Voileipäkakku (gl, ilman liivatetta!)



Tän hetken kiistaton trendiherkku tuntuu olevan voileipäkakku, mikäli instagramia ja ruokablogeja seuraa. Ja onhan se kunnon juhlapöydän klassikko ja arvatenkin koulujen päättyessä tätä herkkua tarjotaan melko monen valmistuvan tarjoilupöydässä. Mä halusin tehdä voileipäkakusta liivatteettoman version, sillä pyrin välttämään liivatetta leivonnaisissa. Liivate jonka avulla saadaan esimerkiksi voileipä- ja muut hyytelökakut hyydytettyä valmistetaan yleensä sian nahasta tai sian tai naudan luuytimestä, suolista ja jänteistä. Liivate tunnetaan myös nimellä gelatiini ja sitä käytetään paljon elintarviketeollisuudessa kuten karkeissa ja jogurteissa.

Liivatteen korvasin vegegeelillä joka toimii täysin vastaavasti (näitä valmistaa esim Dr Oetker ja olen löytänyt ihan leivontahyllystä). Jauhe sekoitetaan kuumaan veteen ja lisätään tämän jälkeen hyydytettävään osaan. Ainesosina on agaria (merilevästä saatava hiilihydraatti) ja johanneksenleipäpuujauhetta, tämä on mautonta.

Voileipäkakku on juhlapöydän kunkku

Halusin tehdä kalakakun, mutta yhtälailla reseptiä voisi lähteä muokkaamaan kasvisversioon tai ihan perinteisen liha/kinkkuvoileipäkakun sijaan se voisi olla vaikkapa porokakku. Kevensin myös hieman täytettä vaihtamalla osan tuorejuustosta kreikkalaiseen jogurttiin sekä rahkaan ja voin suositella. (Kreikkalaisestajogurtista ja rahkasta kannattaa valita sellaiset paksut tiiviimmät versiot, ostin ihan Lidlistä.) Tää on ollut niin maukas ja mehevä resepti että maistuu varmasti, eikä eroa edes huomaa!

Kerroskakun sijaan vain pohjassa on leipää, jonka itseasiassa tein gluteenittomasta siemennäkkäristä. Pehmensin sen maidolla ja laitoin sekaan hieman voita jonka ansiosta pohja pysyy kasassa, siinä on makua mutta se on helppo leikata. Ja ennen kaikkea se toimii erinomaisesti myös maukkaan kalatäytteen kera!

Tämä resepti on valmistettu pienempään 18cm irtopohjavuokaan, mutta tuplaamalla ainekset voi siitä tehdä ison kakun. Tästä 18cm kakkupohjasta riittää noin 9-10 annosta. Suosittelen valmistamaan kakun edellisenä päivänä ennen tarjoilua, koristelu kannattaa tehdä vaikka muutama tunti ennen tarjoilua jotta se pysyy mahdollisimman raikkaan näköisenä.

Voileipäkakku kalasta, gluteeniton ilman liivatetta

Ainekset (9 annosta)

Pohja
190 g
Siemennäkkäri ((esim. Sigdal, gluteeniton Gourmet Kaura))
1 dl
maitoa
2 rkl
voita (sulana)
Täyte
200 g
maustamatonta tuorejuustoa
200 g
rahkaa
2 dl
kreikkalaista jogurttia
1 kpl
kevätsipuli
2-3 rkl
tilliä (hienonnettuna)
100 g
graavilohta
150 g
savulohta
1 ripaus
mustapippuria (ja suolaa tarvittaessa)
2 pss
vegegeeliä
1,5 dl
vettä (sekoitettuna ja kuumennettuna vegegeeliin)
Koristelu
1 pala
kurkkua (siivuta pituussuunassa juustohöylällä)
1 siivu
sitruunaa
2 lehtä
lehtikaalia
1 dl
pensasmustikoita
n,100 g
graavilohta (ruusukkeiksi)
40 min
{
AKTIIVINEN 40 min
PASSIIVINEN 0 min

Tee näin:

Valmista pohja murskaamalla siemennnäkkärit hienoksi, lisää sekaan maito ja sulatettu voi ja painele seos tiiviisti irtopohjavuoan pohjalle. Nosta jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.

Valmista täyte sekoittamalla tuorejuusto, kreikkalainen jogurtti, rahka. Hienonna kevätsipuli, savulohi ja graavilohi ja lisää täytteeseen. Mausta tilkalla mustapippuria ja hienonnetulla tillillä. Maista (kalojen suola yleensä riittää, mutta lisää tarvittaessa hieman suolaa).

Laita kattilaan 1,5dl vettä ja 2 annospussia vegegeeliä kattilaan, sekoita koko ajan ja kuumenna. Vegegeeli on valmista lisättäväksi seokseen kun se on muuttunut kirkkaaksi. Kaada vegegeeli kalatäytteeseen ohuena nauhana koko ajan täytettä sekoittaen. Kaada tämän jälkeen täyte irtopohjavuokaan, tasoita ja laita jääkaappiin hyytymään (miel yön yli).

Koristele kakku graavikalapaloilla, sitruunalla, lehtikaalilla, kurkulla ja pensasmustikoilla, sekä tillillä.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *