Terveelliset herkut
Terveelliset herkut

Rapeat karkin korvikkeet paahdetulla kvinoalla

Oletko kokeillut paahtaa kvinoaa? Se alkaa kuumetessaan paukahdella kuten maissinjyvät! Valitettavasti joudun tuottamaan sinulle pettymyksen, ihan popcornille korvaajaa näistä siemenistä ei ole, kun ovat kokonsa puolestakin niin pieniä, eivätkä avaudu poksahtaessaan ihan samalla tavoin kuin maissinjyvät, mutta nam nam minkä makuyhdistelmän näistä sainkaan loihdittua.

Ideana siis on, että kvinoa huuhdellaan ja kuivataan hyvin (kärsivällisyyttä), jonka jälkeen siemenet paahdetaan suuressa kattilassa puoli lämmöllä (liian kuumassa kattilassa tuppaavat kärvähtämään nääs). Kattilaan ei tarvitse laittaa sekaan lainkaan öljyä, muista vain sekoittaa hyvin koko ajan. Niin kovaa poksahtelua ja jyvien lentämistä tämä ilmiö ei aiheuta, että (tarpeeksi suuressa) kattilassa tarvitsisi olla toimituksen aikana kantta. Kun kvinoa on poksahdellut, jäähdytä se hyvin. Tähän väliin täytyy huomauttaa, että tämä paahdettu kvinoa oli niin hyvää sellaisenaankin, että sitä voi ripotella vaikka jogurtin, rahkan, puuron, salaatin! tms. päälle, tai laittaa vaikkapa myslin sekaan. Juu mutta minäpä päätin tehdä näistä toffeen makuisia karkkikupposia, terveellisempänä versiona totta kai. Koko ohje alla.

Kvinoaa useat käyttävät viljojen tapaan, koska se on luontaisesti gluteeniton. Kvinoan lähisukuluaisia ovat mm. punajuuri ja pinaatti. Kvinoaa kannattaa muutenkin lisätä osaksi ruokavaliota sillä se sisältää paljon kuitua, fosforia, rautaa ja magnesiumia (Lähde: Wikipedia)

20150412_120134

Tässä vielä kuva paahdetusta kvinoasta.

Terveelliset karkkikupit paahdetulla kvinoalla

  • 1,5 dl kvinoaa
  • 0,5 dl maapähkinävoita*
  • 0,5 dl kylmäpuristettua neitsytkookosöljyä
  • 2 rkl makeutusta (esim. hunaja, agavesiirappi, vaahterasiirappi,)
  • 1 tl vaniljajauhetta
  • 0,5 dl maapähkinöitä (Voit jättää halutessasi pois)

Huuhtele kvinoa hyvin ja anna sen kuivua. Paahda isossa kattilassa (puoliteholla) kunnes jyvät ovat poksahdelleet, kääntele samalla koko ajan jotta eivät kärvähdä. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja kaada pienen pieniin muffinssivuokiin (karkeille tarkoitettuihin) tai pieniin silikonimuotteihin. Laita hetkeksi pakkaseen, jotta seos ehtii jähmettyä.

*Kaupoista löytyy sokerittomia maapähkinävoita esimerkiksi Amonalta, Urtekramilta ja Meridianilta, jotka sisältävät vain maapähkinää ja suolaa. Maapähkinävoita on myös helppo valmistaa itse, paahda vain maapähkinät (jotta niiden luontainen öljy irtoaa), lisää tilkka suolaa ja laita blenderiin. Jauha ihan hienoksi tai jätä mukavan rouheiseksi. Maapähkinävoissa on paljon energiaa, mutta hyviä rasvahappoja. Pieninä määrinä nautittuna siis hyvä rasvan lähde.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *