Terveelliset herkut
Terveelliset herkut

Torju flunssa näillä ruoka-aineilla!

20160404_120313

Flunssakausi taitaa olla kuumimillaan ja rajut influenssatkin pörräävät parhaimmillaan monen kiusana. Flunssa on tosi ikävä tauti varsinkin jos se pitkittyy ja haittaa täten arjen menoa ja jaksamista pidempään. Flunssaisena kannattaa toki ottaa iisimmin levätä ja syödä hyvin sekä kuunnella rauhassa omia tuntemuksiaan koska olo on sellainen että jaksaa taas esimerkiksi lähteä liikkumaan.

Yksi otollinen tekijä flunssalle on stressi. Lyhyt kestoisena se lisää elimistön suorituskykyä, koska sydämen syke nousee, hengitystaajuus lisääntyy, verenkiertoa ohjautuu enemmän lihaksille, lihakset jännittyvät ja suoliston toiminta hidastuu. Pitkäkestoisena se taas voi aiheuttaa monia ongelmia, kuten unettomuutta, myös sydänkohtauksen riski kasvaa, immuunivaste heikkenee, verenpaine nousee ja ruoansulatus heikkenee. (Lähde: Wikipedia).

Tietyillä ruoka-aineilla voi hieman yrittää helpottaa oloaan tai jopa ennalta ehkäistä mahdollisia flunssia. Kokosin tähän jotain vinkkejä.

Vitamiinit:

Varmista että saat riittävästi vitamiineja ruoasta, syö paljon värikästä ruokaa; monipuolisesti kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Itse suosin lisäksi purkista otettavia vitamiineja (asiaa vitamiineista täällä)

Inkivääri

Inkivääri sisältää mm. kapsaisiinia, beta-karoteenia, kurkumiinia, salisylaattia ja kaffeiinihappoa joka ehkäisevät mm. tulehdusta ja kipua. Inkivääri auttaa irrottamaan keuhoista limaa, se myös alentaa kuumotusta ja helpottaa nenän tukkoisuuteen. Inkivääri auttaa myös poskiontelontulehduksen oireisiin. Inkivääriä kannattaa nauttia tuoreena pieniä annoksia, itse käytän tuoretta inkivääriä lähes päivittäin aamuisin matcha-teen kera.

Kurkuma

Kurkuma on noussut viime vuoden aikana melkoiseksi trendiksi, mutta sitä on käytetty intialaisessa lääkintaperinteessä jo tuhansien vuosien ajan. Kurkuma auttaa tulehduksiin, se alentaa myös kuumetta. Sen sanotaan auttavan jopa tulehduskipulääkkeen tavoin kipuihin. Kurkumaa kannattaa käytää max. 2 tl päivässä.

Minttu /piparminttu

Mintulla on rauhoittava vaikutus, joten siitä valmistettua uutetta voi käyttää vaikka iltateen seassa. Minttu auttaa myös yskänlääkkeen tavoin hengitystie tulehduksiin.

Hunaja

Hunaja on erinomainen luonnon lääke mm. yskään. Sillä on tulehdusta estäviä ja vähentäviä ominaisuuksia. Hunaja auttaa myös ennaltaehkäisevästi alentaen eri tulehdustiloja elimistössämme.

Valkosipuli

Myös valkosipulia pidetään luonnon omana lääkkeenä mm. flunssaan. Se sisältää mm. fenoleja, fosfolipidejä, glutationia, B-vitamiineja, folaattia ja kaliumia.

ja loppuun flunssan karkoitus smoothie!

20150330_165718

Ainekset

  • 2 isoa porkkanaa
  • 1 omena
  • 1 appelsiini
  • reilu pala tuoretta inkivääriä (n. 3 cm)
  • 1 dl tuoretta ananasta
  • 2-3 dl nestettä esim vettä tai kookosmaitojuomaa
  • 1-2 valkosipulin kynttä

PS. Uusimmassa 1/2017 Kauneus ja Terveys-lehdestä löytyy erinomainen artikkeli antibiooteista ja super bakteereista sekä oma haastatteluni aiheeseen liittyen. Kerroinhan jo aiemmin olevani esbl-kantaja, juttu täällä!

20170114_14444520170114_144425

Tallenna

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *