Vinkit ruokakuvaukseen

*Kaupallinen yhteistyö: Huawei

Mulle kuvat on tosi tärkeitä. Unohdan ihmisten nimet, pitkät tekstit, sanonnat ja muut mutta kuvat jää mieleen. Mihin koulukuntaan sä kuulut? Mä saatan muistaa etiketin, mutta en nimeä. Oon muutenkin tosi visuaalinen ihminen, mun silmä lepää kaikessa kauniissa 😀 Ja nautin kauniista esineistä, kukista, muodoista ja niin edelleen.

Oon tässä vuosien varrella ottanut varmasti kymmeniä tuhansia kuvia. Nytkin kun katson kameran galleriaa on siellä reilut 5000 kuvaa tallessa vaikka poistan ja siirrän niitä jatkuvasti pois puhelimesta. Onneks uusien puhelimen muisti on kehittynyt päätä huimaavaa vauhtia, esimerkiksi uudessa Huawein Mate 10 Prossa 128 KB, joten kuvia ja videota mahtuu aika kiitettävästi puhelimen muistiin. Mä oon joskus saanut opiskelujen yhteydessä perusteita valokuvaamiseen ja olen joskus pimiössä niitä omia räpsäisyjä ollut tekemässäkin, mutta tää nykyaika jossa sä et oikeasti tarvitse enää ammattitason kallista kameraa on mahdollistanut sen että kuka tahansa meistä voi olla kuvaamisen ns. ammattilainen. Vaikka kuinka tietyt jutut opetettaisiinkin sulle niin luovuus on jotain joka tulee jokaisesta itsestään.

Oon myös oman työhistorian aikana ollut mukana useissa kuvauksissa, pääosin tuotekuvauksissa ja saanut seurata vierestä miten ammattikuvaajat toimivat työssään. Mutta kopioimalla toiselta ei mielestäni kuitenkaan voi saada aikaan mitään uniikkia ja omalaatuista, mutta hyviä vinkkejä niistä voi tietysti saada. Haluun jakaa sulle jotain itse hyviä kokemiani ajatuksia hyvän ruokakuvaamisen suhteen mitä kannattaa ainakin kokeilla! Ja näitähän voi soveltaa toki myös kaikkeen muuhun kuvaamiseen!

 

Hyvällä puhelimella pystyt ottamaan ammatitasoista kuvaa. Huawein Mate 10 Prossa on kamerassa ominaisuus joka tunnistaa kuvattavan kohteen, jos esimerkiksi kuvaat kukkia tunnistaa kamera ne kukiksi ja ehdottaa valmiita esiasetuksia kukkien kuvaamiseen. (Kuvan alle vasempaan reunaan ilmestyy kukan kuva) Sama juttu ruoan kuvaamisen suhteen.

Valolla on tärkeä rooli kuvien onnistumiseen. Pyri kuvaamaan aina luonnonvalossa, vältä salamaa. Kirkas auringonvalo ei ole paras kuvien ottamiseen, sillä se polttaa helposti kuvattavan kohteen värit puhki. Pyri myös kuvaamaan siten, että valo tulee aina selkäsi takaa, pyri välttämään vastavaloon kuvaamista. Jos kuvaat sisätiloissa vie kuvattava annos mahdollisimman lähelle ikkunasta tulvivaa valoa.

Mieti alusta minkä päällä kuvaat annoksen. Usein pelkkä yksivärinen annos ei vielä näytä kuvassa miltään, kuten tämä alla olevassa kuvassa näkyvä smoothie. Koristelemalalla annoksen tuot siihen mielenkiintoa, mieti myös astioita minkälaisessa annos pääsee parhaiten oikeuksiinsa

Mieti myös mitä annoksen ulkopuolella on, kokeile tuoda kuvaan myös kädet, pitele annosta tai nosta se käsiisi. Haluatko kenties kuvata myös koko tunnelmaa, sisustusta, mikä sinun juttusi on? Entä jos lisää kuvaan käden pitelemässä lautasta tai haarukkaa/lusikkaa. Näkyykö esimerkiksi jalat kun pidät annosta kädessäsi, vai haluatko kenties kuvata reseptin valmistamisen vaihe vaiheelta? Pienillä kikoilla voit saada kuvaan enemmän syvyyttä. Kokeile myös erilaisia kuvakulmia, vaaka, pysty, ylhäältä, sivusta, läheltä ja kauempaa ja niin edelleen tarkenna hieman eri osiin kuvaa ja katso mikä toimii parhaiten. Ja ennen kaikkea ota riittävän paljon kuvia!

Kontrastit toimivat kuvissa, itse vannon värikkäiden kuvien perään ja tykkään tuoda kuviin mukaan myös kukkia, hedelmiä, marjoja, värikkäitä ruoka-aineita, tämä voi olla myös  ruokailuvälineitä, servettejä tai muuta joka tuo kuvaan vähän eloa.

Teen aika vähän itse muokkausta jo otettuihin kuviin. Säädän hieman värikylläisyyksiä ja valoja ja saatan rajata kuvaa vielä tiukemmin mutta todella raa’an muokkaamisen olen halunnut jättää pois.

Lisää mielenkiintoa sijoittelemalla juttuja myös itse kuvattavan annoksen ulkopuolelle.

Älä jätä yhden kuvan varaan! Ota runsaasti kuvia! vaaka pysty ja hieman eri kuvakulmissa nosta, laske kameraa ja katso miten se vaikuttaa lopputulokseen. Yhtä postausta varten, jossa käytän esimerkiksi kolmea tai neljää kuvaa olen ottanut noin 20-50 kuvaa joista olen valkannut kyseiset kuvat. Annoskuvien ohella ruokakuvaus voi olla myös tilannekuvia, ravintola- ja miljöökuvia. Omaksi tyylikseni on pitkälle tullut kuvata annoksia ylhäältä alaspäin, mutta vaihtelu virkistää!

 

Älä ota kuvaamista liian vakavasti, kuvaamisen iloa!

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *