Terveelliset herkut
Terveelliset herkut

Mistä on herkullinen lounas tehty?

20160414_090252

Salaatista, kasviksista, pavuista, kalasta ja riisistä..

Se ois maanantai ihana toukokuu oon täällä ja sininen taivas ja heti aamusta lempeän leuto ilma antoi jo merkkejä kesän läheisyydestä.

Tässä sulle hyvä vinkki nopeasta hyvästä monipuolesesta lounaasta. Kylkeen kunnolla savustettua siikaa, hieman keitettyä riisiä, tuoretta avokadoa ja salaattina toimi loistavasti kikherneistä, sipulista, tomaatista, kurkusta ja rucolasta kasattu salaatti. Mukaan vielä pari yrteillä maustettua oliivia, nam.

Minkälainen on hyvä lounas? Minä syön useimmiten töissä kotoa tuotua lounaan, toki vähintään kerran viikossa tulee käytyä myös lähistön lounaspaikoissa mutta pääosin syön omia eväitä. Hyvän lounaan tulisi ravita hyvin, mutta liian raskasta settiä ei pysty vetämään tai loppupäivä menee melkoisessa horroksessa. Paljon salaattia ja kasviksia ja kylkeen jotain proteiinia ja mahdollisesti riisiä tai muuta hiilaria. Avokadosta, öljystä, siemenistä tai pähkinöistä hyviä rasvoja.

Syö kotimaista kalaa

Syötkö sinä usein kalaa? Ravitsemussuositukset suosittelevat syömään kalaa vähintään kaksi kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen. Kauppojen kalatiskeistä useimmiten mukaan lähtee kuitenkin ulkomailta tuotuja kaloja, lohta, pakastealtaista seitä ja tonnikalaa purkista. Ulkomaisia kalalajikkeita syödään kolminkertaisesti kotimaiseen verrattuna, eikä ihme onhan hintaero varsin merkittävä. Useat ulkomaisista kalakannoista ovat kuitenkin uhattuina, kuten esimerkiksi tonnikala. Meidän omissa järvivesissä elää varsin paljon hyviä syömäkelpoisia kalalajikkeita, kuten kuhaa, siikaa, haukea, ahventa, muikkua, silakkaa jne.

Suomessa ei juurikaan ole ammattikalastajia, ne jotka syövät kotimaista kalaa pyytävät sitä useimmiten itse. Ammattikalastajien saaliin osuus jää noin onnettomaan kiloon per suomalainen vuodessa, aika vähän! Ammattikalastus on hiipunut vuosi vuodelta ja se näkyy myös tarjonnassa. Täällä tuhansien järvien maassa me syömme vain noin neljä kiloa henkeä kohden kotimaista kalaa vuodessa. Kotimaista kalaa pitäisi saada ehdottomasti enemmän tarjolle jotta sen kulutus voisi kasvaa. Kotimaiset kalat ovat lähinnä sesonkituotteita ja niistäkin on pulaa.

Toivottavasti kotimaisen kalan kysyntä ja tarjonta kasvaisivat. On harmi, että yksi niistä luonnonvaroista joita meillä olisi täällä helposti käsillä jää täysin hyödyntämättä.

20160414_090258

20160414_090253
savustettua siikaa, hieman keitettyä riisiä, tuoretta avokadoa ja salaattina toimi loistavasti kikherneistä, sipulista, tomaatista, kurkusta ja rucolasta kasattu salaatti. Mukaan vielä pari yrteillä maustettua oliivia, nam.

(Lähde: Sakl.fi)

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *