Vinkit itsetehtyyn sushiin

20160101_111643

20160101_111635

20160101_111639

Käsi ylös kuka muu rakastaa sushia? Sushi on ehdottomasti se ruoka mikä nousee korkeimpaan kärkeen omissa ruokahimoissani. Olen saanut käydä Japanissa jonkun kerran – ja kyllä siellä ne maailman parhaat sushit on tullut syötyä, mutta ihan mahtavaa että nykyään sushi-ravintoloita löytyy myös Suomesta vähän joka puolelta, eikä se niiden sushien valmistaminen itsekään niin vaikeaa ole!

Meillä mies on se sushi-mestari joka yleensä hemmottelee minua susheilla, enkä pane tätä pahakseni yhtään. Tein kuitenkin poikkeuksen sääntöön ja väsäsin omat sushit miehelle ja minulle. Sushien valmistaminen on pientä väkertelyä ja kun olet tehnyt hyvät alkuvalmistelut, toisin sanoen pilkkonut kaikki haluamasi ainekset ja valmistanut riisin on se varsin helppoa ja nopeaa.

Japanissa syödään varsin paljon merilevää myös muutoin kuin pelkästään sushien yhteydessä. Merilevä sisältää paljon jodia, jota osa meistä suomalaisista saa liian vähän. Jodin puutos aiheuttaa kilpirauhasen liikakasvua. Jos et syö kalaa tai maitotuotteita suosittelen käyttämään ainakin merilevää. Yksi gramma kuivattua merilevää sisältää saman verran jodia kuin 100 grammaa kalaa. Merilevää löytyy mattojen sijaan myös valmiina rouheina, mutta sitä voi helposti silputa salaattien tai keittojen päälle. Merilevä on hyvin vähäkalorista, se sisältää myös algiiniihappoa joka sitoo elimistön myrkkyjä kuten raskasmetalleja.

Bon apetit

20160101_111649

20160101_111700
Tykkään ostaa matkoilta kivoja kulhoja ja ruoanlaittovälineitä. Japanista olen ostanut paljon erilaisia syömäpuikkoja hauskoilla kuvioilla.

Sushissa erittäin tärkeässä roolissa on riisi. Suosittelen ostamaan kaupasta sushi-riisiä, joka on nimenomaan sushia varten. Riisi huuhdellaan hyvin (niin kauan että vesi ei ole enää sameaa), jotta siitä saadaan poistettua ylimääräinen tärkkelys. Huuhtelun jälkeen riisi laitetaan kylmään veteen ja sen annetaan seistä siellä hetki, jonka jälkeen se keitettään miedolla lämmöllä välillä sekoittaen (katso tarkat kypsymisajat pussin kyljestä). Riisi maustetaan riisiviinietikalla, toiset laittavat sekaan myös tilkan sokeria, mutta itse jätän tämän lisäämättä. Kun riisi on valmista se jäähdytetään jonka jälkeen se on valmis sushien valmistukseen.

Susheja voi valmistaa omien mieltymysten mukaan erilaisillä täytteillä, Maki-sushit ovat rullia, joissa merilevämaton sisään rullataan riisiä ja valitsemiasi täytteitä ja kun tämä rulla rullataan toisinpäin (riisi jää ulkopuolelle) kutsutaan tätä california rullaksi, riisin pinnalle voidaan tässä tapauksessa vielä ripotella mätiä tai seesaminsiemeniä. Jotta Maki-rullista tulee tiiviitä ja hyvin kasassa pysyviä voidaan rullaamisessa käyttää apuna bambumattoja, mutta rullat onnistuvat kyllä ilmankin kun vain maltilla rullaat ne tarpeeksi tiiviisti. Nigirisushit ovat riisipalloja, joissa päällä ripaus wasabia ja esim. lohta, kananmunaa tai rapua. Nigirisusheja varten riisipallot voidaan muotoilla ihan omissa kätösissä, itse olen ostanut Japanista tätä varten ihan oman muotin (näitä löytyy myös mm. Amazon-verkkokaupasta hakusanalla nigiri sushi mold)

Omissa susheissani on valmiiksi kuorittuja jättikatkaravun pyrstöjä, avokadoa, kurkkua, salaattia, porkkanaa ja kylmäsavulohta (suosittelen käyttämään graavi-kylmäsavulohen sijaan tuoretta merilohta mikäli sitä on saatavilla). Oma lempparini on nigirisushi jossa päällä on lohta ja ripaus sipulia, Japanissa usein näiden lisäksi on ollut päällä tilkka majoneesia ja ruohosipulia, mutta itse tykkään lohi-nigiristä ihan vain sipulin kera. Kannattaa kokeilla täytteitä ihan omien mieltymysten mukaan. California rullissani on ulkopinnalla tavallisia ja paahdettuja seesaminsiemeniä.

Susheja dipataan (wasabilla maustettuun) soijakastikkeeseen. Toiset tykkäävät laittaa wasabin erikseen sushin päälle ja dipata sen pelkkään soijaan, mutta itse sotken wasabin suoraan soijakastikkeeseenjohon tämän jälkeen susheja dipataan ja ne syödään puikoilla tai käsin.

nam, näitä voisi syödä lähes joka päivä!

Kommentit (2)
  1. Onko sushit joko tai syötävää? Vai onko olemassa oikeasti hyvää ja huonoa sushia? Olen maistellut muutaman kerran enkä tykännyt, joten mietin pitäisikö antaa sushille vielä mahdollisuus 🙂

  2. Anteeksi nyt vain, mutta sushi missä riisi jää ulkopuolelle kutsutaan uramakiksi, ei california rullaksi. California sushi on uramaki, mikä täytetään yleensä avokadolla, surimilla ja kurkulla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *