiä. Mainittakoon vaikka ensi viikolla vieraaksi saapuva Veikka Gustafsson tai myöhemmin lähetyksissä vierailevat Antti Tuisku ja Jutta Urpilainen!

Irja-Askola-ja-Tuija

Eilen haastatteluuni saapui uranuurtaja, Suomen ensimmäinen naispiispa Irja Askola. Niin lämminhenkinen tyyppi, että melkein kateeksi käy.  Paitsi että ei Irjaa halua kadehtia. Haluaisi ennemminkin napata hänet karhukaappaukseen, kuunnella ja ottaa oppia. Vieläkin vähän harmittaa, etten lähtiessä halannut häntä.

Sanavalmis ja voimakas mielipiteissään, mutta herkkä. Noista asioista haastattelussa puhuttiinkin. Kuten myös maailmasta, jossa elämme, siihen liittyvistä huolista, murheista ja onnenhetkistä. Ihan älyttömän mielenkiintoista oli myös kuulla Irjan opiskeluajoista. Silloinhan naispappeus ei vielä ollut Suomessa mahdollista. 13 vuotta myöhemmin (vasta 1988!) päästiin juhlimaan tuota tasa-arvon virstanpylvästä. Irja pystyi kyllä kuvailemaan aikoja hyvin elävästi ja tuntuvasti. Joku laittoi haastiksen jälkeen mulle twitterissä viestin: ”Jäi tosi lämmin ja rauhallinen olo.” Niin jäi minullekin.

Jos haluat ajatella hetken asioita oikealta kantilta ja rauhoittua, kuuntele ihmeessä. Sopii hyvin pian alkavan pääsiäisloman leppoisaan tunnelmaan. Areenasta se löytyy.

Irja-Askola-ja-Tuija-2

Peace!

nimmari

Kommentit (1)

 1. Sinikka Vannula

  Tuhannet kiitokset Irja Askolan haastattelusta. Kuuntelin sen kahteen kertaan Radio Puheesta ja nyt yöllä Areenasta. Jopa Mtv3/ Jalliksen haastattelun katsoin Irja Askolasta innostuneena
  Kirkosta olen eronnut 1998, heti vanhempieni poismenon jälkeen. Kaikkea kirkkoon liittyvää pidän epäilyttävänä kirkon sisällä loisivien lahkojen touhuna, joka toimii täysin sisäänläpiävänä aivopesuna. . Ikiajat kirkon tarkoitus on ollut pitää köyhät, sairaat, ja tyhmät rauhallisena ja osaansa tyytyväisenä.
  Mutta Irja Askola hurmasi minut täysin. Hänen lempeän terävät ja tavallista elämää ymmärtävät mielipiteensä jäivät pyörimään päähäni, Kaipaisin Kirkolta juuri tällaista lohduttavaa puhetta, mielellään keskustelijaa tai kuuntelijaa arkiäivän asioista. Ehkä tutustun seurakuntien toimintaa. Saattaisin jopa liittyä takaisin kirkkoon, olenhan kahden lapsen kummi, siis jos minua ei siellä lyödä raamatulla päähän.
  Vähän risujakin: mitä tarkoittaa:Kiitos käynnistä” älyttömän” paljon. Itäinen murre on kai ihan älyttömän kivaa, mutta yleiskieli olisi tiomittajalle suotavampaa. Kuuntelua rasitti, että et käytä d-kirjainta. mahollinen, Kotimaa lehessä, kaheksan jne. häiritsi keskittymistä. Myös ite, ite, ite, ite, ite-jankkaamisesta voisit luopua.
  Kaikella rakkaudella, Sinikka V.
  Ps. Laitoin toisen palautteen Irja Askolalle.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *