Maailman parhaat piparit! (gluteeniton, ilman valkoista sokeria, vegaani) ks. huippuresepti!

On joulussa tuoksua, lämpöä taikaa, on joulussa hitunen mennyttä aikaa. -Tuntematon-

Minkä tuoksun liittäisit jouluun? Joulukuusi, hyasintit, piparit.. Tuoksuherkällä kaksi ensimmäistä ovat jo varmasti liikaa, mutta kaltaiselleni jouluintoilialle, ei suinkaan..vaan kaikki nämä KUULUVAT ehdottomasti jouluun. Lapsen myötä myös joulu ja muut juhlapyhät ja perinteet ovat tulleet tärkeämmiksi. En niinkään pidä niihin liittyvästi kulutushysteriasta, vaan siitä fiiliksestä, tunteesta, muistoista.

Oma lapsi on jo useamman kuukauden kysynyt koska leivottaisiin pipareita ja viimein viime viikonloppuna pääsimme harjoittelemaan ensimmäisellä erällä. Ostin lapselle kaupasta valmista taikinaa, sillä mielessä oli että haluan ehdottomasti saada aikaiseksi mahdollisimman lähelle tuota ns. oikeaa piparitaikinaa olevan reseptin, koostumuksen ja maun. Jokunen säätö myöhemmin minulla on tarjota sinulle ainakin omasta mielestäni erittäin onnistunut resepti! Jotain siitä kertonee se, että nuo ensimmäiset piparit mitä lapsen kanssa leivoimme on vielä yli puolet syömättä..ja nämä taas hupenivat kerta heitolla!

Piparitaikinassa käytettävän siirapin korvasin kookossiirapilla, tiedän että sitä on hieman hankala löytää tavallisen ruokakaupan valikoimista, omani olen saanut nu3 verkkokaupasta. Jos et millään löydä kookossiirappia, kokeilisin tilalle esim. tummaa agave-siirappia, maku ja tumma väri on aika lähellä kookossiirappia (voi kuumua helpommin paistettaessa, joten ole tarkkana ettet polta pipareita). Sekaan laitoin myös psylliumia saadakseni pipareihin enemmän kuituja, psyllium on jänonratamon kuivattua siemenkuorta ja se sisältää runsaasti liukoista ravintokuitua mikä on hyväksi vatsantoiminnalle. Psylliumin voit halutessasi jättää pois reseptistä.

20151115_194138

20151115_193701

20151115_193123

Piparit, n. 1,5 pellillistä

  • 0,5 dl kookossokeria
  • 0,5 dl kookossiirappia
  • 1 dl kookosöljyä
  • 1,5 tl piparimaustetta TAI 0,5 tl pomeranssinkuorta, 0,5 tl inkivääriä, 0,5 tl neilikkaa
  • 1 tl ceylonkanelia
  • 2 dl riisijauhoja
  • 1 dl maissijauhoja
  • (2 rkl psyliumkuitujauhoja)
  • 1 tl ruokasoodaa
  • leipomiseen; riisijauhoja

Keitä kattilassa kookossokeri, siirappi, kookosöljy sekä mausteet. Jäähdytä seosta hieman ennen jauhoihin sekoittamista. Sekoita jauhot ja lisää siirappiseos, sekoita taikina hyvin ja nosta se hetkeksi kylmään jähmettymään.

Käytä leipomiseen riisijauhoja, kaulitse taikina ohueksi ja leikkaa siitä kuvioita piparimuotilla. Käytä taikinaa tarvittaessa aina hetki kylmässä jos se pehmenee liikaa ja on hankala käsitellä. Huom. taikina on hieman pehmeämpää ja mureampaa kuin ns. tavallinen piparitaikina, joten käsittele sitä hieman varovaissemmin. Älä lisää liikaa jauhoja leipomisen yhteydessä, jotta taikinasta ja pipareista ei tule liian kovaa.

Paista piparit n. 200 asteisessa uunissa (kiertoilma) n. 6-7minuuttia. Piparit ovat pehmeitä vielä kun otat ne uunista, mutta ne kovettuvat kun annat niiden jäähtyä kunnolla.

 

Kommentit (18)
  1. Voisikohan maissijauhon korvata jollain? Mietin kaura-, kookos- tai mantelijauhoja, kävisiköhän niistä joku 🙂

  2. Terveelliset Herkut
    20.11.2015, 10:13

    Kyllä varmaankin, kookosjauhot on aika höttöisiä, että kokeilisin ehkä ensimmäisenä kaura- tai mantelijauhoja. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *