Terveelliset herkut
Terveelliset herkut

Ruokaisa salaatti, spelt helmisuurimoista

20160707_16523320160707_165237

Jatketaan suolaisilla herkuilla, eli lounasideoita jälleen kehiin! Minä olen salaattien suur kuluttaja, niitä tulee syötyä päivittäin joko pääruokana tai ruoan yhteydessä ja sanomattakin on selvää että mikäli aina on lautasella pelkkää salaattia, kurkkua ja tomaattia alkaa se tuntua aika yksipuoliselta. Tähän ruokaisaan salaattiin yhdistin speltti helmisuurimoita, jotka pitävät hyvin nälkää ja ne toimivat ruoanlaitossa riisin tapaan.

Spelt-helmisuurimo on hiottu kokonaisesta speltjyvästä ja se on jo yli 10 000 vuotta käytetty alkuperäisvilja, sukua vehnälle. Spelt sisältää 13-18% proteiinia, sekä runsaasti erilaisia kivennäis-, ja hivenaineita. Speltin rasvahappokoostumus on erinomainen ja se sisältää runsaasti hyviä liukenevia sekä liukenemattomia kuituja.

Vaikka spelt ei ole gluteenitonta se on muita viljoja lempeämpi keholle, monet vilja-allergikot voivat silti käyttää speltiä (eivät tosin keliaakikot). Kurkun voi hyvin korvata salaateissa tuoreella kesäkurpitsalla. Kesäkurpitsa sisältää runsaasti kaliumia ja se sisältää vähän energiaa (n. 17 kcal / 100 grammassa). Salaattiin se kannattaa käyttää kuorineen, sillä kuori sisältää runsaasti kuitua joka edistää vatsan ja ruoansulatuksen toimintaa. Kesäkurpitsassa on lisäksi runsaasti antioksidantteja, folaatteja, a-, b ja c-vitamiineja.

Salaatti, spelt helmisuurimoista

  • 2dl speltti helmisuurimoita (kuivamitta)
  • 2 isoa porkkanaa
  • 1 kesäkurpitsa
  • 1 puntti tammenlehtisalaattia
  • n. 1dl pähkinöitä
  • 1/2 pkt paistettua halloum-juustoa
  • 1 keltainen paprika
  • kesäsipulia

Huuhdo ja kypsennä spelti suurimot ohjeiden mukaisesti. Pilko kasvikset laakean kulhoon ja lisää sekaan kypsennetyt spelt suurimot. Paista lopuksi halloum-juustoviipaleet ja tarjoile ne lämpiminä salaatin kera.

20160707_165222

Tallenna

Tallenna

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *