Terveelliset herkut
Terveelliset herkut

Pohdintaa maidottomasta ja gluteiinittomasta ruokavaliosta / vai mikä se on kun turvottaa?

20160228_125134

Kuinka moni on kokeillut tai siirtynyt kokonaan gluteenittomalle ruokavaliolle? Maidoton ja gluteeiiniton ruokavalio näkyy lähes jokaisessa terveellisestä ruokavaliosta kirjoittavien blogiteksteissä. Useimmiten moni lähtee kokeilemaan tätä ruokavaliota kerrasta, huomaten aika nopeastikin kehossaan muutoksia; kirkkaampaa ihoa, turvotusten vähenemisiä, parempaa aineenvaihduntaa ja täten kevyempää ja energisempää oloa. Kokeilijoista osa jaksaa ja osa ei jaksa noudattaa tätä pidemmällä aika välillä. Osalla ei riitä mielenkiinto etsimään mielekkäitä, maistuvia vaihtoehtoja täydentämään pois jätettyjä ruoka-aineita.

Gluteeniton ja maidoton ruokavalio on hieman kaksipiippuinen juttu, toisaalta jos sitä leipää tulee syötyä useita palasia päivässä huuhdellen ne alas litralla maitoa, välillä jopa korvaten näillä kokonaisia aterioita turvottaa, väsyttää ja pierettää tämä suurimmalla osalla varmasti. Gluteenittomuus voi herättää huomaamaan miten paljon sitä gluteenia voikaan päivän aikana leipien, pastojen myötä syödä.

Mutta voiko syyt turvotukseen olla myös jossain ihan muualla kuin ruokavaliossa?

Teen itse toimistotyötä ja työpäivistä suurin osa ajasta menee istuen. Varsinkin nyt talvella kun pyörä on pääsääntöisesti parkissa vien lapsen autolla hoitopaikkaan, ajan työpaikalle ja ISTUN lähes koko päivän, mitä nyt välillä haen kahvia ja käyn syömässä lounaan, mutta eipä sinne askelmittariin mitään hirmuisia lukemia päivän aikana ehdi kertyä, varsinkin jos illallakin työpäivän jälkeen ohjelmassa on lähinnä kaupassa käyntiä. Mitä isommaksi oma lapsi kasvaa sitä vähemmän myös kotona ollessa tarvitsee koko ajan ”juosta” lapsen perässä, nostella ja kantaa. Peruspäivänä jos ohjelmassa ei ehdi olla liikuntaa askelmittari näyttää hikisesti 5000 askelta ja ilman lasta tämä numero olisi varmasti vielä pari tuhatta askelta vähemmän! Ei siis ihme jos turvottaa, suoli ei toimi ja aineenvaihdunta on lähes nolla lukemissa jos päivään ei sisälly kummoista arkiliikuntaa!

Viikonloppuisin ja lomalla perus askeleita mittarissa on helposti 10 000-15 000 vielä ilman liikuntasuoritusta. Kyllä se on aineenvaihdunnalle ja kulutukselle hieman eri lähtökohta. Terveisiä myös rakkaalle lähipiirille; ollaan keskusteltu myös siitä mitä se peruskulutus on fyysisessä työssä, esimerkiksi rakennustyömailla. Päivän aikana askeleita kertyy jopa 20 000 työ on fyysistä; kantamista, telineillä kiipeämistä, ryömimistä, työskentelyä ulkona, ahtaissa paikoissa, työasento on seisten kädet vielä ylhäällä, ei ihme jos kulutus on hieman eri luokkaa ja voi syödä huoletta paljon enemmän ilman että se näkyy vyötäröllä! Perus aktiivisuudella on todellakin väliä ja suolisto pitää siitä että se saa liikettä! Siinä ei auta vaikka vaihtaisi sen leivän vähemmän gluteenia sisältävään jos kulutus on pientä.

20160228_122029

Gluteenittomuus tai maidottomuuskaan ei ole taikapilleri kaikkiin ongelmiin.

Niin..se ei riitä että pasta on glutenitonta tai latte on tehty soijamaitoon, ruokavalion tulee sisältää runsaasti kasviksia, marjoja, puhtaita raaka-aineita. Mutta kyllä se suolisto kaipaa myös liikuntaa! Perus aineen vaihduntaa nostaa jos sinulla on enemmän lihaksia, koska lihakset tarvitsevat enemmän energiaa myös levossa.

Täällä terveellisten herkkujen RESEPTIT kansiosta löytyy myös vino pino gluteenittomia ja maidottomia reseptejä. Vaikka gluteiinitonta ruokavaliota arjessa noudatankin, en kuitenkaan ole täysin maidottomalla tai täysin gluteiinittomalla. Olin alkuun ehdottomampi, mutta olen todennut omalla kohdallani että vähän gluteiinia sisältävä ruokavalio on omalla kohdallani hyväksi. Leivän syönti on jäänyt lähes kokonaan, mutta en ole ehdoton, saatan joskus syödä myös leivän aterian yhteydessä, en läheskään päivittäin. Kauraa ja spelttiä käytän myös, joista jälkimmäinen ei ole gluteiiniton mutta soveltuu monelle gluteiinista muuten oireita saavalle. Valkoisten vehnäjauhojen tilalle on paljon ravinteikkaampia vaihtoehtoja. Suuri merkitys omalle suoliston hyvinvoinnille on runsas kasvisten ja marjojen syönti sekä VEDEN JUONTI. Puhdasta ruokaa, ei teollista höttöä.

Maitotuotteiden osalta käytän aika usein hapanmaitotuotteita, eli luonnonjogurttia tai rahkaa, en muuta. Hapanmaitotuotteet sisältävät maitohappobakteeria joka on hyväksi suolistolle. Jos et käytä hapanmaitotuotteita suosittelen ainakin käyttämään maitohappobakteereja. Jogurtin korvaan usein myös kaurajogurtilla. Jos edessä on pyörä- tai juoksulenkki en yleensä syö maitotuotteita ennen sitä, sillä huomaan todellakin maidon vaikutuksen limakalvoilla, räkä lentää ja happi ei tahdo kulkea. Maidottomia ”maitoja” löytyy meiltä myös aina kaapista. Niitä käytän lähinnä leivonnassa, smoothie-juomien seassa, välillä kahvin ja erityisesti matcha-teen joukossa.

Omalla kohdallani siis pelkkä maito- ja gluteiiniviljojen vähentäminen on helpottanut oloa. Miten sinulla, tuoko vähäinenkin maidon ja gluteiinin käyttö oireet heti takaisin vai pystytkö käyttämään näitä vähäisesti? Viljalajikkeista vehnä ja ohra tuottavat eniten oireita omalla kohdallani, jonka jälkeen ruis. Ruistakaan en pysty syömään päivittäin ja kun syön otan vain yhden viipaleen.

Yritän kiinnittää myös huomiota töissä istumiseen. Puhelimessa puhumisen voi hyvin hoitaa myös seisten ja nyt kun mies ja lapsi on lomalla olen ajellut pyörällä töihin, odotan kyllä jo kovasti että pyöräily kausi voisi muutenkin alkaa.

Kommentit (8)

 1. j

  Hei, olisiko sinulla mahdollisuutta tehdä töitä seisaaltaan? Seisominen olisi aina parempi vaihtoehto kuin päivät pitkät istuminen 🙁

  • Terveelliset Herkut

   No toistaiseksi meillä ei ole töissä sähköpöytiä tai seisomapisteitä että toki ne hetket kun ei töitä tee tietokoneella voisin seisoa, kuten juuri nuo puhelimessa puhumiset. Mutta pääsääntöisesti se on kyllä istumista (työhöni kuuluu myös aika paljon palavereissa istumista) ihan pahinta ja tässä olisi kyllä suuri muutoksen paikka! (Varmaan aika monilla muillakin työpaikoilla?)

 2. gunagolu

  Mä teen tosi liikkuvaa työtä ja 10 000 askelta pärähtää mittariin joka päivä. Kun jäin pitkälle sairauslomalle (4kk) jatkoin samaa vanhaa ruokarytmiäni ja söin saman verran kuin ennenkin. Jotenkin olin vain niin tottunut siihen tapaan syödä etten ajatellut asiaa sen enempää. 4 kuukaudessa tuli 6kg lisää. Niitä tässä nyt sitten tiputellaan, kun olen töihin palannut. Mutta tosiaan; kyllä se työn fyysisyys vaikuttaa aika paljon siihen, miten paljon ihminen kuluttaa päivän aikana.

  • Terveelliset Herkut

   No näimpä! Muutaman tunnin treenit viikossa ei millään riitä korvaamaan aktiivista arkiliikuntaa..istuminen on kyllä niin pahasta! 😕

 3. Signe

  Itse olen maitoallergisena ja laktoosi-intoleraktikkona pakostakin maidottomalla ruokavaliolla – ja kyllä, pienikin määrä lehmänmaitoa kostautuu aikasta nopeasti: limaan meinaa tukehtua ja hiukset alkavat tippua. Pieni annos aiheuttaa oireita moneksi päiväksi. Onneksi korvaavia tuotteita löytyy nykyisin aika hyvin, joten kotioloissa syöminen ei ole mitenkään ongelmallista, kyläreissuilla ja ulkona syödessä taas senkin edessä. Gluteenitonta olen kokeillut kerran, vuosia sitten, eikä se mielestäni sopinut minulle. Muutama vuosi sitten jätin valkoisen sokerin ja valkoisen vehnän pois, enkä käytännössä syö leipää ollenkaan, vain joskus kylässä tms. Tämä on ollut hyvä kokonaisolotilan kannalta, eikä ole mitään tarvetta palata vanhoihin tottumuksiin. Joskus voin hetkellisesti lipsua ja herkutella, jos mieli tekee, mutta se ei haittaa, koska rajoitteeni eivät ole toistaiseksi hengenvaarallisia.

  • Terveelliset Herkut

   Hui, sulla on kyllä tosi rajut oireet maidosta! Onneksi vaihtoehtoja maitotuotteille on tosiaan nykyään paljon, kun oireet on noin pahat niin ei todellakaan kannata pahentaa niitä. Valkoiset vehnäjauhot on minullakin pannassa, niiden tilalle löytyy niin paljon parempia ja ravinteikkaampia vaihtoehtoja.

 4. Roslin

  Olen tasan samaa mieltä kuin sinä! 🙂
  Hienoa, että nostit asian esille, olen kokeillut laktoositonta ja gluteenitonta ja maidotonta, mutta mistään niistä ei ole apua turvotukseen, jos en a) nuku riittävästi b) ole tarpeeksi liikkeessä päivittäin. Nykyisin syön kaikkea kohtuudella, gluteeniviljoja vähän ja maitoa pelkästään kahvissa. Mistään en ole luopunut kokonaan. Noudatan myös enemmän tai vähemmän fodmap-ruokavaliota, ja siitä on ollut eniten apua. En missään nimessä kannata ehdotonta kieltäytymistä mistään, paitsi esim. jos on vegaani tai on allergioita.

  • Terveelliset Herkut

   Kiitos viestistäsi Rossin! Jos ruokavalio on jo valmiiksi suht siisti eikä taustalla ole allergioita saati vaikeita oireita jotka hankaloittavat normaalia elämää miksi rajoittaa liikaa sitä omaa ruokavaliota! Oikein ihanaa kevään odotusta sinulle 💖

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *