Makumuistoja; karjalanpaisti

 

 

Syksyn tullen ainakin allekirjoittaneella tekee enemmän mieli pataruokia. Ne toki vaativat oman aikansa, mutta pitkään haudutetut ruoat ovat kyllä sen odottamisen väärti. Ei niitä usein kiireisessä arjessa lapsen huutaessa päiväkotipäivän jälkeen nälkäänsä ehdi alkaa tekemään, mutta viikonloppuisin kun päivässä on vähän enemmän tunteja on nämä ainakin meillä mahdollisia. Sitäpaitsi, uunipadat ovat kyllä siitä erinomaisia vaihtoehtoja että kun on nähnyt vaivan ja saanut ainekset pataan, ei sitä sitten tarvitsekaan tehdä muuta kuin odotella parisen tuntia ruoan kypsymistä.

Karjanlanpaisti kuuluu vahvasti omiin lapsuusruokamuistoihin. Meillä(kin) se kuului viikonloppu-ruokiin ja siinä ohella se oli myös juhlapyhien yksi suosikki ruoista. Kyllä meillä on useana jouluna ollut joulupöydässä yhtenä vaihtoehtona myös karjalanpaistia. Kaikki kunnia äidille karjalanpaistimuistoista, mutta kyllä se mummon tekemä on siltikin ollut ylitse muiden. – Siihen kun näiden perusainesten ohella on kuulunut myös pala maksaa joka on tuonut karjalanpaistiin aivan oman vivahteensa.

Oma lapsi on ollut pienestä pitäen vähän huono syömään lihaa – missään muodossa. Mutta kyllä tämä pitkään uunissa mureaksi haudutettu lihapata maistui myös hänelle! Oma lapsi rakastaa myös puolukoita (käsittämätöntä?!) jonka sekaan aina laitan hieman koivusokeria (eli xylitolia) tuomaan makeutta. Oheen vähän porkkanaraastetta, salaattia ja keitetyt perunat niin kyllä tämä maistuu edelleenkin vain niin järjettömän hyvälle. Nam!

Pataan kannattaa laittaa reilusti mukaan myös juureksia jotka kypsyvät erityisen mehukkaiksi paistiliemessä. Porkkanaa, sipulia, lanttua esimerkiksi!

Karjalanpaisti

Ainekset (6 annosta)

n, 800 g
karjanlanpaistilihaa
1-2 kpl
sipuli
2-3 kpl
porkkanaa
1-2 dl
lanttua (lohkoina)
vettä
1 rkl
öljyä/voita (paistamiseen)
1 tl
suolaa
0,5 tl
mustapippuria (voit käyttää myös kokonaisia pippureita n. 10-15 kpl)
2-3 kpl
laakerinlehtiä
3 h 35 min
{
AKTIIVINEN 15 min
PASSIIVINEN 3 h 20 min

Tee näin:

Kuori ja lohko porkkanat (ja lantut), sekä sipuli. Jätä reilun kokoisiksi lohkoiksi ja lisää ne uunipataan. Paita karjalanpaistilihat nopeasti kauttaaltaan paistinpannulla öljyssä/voissa, jotta niihin tulee ruskea paistopinta. Lisää lihat uunipataan. Kaada uunipataan vettä niin että lihat ja kasvikset peittyvät juuri ja juuri. Lisää sekaan pippurit, laakerinlehdet sekä suola.

Paista 175 asteisessa uunissa 2,5-3 tuntia. Voit tarkistaa puolessa välissä onko padassa riittävästi vielä nestettä, lisää tarvittaessa.

tarjoile keitettyjen perunoiden, puolukoiden ja porkkanaraasteen kera.

*Suosittelen käyttämään kannellista uunipataa.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *