Shanghai – lapsen kanssa part 1.

Nihao!

Takaisin Suomessa! Pahoittelut somettelijat ja blogin seurailijat etten saanut lisättyä teille yhtään kuvaa tai postausta suoraan Shangaista, sillä nettiyhteydet toimivat siellä todella surkeasti ja olisin tarvinnut kunnon vpn-suojaukset mobiiliin ja läppäriin (kiinalaiset kun ovat hienosti estäneet pääsyn niin Googleen, Facebookkiin, Instagramiin ym ym), mutta ehkä ensi kerralla sitten. Tulipahan huomattua kuinka paljon nettiä tulee käytettyä normaalisti, kunnon some-tauko siis teki ihan hyvää vaikka aluksi melkoisesti kismittikin!

Ajattelin kirjoitella reseptien sijaan poikkeuksellisesti matkakertomusta ja ajatuksia Shanghaista, lapsen kanssa. Olen aiemmin matkustanut Kiinassa ainoastaan Pekingissä, Zhanjiangissä (pieni kaupunki aivan Kiinan eteläosassa, lähellä Guangzhouta), sekä Hongkongissa ja Macaussa jos kahta viimeistä nyt voi Kiinaksi edes laskea. Shanghai on väkimäärältään valtava – yksi Kiinan suurimmista kaupungeista (väkiluku vajaa 24 miljoonaa – lähde Wikipedia). Shanghai sijaitsee aivan rannikolla Jangtse ja Hangzhoujoen välillä ja on siten sijaintinsa puolesta kasvanut yhdeksi tärkeimmäksi satamakaupunksi. Itse kaupungin jakaa kahtia Jangtsen sivujoki Huangpudojoki, länsipuolelle jää Puxi ja itäpuolelle Pudongin-kaupunginosa.

Puxi on vanha Shanghain keskusta ja Pudong uusi kehittyvä alue, jonne hurjaa vauhtia nousee joka suuntaan uusia pilvenpiirtäjiä. Kaupungin ylpeys yksi maailman korkeimmista rakennuksista Oriental Pearl Tower sijaitsee Pudongin puolella, samoin uusia moderneja ostoskeskuksia ja hotelleja. Meidän hotelli Eton sijaitsi Pudongin puolella ja siitä oli n. 1,5 km tuohon Pearl Towerille.

20150814_172410
Oriental Pearl Tower

Kaupungissa on taukoamaton melu ja vilinä minne tahansa menetkin. Ilmat olivat koko loman n. 1,5 vkoa siinä +30 asteen paikkeilla, ilmankosteus on todella kova ja ulos mennessä tuntui että vaatteet ovat samontein märkänä, nestettä täytyy siis muistaa juoda ja paljon! Onneksi sisätilat ovat hyvin ilmastoituja. Suurta kaupunkia vaivaa myös ilmansaasteet. Pilvenpiirtäjien yllä velloivat runsaat saastepilvet ja ainoastaan yhtenä päivänä satuin näkemään palan sinistä taivasta, muutamana päivänä ripotteli myös vettä. Ilmanlaatu on siis huono ja sen ja kovan ilmastoinnin vuoksi huomasin kurkkuni olevan heti kipeä ensimmäisen päivän jälkeen.

20150819_082131
Näkymät Pudongille hotellin ikkunasta, ainoa päivä jolloin näin palan sinistä taivasta
20150819_082124
Näkymät joelle hotellin ikkunasta

No miltä kaupunki sitten vaikutti? Suht modernilta ja siistiltä, vaikka ehkä odotin näkeväni vielä enemmän. Lapsen kanssa liikkuminen onnistui joko takseilla tai metrolla. Taksin sai helposti hotellilta, kerroit vain minne olet menossa ja ystävälliset vastaanottovirkailijat tilasivat sinulle taksin ja kertoivat kuskille minne haluat mennä. Taksinkuljettajat osaavat harvoin englantia, eikä osa osaa myöskään lukea. Mukana kannattaa aina kuljettaa ainakin hotellin käyntikorttia (jossa tiedot kiinaksi, meillä näissä oli onneksi myös kartta) jota voi vilauttaa kuskille mikä voi helpottaa huomattavasti taksin saantia takaisin hotelliin. Ruuhka-aikana taksin saaminen voi kestää todella kauan, taksilla matkustaminen on tosin edullista eikä maksa montaa euroa.

Liikenteessä kannattaa olla myös varovainen, autot ja mopot ajelevat surutta punaisia päin, joten pelkkiin vihreisiin valoihin ei kannata luottaa. Metrolla liikkuminen on myös helppoa ja edullista. Metrot ovat siistejä ja turvallisia (turvatarkastukset joka asemalla) mutta myös näissä liikennevälineissä matkustaa todella paljon ihmisiä, joten varsinkin ruuhka-aikoina jonoja on joka paikassa. Ainoa iso miinus metrolla matkustamisessa on että lastenrattailla liikkuvia ja liikuntaesteisiä ei ole huomioitu riittävästi. Osalla asemista ei ole liukuportaita saati hissejä (osalla asemista hissit on piilotettu lukkojen taakse ja sinun täytyy odottaa oikeita virkailijoita jotka avaavat ovet hissiin). Rattaiden kanssa siis hieman työlästä. Päädyinkin jättämään rattaat hotelliin ja kannoin sitten lasta sylissä aina osan matkasta, varsinaista arkiliikuntaa 😀

Kaupunki on ehdottomasti shoppailijan unelma paikka. Puxin puolelta löytyy Nanjing-katu joka on noin 5,5 km pitkä ostoskatu. Sieltä löytyy kauppoja joka lähtöön! Nanjing kadun puolivälin paikkeilla oli muuten kiva puisto, jossa sunnuntai päivänä väki istuskeli helteeltä suojassa suurten puiden alla, pelaillen korttipelejä tai katsellen vain meininkiä. Puistossa oli myös maksullisia huvilaitteita lapsille joita kävimme kokeilemassa.

20150820_162202
Nanjing-road ostoskatu on 5,5 km pitkä
20150815_164639
Nanging-kadun puolivälin paikkeilta löytyy kiva puisto

20150815_164705

Kivoimmat ostoskeskukset missä ehdin käydä oli mielestäni Pudongin puolella aivan Pearl Towerin vieressä IFC-mall ja Super Brand mall (joissa runsaasti myös ruokapaikkoja). Super Brand mallin 9-kerroksesta löytyi myös Brick-maailma (kiinalaisten kopio Legoista) sekä meidän Jooalle sopiva leikkipaikka, johon täytyi maksaa pieni maksu mutta pieni viihtyi siellä varsin hyvin. Shoppailtua tuli (ja paljon), en yleensä osta kuin muutaman jutun, mutta tällä kertaa juttu hieman lähti lapasesta. No nyt on uusi garderoobi (talvitakkia myöten) hommattuna, eipähän tarvitse vähään aikaan ostaa yhtään mitään!!!

20150825_071709
hieman urheiluvaatteita..
20150825_071916
Jotain mustavalkoista
20150825_072200
töihin..
20150825_072731
töihin..
20150819_104335
Super Brand mallin 9. kerroksesta löytyy kiva leikkipaikka

20150819_104330

Koska shoppailu ei meidän 2,5 vuotiaasta ole kovinkaan mukavaa puuhaa käytiin myös katselemassa Aquariumissa kaloja (Shanghai Aquarium sijaitsee Pudongin puolella). Viikonloppuna paikkaan oli niin järkyttävät monen tunnin jonot, ettei mitään toivoa sisään pääsystä, viikolla sen sijaan säästyi lyhyellä jonottamisella. Paikassa oli monen näköistä merenelävää, hauskoja tunneleita akvaarion sisällä, päästiin siis katselemaan kaloja vähän joka suunnasta. Kävimme myös Shanghai Zoossa katselemassa eläimiä (Shanhaista löytyy kaksi isoa eläntarhaa, Shanghai Zoo ja Wild animal Zoo). Paikka oli ihan siisti ja siellä riitti nähtävää. Eläimet näyttivät suht hyvin voivilta ja varmaan osalle ainoa paikka onkin selviämisen kannalta eläintarhassa, mutta silti toivoisin että jokainen eläin saisi elää niille luonnollisessa ympäristössä, villinä ja vapaana.

20150817_163311
rausku ja hai
20150817_155614
akvaarion ”sisällä” käveltiin tunneleissa

20150817_163044

20150817_161453

20150822_123001
Shanghai zoosta löytyi myös kirahvi

20150822_122748

20150822_125351

Hotellimme oli siisti, harmi vain, että sisäuima-altaat olivat juuri remontissa lomamme ajan, hotellissa kun ei ollut leikkipaikkaa lapsille, paitsi sunnuntaisin kun yhdessä hotellin ravintoloissa oli lapsille suunnattu Tunch 😀 eli ei brussi vai tunchi 😀 silloin paikka muutettiin myös leikkipaikaksi. Hotellista löytyi myös kuntosali vapaapainoilla, juoksumatoilla ja kuntopyörillä sekä muutamilla laitteilla varustettuna.

20150816_154007
Sali-selfie 😀

Kaupungin pilvenpiirtäjien silhuetti on kyllä kaunis ja iltaisin jokainen rakennus on valaistu toinen toistaan hienommilla valoilla. Varmasti jo muutaman vuoden päästä näkymä on jo aivan toinen kun rakenteilla olevatkin pilvenpiirtäjät ovat valmiita. Kaupunkia halkova joki ja sitä reunustava kävely-promenadi on myös hyvä paikka lapsen kanssa käydä kävelyllä. Vaikka kaupungissa onkin hyvin kävelykatuja, ei silti tehnyt mieli lähteä liikenteen ja pakokaasujen sekaan pyörimään, vaan kaipasin vähän rauhallisempaa aluetta. Yritimme käydä pariin kertaan myös Century Parkissa (suuri ulkoilma puisto) mutta harmiksemme se oli joka kerta se kiinni.

20150817_202148
Näkymät hotellin ikkunasta illalla (joelle päin)
20150817_202213
Näkymät hotellin ikkunasta Pudongiin päin

Odotin että kaupungissa näkyisi enemmän länsimaalaisia, me ja varsinkin vaalea tukkainen, sinisilmäinen Jooa-poikamme keräsimme kiinnostuneita katseita minne tahansa menimmenkin. Paikallisten osoittelu ja röyhkeä valokuvaaminen alkoi jo ärsyttämään loppuvaihessa. Loma oli kuitenkin loma, pääsin aivan toiseen ympäristöön, eroon arki askareista. Kaupunki oli ihan ok, ehkä siitä saisi enemmän irti pelkästään aikuisten kesken, kun se kuitenkin on enemmän steel & glass, mutta olen iloinen että tuli nähtyä Shanghai, jonne olen kuitenkin aina halunnut päästä.

Matkailu avartaa ja oli aivan ihana tulla takaisin kotiin. Meillä täällä Suomessa on jotain niin arvokasta nimittäin puhdas ja kaunis luonto, raikas ulkoilma. Lapset voivat leikkiä leikkipuistoissa, nähdä neljä eri vuodenaikaa ja toisin kuin Shanghaissa ei meidän tarvitse lämpömittarin lisäksi katsoa miten epäpuhdas ilma on tänä päivänä, onko terveellistä mennä edes ulos.

Koska tästä meinaa tulla kilometrin mittainen kirjoitus laitan oman postauksen vielä oma lempiaiheestani eli ruoasta Shanghaissa.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *