Terveelliset herkut
Terveelliset herkut

Tässä sulle ESBL-kantajan kasvot

20161008_104549Niin  minä olen ESBL-kantaja, mutta mitä se tarkoittaa? ESBL on sairaalabakteeri joka on vastustuskykyinen tietyille antibiooteille. Tunnettuja muita sairaalabakteerikantoja ovat MRSA, TRPA, VRE ja CPE. Ja tiedätkö mitä? Myös sinä, sinä, sinä, sinä ja sinä siellä voit olla kantaja! Se miksi lähdin juuri tästä aiheesta kirjoittamaan blogini yhteydessä kumpoaa edellisen kasvisproteiinijutun kommentista joka sai sisälläni aikaan pienen harmituksen joka kasvoi pieneksi kiukkukimpuksi sisälläni mitä väliä -asenteesta. Tämä ei ole purkaus ei ole tarkoitettu millään tapaa alkuperäiselle kommentoijalle, mutta se sai aikaan sisälläni lumivyöryn. Niin alkuperäiseen aiheeseen miksi mielestäni on todellakin väliä että lihansyöntiä rajoitetaan ja markkinoille tuodaan myös sekasyöjille kelpaavia uusia valmisteita? Minäpä kerron.

ESBL-sairaalabakteerin voit myös sinä saada monella tapaa. Oleellisin paikka mitä tietysti ajatella saattaa on sairaala. Kyllä jos joudut leikkaukseen tai pidempään sairaalahoitoon voit hyvin saada sairaalabakteerin, vaikka ihan varmasti jokainen sairaala tekee kaikkensa ettei näin pääsisi käymään. Toinen paikka mistä kyseisen bakteerin voit saada on ulkomaanmatkoilta. Matkustus eksoottisempiin kohteisiin on koko ajan lisääntynyt ja kyllä tämä on myös omalla kohdallani ehkä se todennäköisin paikka mistä oman bakteerini olen saanut. ESBL-bakteerin voi saada huonosta hygieniasta, huonosti kypsentämättömästä lihasta, kuten Esbl-bakteerille saastuneesta kanasta. Siinä missä voit saada salmonellan tai muun kampylobakteerin aiheuttaman kivan vatsataudin ulkomaanmatkaltasi, voit hyvin myös saada ESBL-tai MRSA-sairaalabakteerin. Kolmas paikka mistä bakteerin voit saada on siitä lähikaupasta ostetusta lihapakestistasi, johon palaan vielä tarkemmin myöhemmin.

20161008_105632

Miten tämä kantajuus näkyy sitten omassa arjessani? Ei sitten mitenkään, bakteerin kantajana olen täysin oireeton, enkä sen olemassaoloa todellakaan muista usein. MUTTA, se miten se minuun vaikuttaa on tilanteet joissa sairastun. ESBL kuten muutkin näistä bakteereista ovat siis pikkuhiljaa kehittyneet sellaisiksi bakteerikannoiksi jotka ovat täysin vastustuskykyisiä tietyille lääkkeille ja antibiooteille ja vaikka tekisimme töitä niiden nitistämisen eteen on kehittymässä koko ajan uusia entistä pahempia sairaalabakteereja jotka ovat huikean pelottavan vastustuskykyisiä.

Omassa historiassani on oikeastaan yksi tilanne jolloin olen pelännyt kantajuuteni puolesta ja se hetki liittyy lapsen syntymään. Oma synnytykseni oli täynnä komplikaatioita ja tästä johtuen jouduin myös leikkaussaliin. TIesin jo vuosia ennen lapsen saamista olevani kantaja, joten jo odotusvaiheessa ja synnytyksen lähestyessä kaikista papereistani löytyi kyllä tieto kantajuudestani. Synnytyksessä tämä tarkoitti, että synnytyssali ja myöhemmin leikkaussali sekä avustavat lääkärit ja kätilöt olivat paremmin suojattuja jotta ESBL ei jäisi saliin ja myöhemmin siirtyisi siitä muihin potilaisiin. Myös koko sairaalassaoloaikanani olin eristyksissä. Hieman outoa kyllä osastolla ollessani tämä meinasi unohtua joka ikinen päivä. Onneksi itse olin sen verran järjissäni, että joka päivä kun huoneeseen oltiin tuomassa muita potilaita sain sanottua että olen eristyksessä, ai niinhän se olikin totesivat hoitajat, joka oli mielestäni aika käsittämätöntä, kiireen ja resurssipulan aiheuttamaa ehkä? Samoin myös huoneessani käyvät siivoajat muistivat ehkä ensimmäisenä päivänä käyttää eri välineitä kuin muissa huoneissa mutta pahoin pelkään että tämäkin taisi unohtua. Komplikaatioista johtuen sain myös sairaalassa antibiootteja suoraan suoneen. Se mikä tilanteessa pelottavaa oli, että hoitava lääkäri joutui todella tekemään selvitystyötä, että mistä löytäisi minulle purevan antibiootin sillä kantajuudestani johtuen tällaisia ei tuntunut löytyvän kuin yksi. Pelkäsin että jos se yksi ainoa löydetty ei tehoa, mitä sitten? No ehkä sitten olisi siirrytty vain kovempiin aineisiin? en tiedä? Toki pelkään myös että jos tulevaisuudessa sairastun tai joudun sairaalahoitoon minulle ei ehkä löydy lääkettä. Mutta en voi elää siinä pelossa, koska me eletään tässä ja nyt.

20161008_104934

Yleltä tuli joku vuosi sitten hyvä dokumentti sairaalabakteereista. Vuonna 2013 88% Tanskalaisista sioista kantoi MRSA-sairaalabakteeria ja yli puolet kanoista oli ESBL-bakteerin kantajia. En löytänyt lukija mitä se on tänä päivänä. AIemmin myös ajankohtaisohjelma Motin tekemän Eviran haastattelun mukaan myös suomalaisista sika- ja kanatiloilta on esiintynyt molempia bakteereja. Eli pahimmassa tapauksessa sairaalabakteeri on läsnä myös sinun lautasellasi, vaikka kuinka suosisit vain suomalaista.

Tänä päivänä maailmassa syödään enemmän lihaa kuin koskaan. Myös kovaa vauhtia kehittyvät länsimaalaistuvat köyhemmät maat rikastuvat ja niiden asukkaat syövät enemmän ja enemmän lihaa. Tämä ajaa lihantuotannon entistä teollisemmaksi (jollei se sitä jo ole) jossa eläimien ainoa tehtävä on kasvaa isoksi mahdollisimman nopeasti elinolosuhteista viis. Halvalla on hintansa. Näissä tehotuotantolaitoksissa eläimet pumpataan jo valmiiksi täyteen antibiootteja jotta huonoissa elinoloissa ne eivät sairastuisi ja sairastuttaisi muita. Ja vaikka Tanskassakin tietyin antibiootin käyttöä siipikarjan lääkinnässä ei ole käytetty vuosikymmeneen on bakteeria siirtynyt mahdollisesti ulkomailta tuoduista emoista poikasiin (Lähde: Maaseudun tulevaisuus)

20161008_105332

En sano että antibiooteilla pumpatut tuontoeläimet olisivat ainoa syy sairaalabakteerien syntyyn, nappailemmehan itsekin varsin helposti lääkkeitä ja ison rapakon takana antibiootit ovat käsikauppatavaraa. Ei siis ihme että itse omalla käytöksellämme teemme varsin hyvät olosuhteet näille superbakteereille kehittyä. Eli yhtä hyvin myös sinä voit olla kantaja nyt tai lähitulevaisuudessa, etkä edes tiedä sitä.

Tässä epätäydellisessä maailmassa jossa jokainen sekasyöjä ei saa syödäkseen riistaa, eikä ole kiinnostunut ryhtymään vegaaniksi on mielestäni todellakin tärkeää että markkinoille valmistetaan kasvisproteiinivalmisteita jotka maistuvat lihalta jotka herättävät kiinnostusta myös normaali sekasyöjien kesken. Ja hei tässä yhteydessähän mä voisin sanoa kuten kaikki, että ostetaansitä luomua, mutta kun se ei enää tässä kokonaisuudessa riitä.

Siksi sillä on väliä, kiitos kun jaksoit lukea.

Kommentit (11)

 1. Kati

  Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta! Uteliaani kysyn, miten sait tietää, että ole bakteerin kantaja?

  • Terveelliset Herkut

   Kiitos! Tämä tuli esille lääkärikäynnillä ihan muiden testien yhteydessä.

 2. dina

  Hei! Todella hyvä kirjoitus tärkeästä aiheesta! Se on niin järkyttävää, että nykyään sairaalabakteerit alkaa olemaan niin superbakteereja, että niihin ei tehoa MIKÄÄN! Tulevaisuudessa ne tulevat armasti vielä vahvistumaan, jos asioiden laitaan ei pikkuhiljaa herätä. Yhteen asiaan haluaisin kuitenkin kommentoida, suomalainen liha ei ole antibiooteilla pumpattua, eikä suomalaisilla lihatiloilla anneta antibiootteja ”kaiken varalle”. Ulkomailla tämä on todella paljon yleisempää, esim. broilereille syötetään antibiootteja ihan perusruuan mukana. Lihakarjalle todellakin annetaan antibiootteja, mutta vain sillon kun ne ovat todellisesti sairaita. Jos esim. naudalle on annettu antibioottikuuri, naudalla on monen viikon varoaika, jolloin maitoa ei saa lypsää ja eläintä ei saa laittaa teurastamoon. Tällainen on tuottajalle kallista, joten siksi antibioottien käyttöä pyritään välttämään viimeiseen asti. 🙂 Sitä ei voi kuitenkaan kieltää, etteikö RUNSAALLA ja huonolaatuisen lihansyönnillä olisi yhteyksia moniin sairauksiin. Mielestäni kohtuus pelaa kaikessa, itsekin syön kaksi kertaa viikossa kokonaan vegaanisti ja muutenkin todella kasvispainotteisesti, mutta en ole silti lihaa jättänyt kokonaan pois. Kannattaa lihaa ostaessa katsoa lihan alkuperää, esim. Pouttu tuo todella paljon Brasiliasta lihaa, vaikka suomalainen firma onkin… 🙁 Tässä myös yksi mielestäni hyvä linkki: http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/suomi-yksi-maltillisimmista-el%C3%A4inantibioottien-k%C3%A4ytt%C3%A4jist%C3%A4-1.131144

  • Terveelliset Herkut

   Kiitos viestistä! Joo en halunnut millään tapaa yleistää että Suomessa tilanne olisi näin, mutta totesin vain että jopa suomalaisilta tiloilta ko. bakteeria on löytynyt. Moni kuluttaja kuitenkin valitsee kaupassa sen edullisen lihapaketin, katsomatta lihan alkuperämaata.

 3. minttu

  Hyvä kirjoitus! Tuotantoeläinten lääkityksen lisäksi on käsittämätöntä, miten ihmiset työntävät itsensä ja JOPA LAPSENSA täyteen antibiootteja. Pieneen nuhaankin haetaan lääke, joka sekoittaa elimistön toiminnan vuodeksi.

  Muuten, ESBL on jo niin yleinen, että ainakaan Helsingissä kantajia ei ole enää vuosiin eristetty paitsi ihan poikkeustapauksissa, Olen itsekin kantaja, minulla oli ESBL-bakteerin aiheuttama tulehdus ja silti olin osastolla samassa salissa yli 10 muun potilaan kanssa. Myöhemmin tätä ihmettelin ja kysyin asiaa hoitajalta, joka naurahti ettei eristykselle ole tilaa.

  • Terveelliset Herkut

   Aivan järkyttävää että kantajien määrä on ilmeisesti niin räjähtänyt että eristäminen ei ilmeisestikään ole enää edes mahdollista? 3,5 vuotta sitten ainakin minut eristettiin täällä Jyväskylässä, olihan kyseessä vielä vastasyntyneiden osasto jossa pienillä vauvoilla ei vielä kovin kummoista vastustuskykyä edes ole.

 4. Jaffa

  Heip! Minäkin olen kantaja. Tai no, siis olin. Tiesitkö että kantajuus poistetaan rekisteristä tietyn ajan jälkeen (jos on ESBL e.coli)? Minä en aikanaan tiennyt, ja jotenkin oli todella outoa että se kantajuus poistettiin rekisteristä ilman mitään uusinta testejä. Hygieniahoitaja ja infektiolääkäri olivat päättäneet että kantajuuden voi poistaa rekisteristä, koska todentamisesta oli jo kulunut yli 2 vuotta. Eli 3v sitten kun olin leikkauksessa, olin eristyksissä yms. Vuosi sitten kun olin leikkauksessa, olinkin sitten vaan ”yksi muiden joukossa” enää… Kiitos hyvästä kirjoituksesta, mielenkiintoinen aihe 👌

  • Terveelliset Herkut

   Oho, no tämä oli kyllä minulle ihan uusi juttu. Järkyttävää ja todella huolestuttavaa 🙁

 5. TeeTee

  Käsittääkseni ESBL poistuu useimmilta muutamien kuukausien kuluttua. Mulla todettiin, mut pitäis käydä uusintatesteissä omin rahoin, jotta ei turhaan hössötä kavereille sitä kantavansa…

 6. Henkka

  Harvinaisen hyvä kirjoitus!
  Toivottavasti se, että bakteeri poistuu kehosta muutaman kuukauden jälkeen pitää paikkansa, ja sinäkin vapaudut vihdoinkin siitä.

  Itselläni epöilen olevan vasvoissani MRSA:n aiheuttama ihoinfektio.
  Olen itse hoitoalalla ja epäilen saaneeni tartunnan joltain potilaalta 🙁
  Muutaman kerran vanhukset ovat arvaamattomasti onnistuneet lyömään, tai ainakin koskettamaan kasvojani.
  Näissä tilanteissa ei kyllä hanskoista ole mitään apua. Voi käyttää jotain desinfiointiainetta, muttei se välttämättä auta.

  Pääsen ihotautilääkärin vastaanottoaika on vasta kuukauden päästä. Katsotaan mitä se mulle sanoo…

  Kiitoksia vielä kerran todella hyvästä kirjoituksestasi ja oikein hyvää jatkoa!! 🙂

 7. stressaaja

  Taas kerran tietoja etsiessäni, törmäsin tähän hyvään kirjoitukseen. Kolme puhdasta näytettä peräkkäin puolen vuoden aikana merkitsee, ettei ole enää kantaja. Muuten kantajuus on ainainen, ei se ilman todentamista minnekkään tiedetä hävinneen.
  Olen itsekin kantaja ja hyvin huolissani ESBL;n levittämisestä. Olen tiedustellut asiaa eri terveydenhuollon ammattilaisilta ja heidän kaikkien suhtautuminen siihen on tyyliin: ”kaikilla se meillä hoitsuilla on” lääkäri nauriskeli, ettei siitä ole mitään vaaraa terveellä ihmisellä.
  Mielestäni tervekin ihminen sairastuu joskus ja minä pelkään eniten levittäväni sitä lapsiin ja lepsenlapsiin. Lasten joukossa leviäminen on taattua, noitten pikkuisten tahmakäsien, jotka työntävät vuoroon kaiken suuhunsa.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *