Terveelliset herkut
Terveelliset herkut

Proteiinipitoinen puolukka-banaani smoothie (vegaani) ja muut puolukkaherkut!

 

Puolukat on aika tymäkkää tavaraa, enkä ois vielä pari vuotta sitten uskonut että niitä alas saan, ne ei oo koskaan olleet mulle kovin mieluisia marjoja. Kirpeitä, väkeviä, jäävät kitalakeen ilmaan reilua sokerin lisäystä? Jotain tälle makumaailmalle on kuitenkin tapahtunut kun ne yllättäen uppoavatkin sellaisenaan, puuron kanssa ja smoothien joukossa. Puolukoita on nyt paljon metsissä ja anna säkin tälle metsän superfoodille uus mahdollisuus jos se joskus on jäänyt hyödyntämättä ennen mainituista syistä sullakin.

Yleisesti ottaen runsaan marjojen syönnin tiedetään edesauttavan terveyttä, puolukan terveysvaikutuksista sanotaan sen ehkäisevän tulehduksia, estävän sydän- ja verisuonitauteja, allergioita ja jopa syöpää. Puolukka sisältää runsaasti kuituja ja vähän energiaa, se siinä on runsaasti fenoleita sekä ellagihappoa, jotka tekevät hyvää suoliston bakteerikannalle

 

Puolukan sanotaan tasapainoittavan myös estrogeenitasoja, parantaen ruoansulatusta. Puolukka sisältää myös runsaasti antioksidantteja jotka suojaavat ikääntyviä soluja.

Jos kärsit virtsatietulehduksista niin karpalon kuin puolukan nauttiminen voi auttaa jopa ennaltaehkäisevästi E. coli-bakteerin lisääntymiseen ja kiinnittymiseen. (E.coli on yksi virtsatietulehduksia aiheuttava tyyppi). ( Lähde: Helsingin yliopiston ravinnon turvallisuuden professori ja Euroopan elintarvikeviraston tieteellinen asiantuntija Marina Heinonen).

Hapokas puolukka on myös hyväksi suun limakalvoille.

Puolukkasmoothie

  • 1 banaani
  • 4-5 dl puolukoita
  • 2-3 dl kaurajuomaa/kookosmaitoa
  • 1 rkl hamppurouhetta
  • 1 rkl hampunsiemenöljyä
  • 1 dl Puhtikaura-kaurapuuteria*
  • (2 medjoultaatelia)

(*Lisätietoja Puhtikaurasta aiemmassa postauksessani)

Kokeile puolukkaa myös:

Puolukka-chiatäytekakku (gluteeniton, vegaani)

Paahdetut omenat ja paprikat savukalasalaattipedillä, puolukkasitrunaavinegretti-kastikkeella

Makea leipäjuustoherkku uunissa

Kevyt jauheliha-kaalipaistos

Kokeile puolukoita puuron päällä, luonnonjogurtin ja hedelmäsoseen kera. (kuvassa mustikoita, puolukoita, luonnonjogurttia ja Bonne-mangososetta).

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *