Vähennä lihansyöntiä / Nyhtökaurakastike lounaaksi

Ootko sä tutustunut vielä nyhtökauraan tai härkikseen ruoanlaitossa? Kasvisten syönnilä on paitsi myönteisiä vaikutuksia elimistöllemme, mutta se rasittaa vähemmän myös ympäristöämme. Suomalaisten lihankulutus on kasvanut yli 20 prosenttia 2000-luvulla ja koko Suomen peltoalasta yli 70 prosenttia on lihatuotannon käytössä rehupeltoina ja laitumina. Kasviksilla ja uusilla kasvisperäisillä proteiinilähteillä on pienemmät ympäristövaikutukset ja niitä olisi hyvä lisätä enemmän ruokavalioomme.

WWF:n julkaisi vasta ensimmäistä kertaa Suomessa lihaoppaan, jossa arvioidaan eri lihojen ympäristövaikutuksia. Oppaalla halutaan muistuttaa että päivittäisillä valinnoillamme on vaikutusta ilmastonmuutokseen, Itämeren ja luonnon monimuotoisuuden kannalta. Lihaoppaassa eri lihat on merkitty punaisella (vältä), keltaisella (harkiten) ja vihreällä (suosi kohtuudella).

Suurten ympäristövaikutusten vuoksi ”vältä”-kategoriassa on useita tuontituotteita, kuten brasilialainen ja thaimaalainen broileri sekä eteläamerikkalainen nauta. Myös osa suomalaisesta sian- ja broilerinlihasta saa ”vältä”- merkinnän, sillä kotimaisessa tuotannossa useiden sikojen ja broilereiden rehuissa käytetään soijaa, jonka vastuullisuudesta ei ole takeita.

Keltaisen ”harkitse”-merkinnän saaneilla tuotteilla on punaisia pienemmät, mutta silti merkittävät kielteiset ympäristövaikutukset.

Vihreä ”kohtuudella”-merkintä kertoo, mitkä lihatuotteista ovat ympäristön kannalta parempia valintoja .”Ruokavalion ympäristövaikutuksia voi vähentää vaihtamalla kulutustaan WWF:n Lihaoppaan punaisella merkityistä lihoista vihreällä merkittyihin vaihtoehtoihin. Ympäristön näkökulmasta tämä ei yksinään riitä. Lihan kokonaiskulutusta on pakko myös vähentää”, Stella Höynälänmaa toteaa.

Oppaan ”suosi”-kategoriasta selviää, että esimerkiksi soijatuotteilla ja uudemmilla tuttavuuksilla, kuten Härkiksellä ja Nyhtökauralla, on lihoihin verrattuna pienet ympäristövaikutukset. Ympäristön kannalta selkeästi merkittävin teko on vaihtaa osa lihasta kasviksiin ja kestävästi pyydettyyn kalaan. Lihaoppaaseen voit tutustua osoiteessa https://wwf.fi/lihaopas/

Nyhtökaura on härkiksen tapaan valmiste jota voidaan käyttää heti, lämmittää se toki kannattaa jollain tapaa. Nämä suositut valmisteet on itseasiassa hyvin samankaltaisia koostumukseltaan kuin maultaankin vaikka nyhtökaura on valmistettu kaurasta kun taas härkiksen pääraaka-aine on härkäpavut. Molempia tuotteita voi käyttää jauhelihan tapaan keittoihin, vuokiin, kastikkeisiin jne. Tässä mun nyhtökaurakastikkeen ohje:

 • 1 rs nyhtökauraa
 • n 400g paseerattua tomaattia
 • 1 dl kaurafraichea
 • ripaus suolaa ja mustapippuria
 • kuivattua timjamia
 • 2-3 valkosipulin kynttä
 • 1 sipuli
 • tilkka öljyä paistamiseen.

Kuullota pieneksi pilkotut sipulit öljyssä paistinpannulla. Lisää sekaan nyhtökaura ja tomaattisose sekä mausteet. Keitä hetki (n. 10-15 minuuttia) ja lisää lopuksi kaurakerma. Tarjoile esim. riisin ja salaatin kera.

 

Tallenna

Kommentit (4)
 1. Kumpaakaan en ole päässyt vielä kokeilemaan, kun ei niitä koskaan ole kaupassa. :/ Mieluusti käyttäisin jotain lihankorviketta, kun en lihaa muutenkaan mieluusti syö. Joku proteiinipitoinen vaihtoehto olisi siis hyvä olla päivittäisessä käytössä.

  1. Proteiinipitoisia on myös esim. kikherneet, kaikki pavut, linssit, tofu ja soijarouhe. 🙂

   1. Terveelliset Herkut
    23.2.2017, 14:55

    kyllä! Nämä olikin mainuttu suosituksina lihaoppaan sivuilla siis nyhtiksen ja härkiksen ohella!

  2. Terveelliset Herkut
   23.2.2017, 14:56

   Täällä Jyväskylässä alkaa isoimmissa marketeissa olla jo aika hyvin saatavilla ainakin tuota härkistä, nyhtiksen kanssa on vielä aika usein hyllyt näyttäneet tyhjää. Nämä on vain joka kaupassa sijoitettu aina hieman eri paikkaan (milloin valmisruokiin, milloin vege-hyllyyn, milloin lihahyllyyn jne) että hieman tuottaa vaikeuksia löytäminen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *